$
משפט

"בסוף יראו שאני צודק, אבל עד אז הם יהרגו אותי"

המעצר, ההשפלה, הביקור בבית הרב, כתב החשדות החריף, הישיבה בבית, הבנקים שסגרו את הדלת, הבריאות המידרדרת, החברים שנטשו ואלה שנשארו לתמוך. מה עובר על שאול אלוביץ', שעומד בפני כתב אישום על מתן שוחד לראש הממשלה בנימין נתניהו. מקורב למשפחה: "זה מרגיש כמו עננה שלא שייכת למשפחה – אבל היא תחלוף"

עמיר קורץ 19:3502.03.19

לפני יותר מעשור, עוד לפני ששאול אלוביץ' רכש את השליטה בבזק, הוא חבר לאיש שוק הון ישראלי מוכר והשניים תכננו ביחד לרכוש חברת אחזקות ישראלית שלה זרועות בכמה תחומי פעילות. באותם ימים היה אותו אדם נתון בחקירה ברשות ני"ע בעקבות חשדות שעלו בקשר לחברה ציבורית שאותה הוא ניהל. במהלך המגעים בין השניים, הציב אלוביץ' דרישה פשוטה: במידה שיוגש נגדך כתב אישום, תהיה חייב למכור לי את המניות בחברה המשותפת. בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל ולימים התיק נגד אותו אדם נסגר. אולם רצה הגורל ודווקא אלוביץ' הוא זה שצפוי להיות מוגש נגדו כעת, בכפוף לשימוע, כתב אישום בתיק 4000, בחשד למתן שוחד לראש הממשלה בנימין נתניהו, עבירות שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה ועבירות דיווח בניירות ערך והלבנת הון. אשתו איריס צפויה לעמוד לדין בגין שתי העבירות הראשונות.

 

 

 

"אף אדם לא אוהב לקרוא על עצמו מסמך כזה. ברור שהחוויה שלו מאוד קשה", אומרים בסביבתו של אלוביץ' בנוגע לכתב החשדות שפורסם בשבוע שעבר. "ברמה התדמיתית הוא חטף זאפטה קשה לפרצוף". בסביבתו כואבים את האופן בו הוצגו הדברים בכתב החשדות: פירוט היתר החריג עם ציטוטי שיחות והסתמסויות לגבי הטיית הסיקור בוואלה, כשהחיבור של אבני הלגו יחדיו מייצר תמונה, שלתחושת מקורבי אלוביץ' עושה לו עוול כבד.

 

איריס ושאול אלוביץ' איריס ושאול אלוביץ' צילום: דנה קופל

 

אנשים ששוחחו עם האלוביצ'ים בסוף השבוע שמעו את הקושי, לצד ניסיון לשדר אופטימיות. "זה מרגיש כמו עננה שלא שייכת למשפחה והיא תחלוף", אומר אדם שמקורב מאוד למשפחה. "כמו בכל תקופה קשה הכוכבים מנצנצים בחושך. אז אצל אלוביץ' יצאו הרבה כוכבים שמחבקים, מחזקים ועוזרים. הם יודעים במי מדובר לכן אין ספק שהכל יתהפך לטובה והאמת תצא לאור, ומה שיישאר מכל זה הוא שיעור קשה של משפחה ישראלית ישרה וצנועה שנלקח ממנה הכל - העסק שבנו בעשר אצבעות במשך עשרות שנים, השם, הפרטיות - והיא לומדת לבנות הכל מחדש. בינתיים עד שזה יקרה המשפחה נמצאת הרבה ביחד, מנסים לחיות את החיים יום ביומו. מעריכים את מה שיש - ויש, ואלה דברים שאי אפשר לחלט: הבריאות, המשפחה, השמחה, החברים והלב הנקי. זה נראה כמו קומדיה של טעויות עם הרבה אינטרסים ואג'נדות של אנשים. אם לא ביבי לא היו נתפסים לאלוביץ'".

