$
בארץ

בדיקת כלכליסט

השקעות מיליקובסקי בתחום הבריאות מתנקזות לנתניה

האינטרסים הכלכליים של נתן מיליקובסקי בישראל נחשפים: פרט לאחזקות קרן הצדקה של הזוג מיליקובסקי בשווי 3 מיליון דולר בחברת התרופות האמריקאית מרק, מחזיק מיליקובסקי במניות של שתי חברות מנתניה שמפתחות מוצרים רפואיים: חברת הביומד ארט מדיקל, בה הוא מכהן גם כדירקטור, וחברת האורתופדיה פרמיה ספיין

תומר גנון ורן אברמסון 07:0228.03.19

בהחלטה שפרסמה ועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה בחודש שעבר, ובה דחתה את בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו, לקבל סיוע במימון הוצאותיו המשפטיות בגובה של עד 2 מיליון דולר מאיש העסקים ספנסר פרטרידג' ומבן דודו של נתניהו נתן מיליקובסקי, היא ציינה בין היתר כי "מיליקובסקי הוא בעל אינטרס כלכלי מסוים בחברת הייטק בתחום הרפואה בארץ".

 

 

 

הוועדה לא פירטה בהחלטה שפורסמה לציבור במה מדובר. היא ציינה כי קיבלה מכתב אנונימי המתייחס לקשר בין זיקותיו הכלכליות של מיליקובסקי לישראל, אולם "בהיעדר בדיקה איננו מייחסים משקל כלשהו לטענות אנונימיות אלה".

 

 

 

בין שלל תפקידו, נתניהו החזיק מאז שנת 2009 לסירוגין בתפקיד שר הבריאות. או יותר נכון שימש כשר אחראי, כשבפעול האיש החזק במשרד הוא סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה. נתניהו החזיק בתפקיד בין מרץ 2009 למרץ 2013 — ארבע שנים; לתקופה קצרה נוספת בין מאי 2015 לספטמבר 2015 ‑ חמישה חודשים; ומאז נובמבר 2017 ועד היום — שנה וארבעה חודשים.

 

על רקע הדברים, ובנוסף להשקעות של קרן הצדקה של בן הדוד מיליקובסקי ואישתו רבקה שפורסמו השבוע ב"כלכליסט" בתחום הבריאות (אחזקה בשווי של כ־3 מיליון דולר בחברת התרופות האמריקאית מרק שלה שלוחה בישראל בשנת 2015), מתעוררת השאלה מהם בעצם האינטרסים הכלכליים של מיליקובסקי בתחום הרפואה והבריאות בישראל.

 

צינור הזנה מבוסס חיישנים

 

מבדיקה ברשם החברות עולה שמיליקובסקי קשור, באופן ישיר ועקיף, לשתי חברות בתחום הרפואי. החברה הראשונה, שבהחלט עונה להגדרה סטארט־אפ רפואי, היא חברת הביומד ארט מדיקל (Art MEDICAL) מנתניה, בה מכהן מיליקובסקי גם כדירקטור.

 

על פי רשם החברות, מיליקובסקי מחזיק ב־3.64% מהחברה באופן ישיר ועקיף. 1.3% באופן ישיר, ועוד 2.34% דרך חברה בינלאומית למשקיעים אמידים ומתוחכמים שבסיסה בשיקגו בשם Northern Trust. על פי חברת המחקר IVC, מאז שהוקמה ב־2009 על ידי לירון איליה, גייסה החברה 20 מיליון דולר. בעלת המניות הגדולה בחברה (42.5%) היא קרן השקעות אמריקאית בשם Advanced Medical Technologies.

 

ארט מדיקל פיתחה צינור הזנה מבוסס חיישנים שאוסף מידע ומשגיח על המטופל אליו הוא מחובר בבית חולים. "שאיפה של נוזלי קיבה (ריפלוקס) או רוק כתוצאה מתהליכי ההזנה וההנשמה", הסבירה בעבר החברה בהודעה לעיתונות שפרסמה, "גורמת בסבירות גבוהה לדלקת ריאות. תופעות אלו יוצרות סיבוכים מסוכנים לחולים במחלקת טיפול נמרץ, מאריכות את זמן שהייתם במחלקה ומעלות את הסיכון לתמותה. מסיבות אלו, ריפלוקס קיבה והפרשות רוק חייבים להיות מזוהים ומטופלים בזמן אמת".

 

לפי אתר החברה, על צוות ההנהלה נמנים ד"ר גבי עידן, ממציא גלולת PillCam של חברת גיוון אימג'ינג שנרכשה ב־2013 על ידי קובידיאן תמורת 970 מיליון דולר, וכן שותפו, פרופ' איתן סקפה, גסטרואנטרולוג שהגה את רעיון הגלולה.

 

על פי רשם החברות, חברה נוספת מנתניה שבה מחזיק מיליקובסקי באופן ישיר ועקיף 8.69% היא חברת האורתופדיה פרמיה ספיין (Permia spine). מיליקובסקי מחזיק ב־2.63% מהחברה באופן ישיר ו־6.06% מוחזקים באמצעות נאמנות בשם truste of Nathan milikowsky roth IRA המנוהלת באותה קרן ההשקעות משיקגו Northern Trust.

