$
בארץ

החברה להגנת הטבע עתרה לבג"ץ: חשש לפגיעה בציפורים בתחנות רוח של אנלייט בגולן

מדובר בעתירה שנייה שמגישה החברה נגד אנלייט. לפי העתירה הנוכחית עולות טענות נגד הליך אישור הפרויקט על כך שלא נכללו בו לכאורה הגנות לבעלי כנף

חזי שטרנליכט 09:5010.02.19

סבב שני לניסיונות החברה להגנת הטבע לסכל את הקמת תחנות הכח המונעות באנרגיית הרוח בגלון. החברה להגנת הטבע ופרופ' יוסי לשם, עותרת לבג"ץ בפעם השנייה כנגד הקמת פרויקט "רוח בראשית" שמקימה חברת אנלייט ברמת הגולן. לפי העתירה הנוכחית עולות טענות נגד הליך אישור הפרויקט, על כך שלא נכללו בו לכאורה הגנות לבעלי כנף. אנלייט דיווחה במוצ"ש כי להערכתה סיכויי הקבלה של העתירה נמוכים וכי הפרויקט צפוי לאישור.

 

 

 

החברה להגנת הטבע כבר עתרה נגד הפרוייקט, שהרשיונות המותנים להקמתו התקבלו באנלייט עוד ב-2015. העתירה הקודמת הוגשה בנובמבר 2017, ואז התקיים דיון בבג"ץ, שבעקבותיו בחודש פברואר בשנה שעברה משכה החברה להגנת הטבע את העתירה, לאחר שבמסגרת דיון שנערך בבג"ץ, המליצו השופטים על משיכת העתירה, שנעשתה בעת שההליך התכנוני עדיין התנהל.

 

פרויקט תחנות רוח של אנלייט (ארכיון) פרויקט תחנות רוח של אנלייט (ארכיון) צילום: אנלייט

 

אנלייט מקדמת את התוכנית להקמת תחנות כח המונעות על ידי הרוח ברמת הגולן בארבע השנים האחרונות. העתירה שמוגשת לבג"ץ הינה נגד החלטות הממשלה בנושא, כמו גם החלטות הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות"ל). ב-14 בינואר 2015 קיבלה החברה 3 רשיונות מותנים להקמת פרוייקט של יצור חשמל באמצעות אנרגיית הרוח בגולן בהספק מצטבר של 401 מגה-ואט. לפי הדו"חות לרבעון השלישי של 2018 מציינת החברה כי קיבלה אישור להקמת 42 טורבינות רוח באזור הר פרס בגולן, ליד הישובים: יונתן, אלוני הבשן, רמת מגשימים, מבוא חמה, נטור, כנף ואבני איתן, בהיקף של 130 מגה-וואט מדי שנה. לחברה החזקה של 60% בפרוייקט מוקם זה.

 

העתירה החדשה היא שנייה במספר. לפי אנלייט, העתירה החדשה מעלה טענות שונות כנגד הליך אישורה של תוכנית הפרויקט והמנגנונים שנכללו בה להגנה על בעלי כנף. בחברה מציינים כי "אף שלא ניתן להעריך באופן מדויק את סיכויי העתירה להתקבל, נוכח ההליך התכנוני המלא שהתנהל בעניינה של תכנית הפרויקט וההוראות שנקבעו בה, סבורה החברה שסיכוי העתירה להתקבל נמוכים, וכי הפרויקט יאושר".

 

באנלייט מוסיפים כי החברה "קידמה תהליכים מעמיקים של בדיקות סביבתיות והדברות אשר הביאו להסכמות עם הרשויות המוסמכות בתחומי הטבע והסביבה, במסגרתן יופעל בחוות רוח בראשית מערך הכולל את מלוא האמצעים הנדרשים למתן הגנה מירבית לבעלי כנף. המערך כאמור מורכב מאמצעים טכנולוגיים ותפעוליים מוכחים, המיושמים בהצלחה במקומות רבים בעולם והוסכם על ידי הרשויות המוסמכות ומוסדות התכנון, ובהוראות התכנית עוגנה חובת הקמתו והעקרונות להפעלתו".

 

לפי החברה, פרוייקט רוח בראשית הינו פרויקט בעל חשיבות לאומית שיתרום תרומה משמעותית להשגת יעדי הממשלה בתחום האנרגיה המתחדשת, ויניב תועלות חשובות לציבור בתחומי האנרגיה, הבריאות והגנת הסביבה. לדבריה, התהליך התכנוני מבטיח את ההגנה הנדרשת לבעלי כנף, כמו גם נוכח שאר פעילויות הרישוי המתוכננות במקביל.

 

עבור אנלייט מדובר בפרוייקט חשוב, אך פעילותה ענפה וכוללת לפי הדו"חות לרבעון השלישי של 2018 – 130 פרוייקטים בהיקפים שונים ב-7 מדינות. בשנה שחלפה בין רבעון 3 של 2017 לרבעון 3 של 2018, הניבו הפרוייקטים לחברה תקבולים מייצור חשמל בהיקף של 173 מיליון שקל, והיא רשמה EBITDA של 150 מיליון שקל ו-FFO של 97 מיליון שקל. שווי השוק של החברה הבוקר, טרם פתיחת המסחר עומד על כ-1.06 מיליארד שקלים, אין לה גרעין שליטה והיא מוחזקת על ידי הגופים המוסדיים, שהבולטים בהם הם: הפניקס, כלל ביטוח, הראל, פסגות ומגדל. מניות החברה נכללות במדדי ת"א 90, טק עילית ואחרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x