 

"חרב עליו עולמו"

בסביבתו הקרובה של אלוביץ' עדיין מנסים לעכל את ירידתו מאיגרא רמא לבירא עמיקתא של מי שהיה אחד מאנשי העסקים החזקים בישראל, טייקון תקשורת נחבא אל הכלים, שבנה עצמו לאט, בהדרגה, בשקט ובצניעות תוך כדי התרחקות מחשיפה תקשורתית, שבנקים קידמו את פניו בברכה ושכיכב בעיתונות הכלכלית בכל רשימות אנשי העסקים המשפיעים ביותר. "שאול פעיל בשוק ההון מזה כמה עשורים, ומעולם הוא או יורוקום לא הסתבכו לפני כן בשום עבירה וכך גם לא החברות הציבוריות שהוא שלט בהן, אפילו לא בהליכים משמעתיים", אמר השבוע אחד ממקורביו, וחבר אחר מוסיף: "לכן תאר לך מה עובר על אדם כזה כשנוחתת עליו פצצה כזו על הראש, חרב עליו עולמו".

 

ה-20 ביוני 2017 היה קו פרשת המים בחייו של אלוביץ'. "מאותו רגע החיים שלו השתנו", אומר אחד ממקורביו על היום בו החלה חקירת רשות ני"ע בפרשת בזק-yes. אפליקציית הווטסאפ משקפת היטב את קו השבר הזה, כאשר על צג הטלפון שאז החזיק אלוביץ' הופיע הכיתוב "נראה לאחרונה" – באותו יום שלישי בשעה 8:18.

 

 

אלוביץ' בעת הארכת מעצרו אלוביץ' בעת הארכת מעצרו צילום: מוטי קמחי

 

"שאול נעצר, בנו אור נעצר ויחד איתם כל הבכירים בבזק. זו היתה פגיעה אישית קשה עבור אדם שלפני כן מעולם לא התלכלך, ופתאום מצא עצמו מרוח על דפי העיתונים כעבריין", אומר המקורב. "ההתייחסות של הסביבה העסקית אליו השתנתה. אנשים בבזק פתאום אמרו 'מה, ההנהלה והיו"ר שלנו גנבו אותנו?'. ופתאום הוא צריך להתמודד עם מבטי החשד. וכמובן גם הבנקים, שפתאום משנים פאזה. כששאול רכש את בזק, למרות שזו היתה רכישה במינוף של כ-85% שנתיים בלבד אחרי המשבר הפיננסי הגדול, כל הבנקים עמדו בתור לתת לו הלוואה ורדפו אחריו, ואם לפני רגע הקו שלו היה פתוח אל מנכ"לי הבנקים, פתאום לא רוצים לדבר איתך בכלל, מנדים אותך, מי שמדבר איתך זה פקיד טיר 3 - פקיד זוטר מאגף אשראים בנקאיים, ומתייחסים אליך כאילו אתה ראש ארגון פשע. הבנקים הרי לא אוהבים לתת אשראי לאדם ממונף, והכי שונאים לתת למישהו ממונף שעוד נדבק בו רבב פלילי. אז חנקו אותו לגמרי".

 

לדברי גורם בקבוצת יורוקום, אחרי פתיחת החקירה ביוני 2017, אלוביץ' עוד הגיע למשרדי החברה שהיתה אז בבעלותו ועבד. "הוא אמנם היה מפורק, אבל עוד איך שהוא ניסה להמשיך", הוא אומר. אולם המשבר האישי של אלוביץ' החמיר עוד יותר אחרי שהחקירה עברה מרשות ני"ע למשטרה ואלוביץ', רעייתו איריס והבן אור נעצרו שוב בפברואר 2018 כשהפרשה הפכה לתיק 4000. "הענן הפלילי היה גדול יותר, התהודה גדלה, זה כבר חלק מתיקי נתניהו ופותח את כל המהדורות, ומזה הוא לא התאושש בכלל. הוא הגיע לתיק 4000 מפורק, והתיק הזה פשוט גמר אותו לגמרי", אומר הגורם. "זמן קצר אחר כך הבנקים כבר לקחו את יורוקום לפירוק ומינו לה מנהלים מיוחדים. יכול להיות שבסיטואציה אחרת הם היו נוהגים יותר באיפוק אל מול החוב של החברה, אבל האירוע הזה כבר פוצץ הכל".

 

לדברי אדם שקרוב אליו, בריאותו של אלוביץ' הידרדרה בשנתיים האחרונות בעקבות הפרשה וגם חלק מהמכרים והחברים התרחקו: "הבריאות שלו רופפת, לא כשהיתה בעבר, ונותרו רק חברים אמיצים שמלווים אותו, זה כבר לא שאול אלוביץ' שכל העולם רצה בקרבתו וביקרו. הוא מנותק לחלוטין מהחברות שעד לא מזמן שלט בהן ולא מגיע לאף משרד, הפסיד את כל החברות שלו, רכושו האישי מחולט ומעוקל, הוא לא יכול למשוך כספים מחשבון הבנק שלו, כך שהוא נאלץ להיתמך בבני משפחה ולהיעזר בהם. הוא ואיריס עוד גרים בבית שלהם בצהלה אבל גם הוא מעוקל. הוא בעיקר מתמקד בישיבות עם עורכי הדין במטרה להתכונן למערכה המשפטית בניסיון לטהר את שמו. חוץ מזה הוא בעיקר בבית. עצוב".

