$
בארץ

ליצמן לרופאים בביקור פתע בביה"ח הדסה: אל תשבתו מחר

סגן שר הבריאות הגיע לבית החולים לשוחח עם הרופאים - וביקש בהם לבטל את השביתה המתוכננת להתחיל מחר בשעה 6:00 בבוקר; הבטיח לדאוג לתקציב המתמחים, שהמחלוקת בנוגע אליו היא העילה לשביתה

אדריאן פילוט 17:1111.02.19

האם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, יצליח לעצור את השביתה הצפויה מחר (ג') בבתי החולים הדסה עין כרם והדסה הר הצופים בירושלים? ל"כלכליסט" נודע כי סגן השר הגיע היום לביקור פתע בבית החולים וביקש לשוחח עם הרופאים; בשיחה הפציר בהם שלא להשבית מחר את בית החולים למרות האישור שקיבלו לכך מבית הדין לעבודה, והבטיח שישיג עבורם את התקציב הדרוש להעסקת עשרת המתמחים החדשים - שקליטתם נעצרה על רקע סירובם של הרופאים הבכירים והסתדרות הרופאים לוותר על הטבת שכר ייחודית בשווי של 45 מיליון שקל.

  

 

 

יעקב ליצמן. הפציר ברופאים לבטל את השביתה המתוכננת יעקב ליצמן. הפציר ברופאים לבטל את השביתה המתוכננת צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

אם לא יחולו שינויים דרמטיים של הרגע האחרון, מחר בשעה 6:00 בבוקר תחל בבתי החולים הדסה עין כרם והדסה הר הצופים שביתה כללית ללא הגבלת זמן (מתכונת שבת). הסיבה הרשמית לשביתה: החלטתו של פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית החולים, לדחות את קליטתם של עשרות מתמחים חדשים בבית החולים, בשל מחסור בתקציבים. הסיבה האמיתית לשביתה: משבר בין הנהלת ביה"ח והרופאים על אופן ביצוע השלב הסופי - והכואב ביותר - בתוכנית ההבראה שנחתמה מול המדינה ב-2014 ואיפשרה את הצלתו של המוסד: ביטול הטבות ייחודיות ומופלגות לרופאי בית החולים, הנהנים ממעמד של סגל אקדמי.

 

הבכירים בהדסה מרוויחים יותר מהקולגות בבתי חולים אחרים

 

נזכיר, כי דו"ח ועדת גבאי שבחן את המשבר בהדסה ב-2014 קבע כי "בעוד שבבתי חולים אחרים רופא שמלמד באוניברסיטה מקבל תוספת בהתאם לחלק הזמן שבו הוא מלמד, הרי שבהדסה עצם ההשתייכות לסגל אקדמי מביא לתוספת של 30% לשכר - ואין זה משנה מהו היקף ההוראה ואף האם הרופא ממשיך ללמד או לא". מעמד זה הינו ייחודי לרופאי הדסה.

 

מדובר ב-220 רופאים בכירים בלבד, אשר מרוויחים תוספת של 30 אלף שקל לחודש (לא כולל שכר בגין שר"פ) - יותר משכר הבכירים באותו מעמד ובדרגה זהה בבתי החולים האחרים בארץ, לרבות שערי צדק.

 

בהתאם להסכם הבראה עם הדסה, על בית החולים לצמצם עוד את הגרעון השוטף ל-28 מיליון שקל ב-2019; זאת, אחרי שעמד ב-2014 על יותר מ-300 מיליון שקל וירד ב-2018 ל-42 מיליון שקל בלבד. בתמורת ל-1.3 מיליארד שקל שקיבל בית החולים (הציבורי, אך כזה שנמצא בבעלות פרטית ולפיכך אינו זכאי לכספי ציבור - א.פ) מהמדינה שהצילה אותו, פיטרה הנהלת הדסה כ-550 עובדים ב-2014, במקביל לכך שנשות הדסה (בעלי המוסד) מסרו נכסים שערכם נאמד ב-150 מיליון שקל.

 

פרופ' רוטשטיין חוזר ואומר כי אחת התחלואות הקשות של הדסה, שטרם קיבלה את הטיפול הנדרש, היא "השכר המנופח של צוותי הדסה ובראשם הרופאים"; הביטול של כשליש מההטבות היחודיות בסך 45 מיליון שקל לשנה - עליהן הסכימו הרופאים - היה אמור לתרום לצמצום הגרעון. בשנת 2020 חייב ביה"ח הדסה להגיע לאיזון תקציבי.

 

כך, הצעתו של ליצמן אמורה לטפל, כאמור, בבעיה הנקודתית - קליטת המתמחים - אך לא בבעיה העמוקה: הקיצוץ הנדרש בהטבה הייחודית המוענקת לכמה עשרות מרופאי הדסה, וזאת על מנת להגיע לאיזון תקציבי ב-2020 ו"להשתחרר" מהמגבלות שהוטלו בהסכם ההבראה.

 

לא נמסרה תגובה מטעם ביה"ח הדסה בנוגע לביקורו של סגן שר הבריאות; כן נמסר מטעם בית החולים כי: "הדסה פנתה אל בית הדין הארצי בבקשת ערעור על החלטת בית הדין האזורי לעבודה. הדסה תמשיך ותעשה הכל על מנת למנוע שביתה מיותרת ללא סיבה, אשר עלולה לפגוע במטופליה. פרופ' רוטשטיין שב ופנה למצפון הרופאים המתעתדים לשבות מחר, לבטל את השביתה ולהימנע מהפגיעה המיותרת בחולים. הוא המשיך וציין כי שביתה בהדסה תפגע אנושות ביכולת הדסה להשתקם. כבר עתה, עוד בטרם השביתה, נפגעו כולם - לרבות הרופאים. חייבים לעבור לדיבורים ולעבודה משותפת, ולהפסיק את ההשמצות והאיומים בשביתות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x