$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מרכז השלטון המקומי תוקע מקלות בגלגלי החוק לצמצום תאגידי המים

המנכ"ל שלמה דולברג, חזר על ההנחיה לפיה הרשויות לא ישתפו פעולה עם החוק, לפיו רשות המים תקים 28 תאגידי מים אזוריים במקום 56, אך הפעם עם הוראות מעשיות, כולל החלטה שתבטל לחלוטין את התאגידים; במכתבו לראשי הערים כתב: "התנהלות רשות המים שערורייתית ומהווה בזבוז של כספי הציבור"

אמיתי גזית 15:0924.03.19

מרכז השלטון המקומי מורה לרשויות המקומיות לא לשתף פעולה עם רשות המים באופן שיקשה עליה ליישם חוק שאישרה הכנסת רק לפני 4 חודשים לפיו תצומצם כמות תאגידי המים. על פי חוק זה רשות המים פועלת בחודשים האחרונים להקמת 28 תאגידי מים אזוריים במקום 56 תאגידי מים עירוניים הפועלים היום.

 

 

במכתב ששיגר שלמה דולברג, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, ביום חמישי האחרון לראשי הערים, הוא חוזר על הנחיה שנחשפה בחודש שעבר ב"כלכליסט" ובה קרא להם לא לשתף פעולה עם רשות המים.

 

שלמה דולברג - מנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג - מנכ"ל מרכז השלטון המקומי

 

דולברג מבקש מראשי הערים למנוע הצטרפות התאגיד העירוני לתאגיד אזורי, במקביל, הוא מעדכן כי מרכז השלטון המקומי יקדם חקיקה חדשה שתבטל לחלוטין את תאגידי המים.

 

המכתב הפעם כולל הוראות לפעולה מעשית שלא תאפשר לרשות המים ליישם את החוק. התיקון לחוק קובע כי בארץ יפעלו לא יותר מ-30 תאגידי מים, אך דולברג ממליץ לכל ראשי הערים שלא לשתף פעולה עם רשות המים; להעביר במועצת הרשות המקומית החלטה המתנגדת להצטרפות לתאגיד אזורי; וכן להעביר בדירקטוריון תאגיד המים העירוני החלטה ברוח דומה. למכתב צורפו נספחים ובהם נוסחים של החלטה שדולברג מבקש מראשי הערים להעלות להצבעה בישיבת המועצה הקרובה. זהו נוסח ההחלטה: "מועצת הרשות המקומית, מחליטה כי היא מתנגדת לצירוף של כל תאגיד מים וביוב/רשות , וזאת עד לביטול תאגידי המים והביוב".

 

במכתבו לא חוסך דולברג ביקורת מרשות המים "התנהלות רשות המים שערורייתית ומהווה בזבוז של כספי הציבור" הוא כותב ומנמק "עלות העסקת עובדי רשות המים גבוהה יותר מעלויות העסקתם של עובדי ומנהלי כל תאגידי המים והביוב גם יחד, ופעילותה של רשות המים לא תביא להוזלת מחירי המים והביוב, אלא להתייקרותם, כולל התייקרות המים הצפויה בזמן הקרוב".

 

בחודשים האחרונים פועלת רשות המים על פי חוק שקיבלה הכנסת לצמצום תאגידי המים. הרעיון הוא כי תאגיד אזורי יעניק שירות לכמה רשויות בו זמנית, במקום המודל הקיים היום שבו תאגיד אחד מטפל בעיר אחת. המבנה הזה נועד לחסוך עלויות בין היתר על ידי צמצום תקנים, וכן על ידי הכנסת רשויות חלשות מבחינה כלכלית לתאגיד שבו חברות גם רשויות חזקות. באופן כזה מקווים כי גם תושבי הרשויות החלשות ייהנו משירות ותחזוקה ברמה נאותה.

 

אבל מרכז השלטון המקומי מתנגד לחוק, בעיקר בגלל חשש של רשויות חזקות לשאת בעול הכספי של תחזוקת מערכת המים בערים חלשות. כאמור ראשי הערים מבקשים לבטל לחלוטין את תאגידי המים ולחזור למצב שהיה עד 2008, כלומר החזרת הטיפול במשק המים לעירייה.

 

החשש של רשות המים הוא כי החזרת הטיפול במים לעירייה יגרום לזליגת כסף לפרויקטים שאינם קשורים דווקא למים. בנוסף, נטען על ידי רשות המים כי לפני הקמת התאגידים רמת תחזוקת תשתיות המים על ידי עיריות רבות הייתה נמוכה ובעקבותיה דלפו מים.

 

בשיחה עם "כלכליסט" הסביר דולברג כי מטרת המכתב ובו ההנחיה לראשי הערים, היא למנוע "נזקים בלתי הפיכים".

 

לדבריו, אחרי הבחירות יפעל מרכז השלטון המקומי לשינוי החוק ולביטול תאגידי המים, מכיוון שאנו במערכת בחירות ואי אפשר לקדם את החקיקה במהלכה. הוא מבקש למנוע או לעכב את הקמת התאגידים האזוריים עד הקמת הממשלה החדשה.

 

לדבריו: "החוק לצמצום כמות התאגידים עבר במחטף בלי חשיבה מסודרת, הוא רק יעשה נזק ולא יוריד את מחיר המים. בנוסף לכך, תאגידי המים הם נכסים של הרשויות, והקמה של תאגיד אזורי מחייבת יצירה של נכס משותף - זה תהליך קנייני מורכב, אי אפשר לעשות אותו בחפזון. לא נכון לעשות אותו בלי שהכנסת תיתן דעתה למשמעותו".

 

ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "מרכז השלטון מתנגד לחוק תאגידי המים והביוב האזוריים שעבר במחטף ע"י ח"כ דוד ביטן בימים האחרונים של הכנסת ובמהלך הבחירות המוניצפיאליות, מבלי לקיים היוועצות עם השלטון המקומי.

 

"על כן, מרכז השלטון המקומי וראשי הרשויות מסרבים לשתף פעולה עם הניסיון למחטף משק המים, יוזמים תיקון חקיקה במסגרת פעילות הכנסת הבאה, קוראים לבטל את תאגידי המים ולעבור למשק מים סגור, תוך הפחתת עלויות המים, ביטול המע"מ וחזרה להתנהלות תקינה וישירה עם התושב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x