$
בארץ

אחרי היו"ר - גם מנכ"ל אסותא אשדוד הולך הביתה

בזמן שמתחוללת מלחמת גרסאות על סיבת העזיבה של המנכ"ל מצבו הכלכלי הרעוע של בית החולים שהוקם לאחרונה לא משתפר

אדריאן פילוט 20:2323.01.19

בית חולים אסותא אשדוד לא מפסיק לספק כותרות, וגם הפעם הן צבועות באדום. מנכ"ל בית החולים דוד דגן הודיע היום (ד') על סיום תפקידו, ימים ספורים בלבד אחרי שיו"ר בית החולים שוקי שמר מסר במפתיע הודעה דומה. ברקע הפרישות עומדים הקשיים הכלכליים הקשים של בית החולים שנפתח ב־2017.

 

 

קופת חולים מכבי, הבעלים של אסותא אשדוד, דיווחה שאת מקומו של דגן ימלא פרופ׳ חיים ביטרמן. את מקומו של שמר בראש דירקטוריון בית החולים ימלא מנכ"ל מכבי רן סער. בצעד חריג, דוברות בית החולים כלל לא דיווחה על התפטרותו של שמר.

 

משבר פיננסי ומלחמת בוץ

 

בבית החולים הדרומי, הסובל ממשבר פיננסי עמוק, ניסו לצייר את גל ההתפטרויות כתהליך טבעי ‑ רוטציות ושינויים מתבקשים ואף מבורכים - אבל גורמים המעורים בפרטים מציגים תמונה עגומה בהרבה והרבה פחות הרמונית. הם מספרים על מערכת יחסית מורכבת בין כל קודקודי בית החולים, שהביאו אותו אל שוקת שבורה.

 

"מנכ״ל אסותא אשדוד פוטר ולא התפטר", מדגיש אחד הגורמים. "הוא פוטר בידי מנכ״ל מכבי סער, שסבור כי ניהולו של דגן היה כושל". לדבריו, "דגן טען בשיחה עם סער שמי שאשם בכל הוא היו״ר הפורש שמר, שלא נתן לו לעבוד".

 

מימין: המנכ"ל הפורש של אסותא אשדוד דוד דגן, ומנכ"ל מכבי רן סער מימין: המנכ"ל הפורש של אסותא אשדוד דוד דגן, ומנכ"ל מכבי רן סער צילום: עמית שעל

 

 

גורמים בכירים במערכת הבריאות לא הופתעו כלל מעזיבתו של דגן, ואף לא מהטענה שהם נעשו ביוזמתו של סער. אולם באסותא אשדוד מכחישים. מדוברות בית החולים נמסר: "הדברים אינם נכונים. אנו מודים לד״ר דגן על השנה האחרונה ומאחלים לו הצלחה בהמשך. תפקידנו עכשיו להתרכז בחיזוק בית החולים בשירות, ברפואה ובחוסן הכלכלי". גם שמר התעקש שיחסיו עם דגן היו תקינים לחלוטין, וכל הדיבורים הם "רכילות מרושעת".

 

המדינה מסכימה לחילוץ

 

האירועים המטלטלים של השבוע האחרון תופסים את בית החולים בעיתוי רגיש ביותר: לפני כחודש ימים חשף "כלכליסט" כי בתום מגעים ממושכים התקפל משרד האוצר והסכים להעביר לבית החולים סיוע בהיקף של בין 200 ל־240 מיליון שקל, שיסייע לו להתמודד עם גירעון של כ־170 מיליון שקל שהספיק לצבור בשנה הראשונה לפעילותו. כתנאי למתן הסיוע, משרד הבריאות ואגף החשב הכללי ימנו חשב מלווה לבית החולים.

 

עם זאת, הצרות של בית החולים אינן מסתכמות בגירעון. לפי דו"ח של חברת הייעוץ וראיית החשבון דלויט, שהוכן לבקשת האוצר, בית החולים האשדודי ייקלע לבעיה תזרימית חריפה כבר בתחילת השנה, הן בחשבון ההפעלה שלו, שממנו משולמות הוצאות הציוד והשכר, והן בחשבון ההקמה, שאליו כבר הזרימה המדינה בעבר כמיליארד שקל.

 

 

לפי הבדיקה של דלויט, בסוף 2019 כבר יהיה חשבון ההפעלה במינוס של 169 מיליון שקל. במקביל יהיה חשבון ההקמה בחובה ביולי 2019. המסקנה היתה כי "יש צורך מיידי" בטיפול בתזרים בית החולים, שיזדקק לאשראי או סיוע ממשלתי.

יו"ר רשת אסותא שוקי שמר. בית החולים כלל לא דיווח על התפטרותו מדירקטוריון אסותא אשדוד יו"ר רשת אסותא שוקי שמר. בית החולים כלל לא דיווח על התפטרותו מדירקטוריון אסותא אשדוד צילום: עמית שעל

 

 

השאלה הגדולה היא מנין ישיג האוצר יותר מ־200 מיליון שקל, שכן הגירעון הממשלתי ב־2019 צפוי להיות גבוה מהיעד שעומד על 3.5% מהתמ"ג, ומשרדי הממשלה כבר ספגו קיצוצים רוחביים. גורם המעורה בפרטים הסביר כי "הכסף לאסותא אשדוד כבר מתוקצב במסגרת תקציב המדינה ל־2019".

 

ממשבר למגפה?

 

דאגה נוספת היא שהסיוע הציבורי דווקא לאסותא אשדוד ‑ בית חולים החולים של מכבי, שמצבה הפיננסי הוא הטוב במערכת הבריאות ‑ ייצור אפקט דומינו. מנכ"ל שירותי בריאות כללית פרופ' אהוד דודסון אמר בראיון ל"כלכליסט" לפני כחוש שאם יקבל אסותא אשדוד סיוע, גם הכללית תדרוש סיוע לבתי החולים שלה.

 

בינתיים, באסותא אשדוד מנסים לגלגל את האשמה, ולא מכבר הסבירו כי "יכולת בית החולים באשדוד עדיין לא מוצתה, משום שהוא חדש, ובשל שיקולים כלכליים של קופות החולים שמעדיפות לשלוח חולים למרחקים בעלות נמוכה יותר, דבר המקשה על התקציב". בבית החולים אף הוסיפו ואמרו כי מתקיימים מגעים להכפלת מספר המיטות בבית החולים, "כדי להמשיך לספק רפואה מיטבית לכחצי מיליון תושבי אשדוד והסביבה". 

 

אסותא אשדוד בתגובה: "קרונות הסכם הייצוב סוכמו. יש הסכמה על רוב פרטי החוזה, אך הוא עדיין לא נחתם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x