 

הלכה הטבעת

בעוד הבן אור, מעידים בסביבתו, המשיך בחייו ולקח את המעצר בקלות יחסית, "לשאול שמטו את השטח מתחת לרגליים. אלה אנשים מלח הארץ, שהמוניטין שצברו, השם שלהם, היושרה, היה הדבר הכי חשוב להם. ופתאום אדם שכל חייו עבד יושב בבית - זה לא נעים, וכל מה שעשה והכסף שצבר - הכל נלקח בצורה מהירה".

 

 

אור אלוביץ' אור אלוביץ' צילום: אוראל כהן

 

לצד עיקול כמה דירות שבבעלות בני משפחת אלוביץ', רכבי מרצדס ואאודי, חשבונות בנק וני"ע ופוליסות ביטוח, אחת החוויות הקשות של אלוביץ ואשתו איריס היתה כאשר בעת מעצרם וחילוט נכסיהם הם נדרשו להסיר את טבעות הנישואין מידיהם, איריס נדרשה להסיר את עגיליה ושאול חויב למסור את שעונו. התכשיטים הוחזרו להם בהמשך בהוראת בית המשפט העליון שקבע כי תפיסת התכשיטים "היתה כרוכה במעמד נוסף של השפלה, וגובלת בחיפוש על הגוף ללא צו".

 

סנגרו של אלוביץ', עו"ד ז'ק חן טען בעבר בכנס "כלכליסט" כי "שאול אלוביץ' קיבל יחס מאוד קיצוני וחריף מהמשטרה שהתבטא במעצר שלו, של אשתו ושל הבן שלו. מדובר בפעילות ארוכה, מכוונת ונוקשה שנועדה לשבור אותו". לדברי אחד החברים, "בכל השלבים ניסו ללחוץ עליו להיות עד מדינה. זה הרגיש כמו שיטה - המעצר, ההשפלה, הצעקות, האיומים, הלחצים, תפיסת הרכוש".

 

אלא שאלוביץ' לא נשבר, וגם לא הפך לעד מדינה, ולמרות האישומים המסתמנים נגדו ונגד רעייתו על יחסי התן-וקח עם נתניהו שכוללים פעילות הטיה מתמשכת של הסיקור באתר וואלה תמורת הטבות רגולטוריות לבזק בשווי של מיליארד שקל, הוא מאמין מאוד בצדקתו. לא מזמן אמר אלוביץ' לאחד החברים משפט שנדמה כי משקף את הלכי הרוח שלו: "בסוף יראו שאני אצא צודק וכל הטענות שלי נכונות, אבל עד אז הם יהרגו אותי".

 

"שאול משוכנע לחלוטין שהוא לא עשה שום דבר שהוא לא בסדר", אומר חבר אחר. "לגבי עסקת בזק-yes הוא אומר שלדעתו הכל עבר את האישורים בערכאות המתאימות. לגבי הטענות לשוחד בתיק 4000 הוא אומר שדווקא בתקופתו של ביבי היחס לבזק היה הגרוע ביותר, ודפקו את בזק הכי הרבה. לגבי הסיקור בוואלה הוא אומר שהוא חשב שבאמת דפקו את ביבי בוואלה, וגם אם הוא עזר לסיקור יותר אוהד ופחות גרוע – זו לא עבירה, ושבוודאי שלא ניתן לו שום דבר בתמורה לכך".

 

"תשתית תקשורת" עוד בילדות

התשוקה של אלוביץ (70), יליד פולין, לתחום התקשורת התחילה בגיל צעיר. הוא וחבריו לבית הספר קליר בתל אביב הקימו כילדים "תשתית תקשורת" משלהם.

