$
בארץ

צעד נוסף לרפורמה: שטייניץ אישר את תוכנית הפיתוח של רשת הולכת החשמל

שר האנרגיה נתן אישור רשמי לתוכנית ההשקעות של החברה בתחום הולכת החשמל בארבע השנים הקרובות. אישור התכנית מבטל למעשה טענות שהושמעו בעבר כנגד הרפורמה בחברת החשמל, שעיקרן חשש שהחברה לא תשקיע בהולכה בכלל, ואף תזנח את הנושא כליל

ליאור גוטמן 14:2127.02.19

הרפורמה בחברת החשמל התקדמה היום (ד') צעד נוסף ביישומה המעשי, עם קבלת האישור הרשמי של שר האנרגיה, יובל שטייניץ, לתוכנית ההשקעות של החברה בתחום הולכת החשמל בארבע השנים הקרובות.

  

  צילום: ויקיפדיה

 

כזכור, התוכנית אושרה לאחר שימוע ציבורי שיצא לדרכו במאי האחרון, וזאת אחרי שחברת החשמל הניעה לבדה את התהליך עוד בדצמבר 2017 ולאחר ההבנה שבמסגרת הרפורמה הארגונית בחברה היא תצטרך להפנות את עיקר המשאבים שלה לפיתוח רשת ההולכה ופחות לייצור חשמל, משימה שתעבור לסקטור הפרטי.

 

התוכנית כוללת הקמת קווי מתח גבוה ותחנות משנה בפריסה ארצית, כמו גם שחלוף של עשרות קילומטרים של קווים ישנים; קידום וחישמול של פרוייקט אשכול נגב, המהווה פוטנציאל קליטה נרחב לאנרגיות מתחדשות בדרום הארץ; וכן את פרויקט אשכול צפון, המהווה חיזוק משמעותי לרשת החשמל בצפון הארץ ופוטנציאל לחיבור אתרי ייצור חדשים באזור.

 

אישור התכנית ממוטט למעשה גם טענות שהושמעו בעבר כנגד יישום הרפורמה, מתוך חשש שחברת החשמל לא תשקיע בהולכה בכלל ואף תזנח את הנושא כליל.

 

חברת החשמל הזניחה, הציבור הפסיד מיליארדים

 

עלות התוכנית עד לסוף שנת 2022 עומדת על 6.74 מיליארד שקל, מתוכם כמיליארד שקל יושקעו כבר בשנה הנוכחית. בניגוד לשנים קודמות, חברת החשמל תקבל את ההכרה התעריפית רק לאחר השלמת הפרויקטים, ולא כסכום כספי שניתן למפרע מבלי להבטיח את השלמת העבודות.

 

נושא פיתוח מערכת החשמל זכה לביקורת נוקבת של מבקר המדינה, ובדו"ח מטעמו שפורסם באוקטובר האחרון נכתב כי העלות הישירה המצטברת לצרכני החשמל בשנים 2016-2010, בעקבות העלייה בדקות אי-האספקה ברשת המתח הגבוה בלבד, מוערכת ב-3.5-3.3 מיליארד שקל, וזה מבלי לשקלל אירועי מזג אוויר קיצוניים לדוגמת סופת השלג ב-2013 בירושלים, או סופת הגשם באזור השרון בשנת 2015.

 

מי שהיה אחראי להזנחה הם הן חברת החשמל והן הרגולטור שהיה מופקד עליה, רשות החשמל הישנה, שלא עשו את עבודתם. לגבי רשות החשמל נמצא ש"משנת 2002 ועד מועד סיום הביקורת לא בדקה רשות החשמל מהי רמת האמינות הנדרשת למשק החשמל, ולא קבעה יעד מעודכן לרמת האמינות הנדרשת. בכך נמנעה הרשות משימוש בכלים שיש ברשותה להגדיל את אמינות האספקה".

 

לגבי חברת החשמל נמצא ש"בשנים 2012-2010 עמד היקף ההשקעות בפועל של חח"י ברשת ההולכה על כ-55% מהיקף ההשקעות הנדרש בתוכנית הפיתוח שאישר השר. בתוכנית הפיתוח המעודכנת מ-2014 גיבשה חברת החשמל חלופת השקעות מינימלית, אולם ההשקעות בפועל היו נמוכות אף ממנה ועמדו על כ-70% מההשקעות הנדרשות בה ועל כ-40% מחלופת ההשקעות המלאה", כך אמר המבקר יוסף שפירא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x