 

אגב, כתובתה בנתניה, על פי רשם החברות, סמוכה לזו של ארט מדיקל. פרמיה ספיין בבניין מספר 7 ברחוב גיבורי ישראל, ארט מדיקל בבניין מספר 5 באותו רחוב.

 

על פי אתר המחקר IVC, פרמיה ספיין, שנוסדה על ידי רון זכר, גייסה עד היום 17 מיליון דולר. היא מפתחת ומשווקת מפרק מלאכותי לעמוד השדרה. על פי אתר החברה, מדובר במכשיר מכני שמורכב משתי צלחות טיטניום (מערכת TOPS) שהוא שלד דינמי המייצב את עמוד השדרה ללא קיבוע בעמוד השדרה הנוקשה. הוא אמור להקל על כאבים בגב ובגפיים.

 

הכדור בידי הוועדה

 

מיליקובסקי, חשפה הוועדה, כבר העביר 300 אלף דולר לנתניהו לצורך סיוע לראש הממשלה, שאותם היא סברה שעליו להשיב. נתניהו מבקש לקבל ממנו בשלב ראשון 500 אלף דולר, ובהמשך לאפשר לו לקבל עוד 500 אלף דולר במידת הצורך.

 

בהוראת בג"ץ הוועדה אמורה להתכנס שוב ולשמוע את ההסתייגות של נתניהו מדחיית בקשתו לקבלת המימון ממיליקובסקי. יהיה מעניין לראות האם הוועדה תתייחס לאחזקות אלה.

 

"כלכליסט" פנה אתמול למשרד המשפטים ולנתניהו כדי לברר האם במהלך כהונתו כשר הבריאות דווחו ליועץ המשפטי לממשלה אחזקות מיליקובסקי בחברות הביוטק הישראליות, והאם נערך לנתניהו הסכם ניגוד עניינים בנושא. ממשרד המשפטים ונתניהו לא נמסרה תגובה.

 

מרונן זכר, מנכ"ל פרמיה ספיין נמסר כי "מעולם לא הזכרנו את הקשר בין מיליקובסקי, שהשקיע בנו, לראש הממשלה בפני אף גורם. מיליקובסקי מעולם לא הבטיח לפנות לנתניהו ולא ניסה למנף את הקשר המשפחתי שלו איתו".

ממיליקובסקי ומארט מדיקל לא התקבלה תגובה.

 

 

הפטרון השני: איש נדל"ן מדטרויט שמחזיק ב־50 מתחמי מגורים בארה"ב

 

איש העסקים השני ששמו מוזכר בבקשת נתניהו לוועדת ההיתרים לקבלת מימון משפטי הוא ספנסר פרטרידג'. פרטרידג' הוא איש נדל"ן המתגורר באיזור דטרויט, מישיגן, ופעיל בקהילה היהודית במקום ובאגודת ידידי צה"ל. שם משפחתו הוא למעשה פרטריץ' (Partrich), אך לעתים קרובות הוא מופיע תחת השם פרטרידג', בין שבטעות או בכוונת מכוון. הוא מחזיק בכמה חברות בתחום הנדל"ן, הבולטת ביניהן היא Lautrec שמחזיקה יותר מ־50 מתחמי דיור בארה"ב ובקנדה, שבהם היא מוכרת ומשכירה בתים ודירות ומפעילה שירותים עבור הדיירים. לפרטריץ' גם קרן צדקה פרטית קטנה, שלא ביצעה השקעות, ולפי דו"ח שהיא הגישה ב־2017 היו בקופתה 260 אלף דולר.

 

"הקשר בין נתניהו לפרטרידג'", נכתב בהחלטה שבה נדחתה הבקשה, "נוצר לפני כ־19 שנה — 1999 או 2000. בתקופה זו נתניהו היה בשלהי כהונתו כראש הממשלה בקדנציה הראשונה, או כמי שפרש מהפוליטיקה ונמצא בעמדת המתנה לחוזר לשלטון. באותה עת היה כבר פרטרידג' איש עסקים ובעל הון. אף אם בהמשך התפתחה רעות וידידות אישית, הקשר בין השניים התגבש בבסיסו כקשר בין בעל הון לפוליטיקאי בכיר, על כל המשתמע מכך", נכתב. "לא מדובר בחברות משכבר הימים, מתקופת הלימודים, תנועת הנוער או השירות הצבאי. אלא בחברות של שניים שבעת התגבשות הקשר היו איש השלטון ובעל ההון. חזקה היא שחברות כזו נוצרה על בסיס אינטרסים הדדיים. לא נמסר בבקשה מידע מפורט בכתב על מהות הקשר ותדירות הפגישות", ציינה הוועדה. נתניהו ביקש אישור לקבל מפרטרידג' סיוע של מיליון דולר, בדומה לסיוע שביקש לקבל ממיליקובסקי. 

 

x