 

 

התחיל בתקשורת כילד. מרכזיית בזק בת"א התחיל בתקשורת כילד. מרכזיית בזק בת"א צילום: אוראל כהן

 

האמצעים היו קופסאות קרטון עטופות בנייר פרגמנט בדמות אפרכסת, חוט ארוך שמקשר בין שתי נקודות וקופסת שימורים שקשורה גם היא על החוט, שיצרה "צלצול" בכל פעם שהזיז אחד החברים את החוט. כך הם היו מדברים ביניהם ממרחק כמה בניינים. לאחר שחרורו מחיל הקשר הוא החל לעבוד כשכיר בעסק המשפחתי, ר.א.פ, שהיה בבעלות חותנו (אביה של אשתו הראשונה מירה), ועסק בהתקנת אינטרקומים ואנטנות בבתים משותפים וביבוא ושיווק של טלפונים. בשנות ה-80' כשהוא רצה להיכנס לתחום צלחות הלוויין הביתיות. נעזר במורה מתיכון אורט בת"א שבנה עבורו אנטנה בגובה של יותר משני מטרים, עשויה ממוטות עץ מכוסים ברשת לולים, אותה העלו לגג של ר.א.פ, ועשו ניסונות עד שנקלטה תחנה מערוץ לוויין רוסי. "יום אחד אפיץ שידורי טלוויזיה ויהיה לי גם לוויין משלי", אמר אז אלוביץ'. לימים, הוא הגשים את החלום הזה - והרבה מעבר.

 

דרכו של אלוביץ' לשליטה בבזק ולהפיכתו לאימפריית תקשורת של איש אחד עברה בכל צומת אפשרי בענף התקשורת. אחד ממקורביו שמלווה אותו כבר יותר משני עשורים מתאר זאת היטב: "מדובר ביזם ואיש תקשורת בכל רמ"ח אבריו, וללא ספק השחקן הבולט ביותר בתחום התקשורת בארבעת העשורים האחרונים. כשהתחילו לייבא מוצרי צריכה בזמן החרם הערבי בתחילת שנות ה-80' אלוביץ' נסע ליפן, השתלט על דילר קטן ודרכו התחיל לייבא את פנסוניק לישראל שהפכה למובילת שוק, כשהחלו למכור בארץ סלולר הוא הביא את נוקיה שהיתה שליטה בלעדית בשוק הסלולר, כשהאינטרנט התחיל לחדור לארץ בשנות ה-90 הוא הקים את אינטרנט זהב במחסן בראש העין והתחיל להשקיע בשרתים כדי לחבר את בתי האב בישראל והוביל את השוק, כשהיה מכרז תחנות הרדיו המקומיות הוא השקיע ברדיוס וברדיו קול השפלה, כשהיה מכרז הסלולר ב-1998 אלוביץ' היה מהגרעין היזמי של פרטנר בתחילת דרכה, כשתעשייה אווירית חיפשה פיתרון לתעשיית החלל הישראלית שאול השקיע בחלל תקשורת, כשהטלוויזיה הרב ערוצית נפתחה ב-1999 שאול חבר לבזק והקים את yes, כשהשיחות הבינלאומיות נפתחו ב-2004 אלוביץ' נכנס לתחום - באמצעות אינטרנט זהב שסיפקה שיחות בקידומת 015. למעשה בכל צומת שתלך בעשורים האחרונים תראה את אלוביץ' יוזם ומשקיע ומביא כסף, הוא לא פיננסייר, אלא אדם שצמח בתחום התקשורת. בשנים הגדולות שלו - 2004 עד 2010 סך נכסיו היה מיליארדי שקלים, הוא גם הרוויח המון כסף וביצע השקעות מצוינות וגם הנדל"ן שלו - קרקעות בגבעתיים - היה שווה המון"

 

אבל השאיפה האמיתית והגדולה של אלוביץ' היתה ונשארת תמיד לרכוש את בזק. אליעזר פישמן, בימים אחרים עבור השניים, סיפר בעבר ל"כלכליסט" כי "אלוביץ רצה תמיד להתפתח בתחום התקשורת והחלום שלו היה לרכוש את בזק". אלוביץ' כינה את קבוצת בזק "נושאת מטוסים", וכדי להגשים את חלומו ולהפוך לבעל השליטה בה נאלץ להיפרד גם מחלק מאחזקותיו, או כמו שהוא קרא לזה: "להיפרד מחלק מספינות הטילים שלנו". באפריל 2010, אחרי שיחות אינטנסיביות עם חיים סבן, שהיה שותף בבזק עם אייפקס ומורי ארקין הוא סיכם עמם על רכישת אחזקותיהם (30%) בבזק תמורת 6.5 מיליארד שקל.

