$
בארץ

שר הכלכלה משמר את כוחם של יבואני המלט - אישר היטל של 0.25% בלבד

החלטתו של השר מכולנו אלי כהן התקבלה למרות מסקנות החקירה שערך הממונה על היטלי הסחר, שלפיהן הנזק שנגרם ליבואני מלט בישראל מצדיק היטל בשיעור של 22%; כהן אמר שישקול להעלות את המס כשנתח השוק של היבואנים יגיע ל-50%. תגובת סימנט: "נשקול את צעדנו בהיבט המשפטי"

אמיתי גזית 15:2225.03.19

ועדת הכספים אישרה היום סופית את החלטת שר הכלכלה אלי כהן על היטל של 0.25% שיושת על מלט שמיובא במחיר היצף מטורקיה ויוון.

 

היטל היצף הוא אירוע חריג שעליו מחליט שר הכלכלה, במקרה בו יש חשש כי שיווק של סחורה מיובאת במחיר נמוך מהמחיר שלה בשוק המוצא עלול לגרום לקריסת היצרנים המקומיים בישראל.

 

במקרה של המלט, כהן החליט על היטל לאחר חקירה ארוכה שערך דני טל הממונה על היטלי סחר. טל קבע כי הנזק שנגרם ליצרני המלט בישראל מצדיק היטל בשיעור של 22-7%, אך כהן החליט על היטל נמוך בהרבה וחסר משמעות משום שהיבואנים נגסו בנתח השוק של מונופול המלט נשר, וכהן רצה לשמר את כוחם מול נשר.

שר הכלכלה אלי כהן שר הכלכלה אלי כהן צילום: אופיר אייבי

 

עם זאת ההחלטה על היטל מינמלי תאפשר לו בעתיד הקרוב להעלות את שיעור ההיטל בלי לפתוח בחקירה מחודשת. בעבר אמר כהן כי ישקול להעלות את ההיטל כאשר נתח השוק של היבואנים יגיע ל-50%. טל אמר היום בוועדת הכספים כי הוא אכן מתכוון לשוב ולבחון את מצב השוק בחודשים הקרובים.

 

את מחיר המאבק בנשר משלם מפעל מלט הר טוב שעל פי הצהרות מנהליו וכן על פי הניתוח של דני טל, הוא סופג הפסדים בעקבות ירידת מחירי המלט. בשנה האחרונה המפעל מפסיד ובעלי הבית - משפחת וייל - שוקלים לסגור אותו ולפטר את 100 העובדים שבו.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני כשבועיים, נציגי משרד הכלכלה ומשרד האוצר מסרו לוועדת הכספים כי נבחנים כמה מסלולי סיוע למפעל באמצעות הרשות לעידוד השקעות הון.

 

מדובר במסלול ייעודי לענף המלט, שיאפשר לקבל מענק של 30%-20% מגובה ההשקעה במפעל מלט חדש או עבור הרחבה של מפעל קיים. כמו כן, תיבחן אפשרות לסייע למפעל מלט הר טוב באמצעות מסלול ייחודי לשימור עובדים. ככל הידוע, בשני המסלולים יחד הר טוב יוכל לקבל מענק של כ־25 מיליון שקל. על פי חוק, מסלולי הסיוע יהיו פתוחים לכל גוף עסקי העמוד בקריטריונים, כך שלא מובטח כי דווקא הר טוב ייהנו מהמענק.

 

בנוסף נציין כי השיחות עם הר טוב מתנהלות כבר כמה שבועות אך עד עתה מלבד הצהרות לא הוצג מסלול סיוע קונקרטי. אפשר להעריך כי בעלת המפעל, משפחת וייל, לא תסכים עוד הרבה זמן להמשיך ולספוג הפסדים. בדיון קודם בוועדת הכספים אמר רונן יונה, מנכ"ל הר טוב, כי רק היטל של 7% יאפשר לו להתחרות ביבואנים ולהרוויח. בהיעדר היטל כזה, המענק אמור לסייע למפעל המלט הר טוב בתקופה בה תמשך ירידת המחירים.

 

תגובת חברת המלט נשר: "כנסת ישראל קיבלה הבוקר קודם כל את העיקרון שלא ניתן להפקיר תעשייה אסטרטגית ישראלית. תעשייה יעילה ככל שתהיה אינה יכולה להתמודד עם עודפי ייצור מטורקיה. התוצאה היא שחיקה בהשקעות, צמצום כושר הייצור ותלות הולכת וגוברת בייבוא. שיעור ההיטל המזערי אינו מאפשר להתמודד עם הצפת השוק הישראלי, אך נשר תמשיך ותעשה ככל שביכולתה לספק למדינת ישראל מלט ישראלי אמין ואיכותי".

 

תגובת סימנט: "צר לנו שחברי הכנסת מגינים על מונופול דורסני שבמשך עשרות שנים חלב את הציבור ואת העסקים הקטנים והבינוניים. סימנט הוא השחקן היחידי שהצליח להוריד את מחירי המלט והבטון בישראל ולייצר תחרות במשק. מדובר במסר מצנן לכל מי שמעוניין לייצר תחרות בשווקים מונופוליסטים ולהפחית את יוקר המחיה. לעניין הדיון בועדת הכספים הרי שניכר שהוא חרג מגבולות החוק כפי שגם נכתב במסמך רשמי שנשלח על ידי האיחוד האירופאי למשרד הכלכלה. לפיכך אנו נשקול את צעדנו בהיבט המשפטי".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x