 

"אלוביץ' לא הסתבך פיננסית בגלל ההשקעה בבזק אלא החובות שלו הגיעו ממקומות אחרים", מסביר אחד ממקורביו של אלוביץ', "החובות בגין בזק הן של חברות ציבוריות שיורוקום החזיקה, שמעולם לא הניבו לה דיבידנד, ומפה התחילה הבעיה. כי מצד אחד הוא היה ממונף אבל מצד שני הנכסים שהוא החזיק גם בתחום הנדל"ן וגם בתחום התקשורת היו נכסים טובים אבל לא נכסים מניבים. הקרקעות שהוא החזיק אמנם היו באזורי ביקוש, אבל לא הניבו תזרים לשרת את החוב עליהן".

 

פיצוץ עמוס 6 פיצוץ עמוס 6 צילום: USlaunchreport.com

 

לדברי המקורב, "רוב החוב שלו הגיע משתי השקעות כושלות - הראשונה זה yes, שגם אחרי עסקת בעלי העניין הוא היה מופסד עליה חצי מיליארד שקל. השנייה זו ההשקעה בחלל, בעקבות אובדן עמוס 5 בחלל ופיצוץ עמוס 6 שהפיל את המניה - יורוקום הפסידה 740 מיליון שקל. במקביל הוא הפסיד בשנים האחרונות כמה מאות מיליוני שקלים גם בפנסוניק, כשהגיעו מותגים קוריאנים שעקפו אותה, וגם בנוקיה, שירדה מגדולתה עם כניסת הגלקסי והאייפונים. הוא המשיך להאמין בשני המותגים האלה והמשיך לייבא סחורה ולהשקיע ולהחזיק צוותים גדולים של עובדים ולקחת אשראים כנגד מלאים והפסיד הרבה כסף בשנים 2011-2017 מהניסיון שלו לשמר את פעילות שני המותגים האלה שכבר לא היה להם סיכוי. וכך מאדם שסך נכסיו, בניכוי החובות, היה שווה כשני מיליארד שקל, פתאום התחיל משבר. הלחץ גבר, פתאום הגיעו שיחות טלפון לא נעימות ממנכ"לי הבנקים, וסגרו לו קווי אשראי, אז הוא נכנס ללחץ".

 

חיזוקים אצל הרב

ביום רביעי, רגע לפני פרסום החלטתו של מנדלבליט, צולם אלוביץ' מגיע לביתו של הרב חיים קנייבסקי בבני ברק לקבל ברכה, לבוש מעיל יוניקלו שחור, רזה, עוטה כיפה שחורה. הוא המתין בתור לגשת אל הרב, מבטו נוגה. "שאול אלוביץ' הגיע לבית שר התורה", נכתב בכותרת האתר "בחדרי חרדים" שפרסם את הידיעה. הרגע הזה כנראה לא היה נרשם אלמלא הקשרים שלו לשר אחר - שר התקשורת דאז וראש הממשלה בנימין נתניהו, אותו הכיר לראשונה לפני 20 שנה בתיווכו של זאב רובינשטיין, לשעבר בכיר בקבוצת יורוקום. אחרי שהזוג אלוביץ' הגיע ב-2011 לביקור ניחומים אצל הזוג נתניהו כשאביה של שרה נתניהו נפטר, הלך הקשר והתהדק, וארוחת ערב משותפת במעון ראש הממשלה בדצמבר 2012 היתה האות, לפי כתב החשדות, לפתיחת הקשר הישיר ובאמצעות מתווכים בין נתניהו לאלוביץ', שכעת בדרך להפוך לכתב אישום פלילי.

 

"כן, צריך חיזוקים בתקופה כזו", אומר מקורב לאלוביץ', "יש פה טרגדיה אישית גדולה, זה לא פשוט להיות מעורבב בתיק של חקירות ראש ממשלה עם כל האמוציות והפוליטיקות והספינים וההדלפות כשאתה מוצא עצמך באש הצולבת".

 

"הוא נקלע לתיק הלא נכון", מסכם זאת בסרקסטיות חבר משפחה אחר. "בחוכמת הבדיעבד עדיף היה לשאול לא לקנות את בזק ולהישאר עם המיליארדים שהוא צבר. זה אדם שתרם למדינה בהשקעות שלו, שהיה לו חזון ציוני, ועכשיו נשאר עם כאב לב גדול. ככה זה במדינה שלנו - אוהבים להמליך מלכים ואז להפיל אותם".

x