$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קצא"א תקים שני שדות סולאריים ב-250 מיליון שקל

אחרי שנכנסה לייצור חשמל מסורתי עם השקעתה בתחנת הכוח הפרטית דוראד, קצא"א מתכננת להפוך שני מתחמי קרקע בדרום למתקנים סולאריים - והכל תחת מעטה החיסיון על פעילותה

ליאור גוטמן 06:5224.01.19

חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) השלימה לאחרונה את היערכותה להקמת שדות סולאריים לייצור חשמל ירוק, כך נודע ל”כלכליסט”.

 

מדובר בשלב זה בלפחות שני שדות חדשים, הראשון בהספק של עד 15 מגה־ואט שיוקם במתקני החברה באשקלון, והשני בהספק של עד 40 מגה־ואט, יוקם במתקני החברה סמוך לאילת.

 

את המיזם קידמו יו"ר קצא”א ארז חלפון וממלא מקום המנכ"ל איציק לוי.

 

בשבועות האחרונים השלימה החברה שני מהלכים מול הרשויות אשר קידמו את הקמת המתקנים. הראשון מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), לצורך קבלת אישור לשימוש בקרקעות החברה לייצור חשמל, והשני מול רשות החשמל לצורך השתתפות במכרזים הקרובים שיצאו למעורבים בענף.

יו"ר קצא"א ארז חלפון. תחומי פעילות חדשים יו"ר קצא"א ארז חלפון. תחומי פעילות חדשים צילום: אוראל כהן

 

 

על פי הערכות במשק האנרגיה, ההשקעה בשני השדות עשויה להגיע עד 250 מיליון שקל, כשמקורות המימון יהיו קופת החברה ואפשרות להלוואות בנקאיות על כ־80% מהסכום. העלות כוללת גם הקמת קו מתח באזור אילת להולכת החשמל לרשת הארצית. בשלב זה כבר ידוע שהמתקן היותר קטן מבין השניים, שיוקם באשקלון, יוצב בין שטחי מכלי אחסון הדלקים של החברה, תוך ניצול מבנים קיימים ומתחמים שנמצאים בשימוש עשרות שנים, זאת ללא צורך בהכנות ובהוצאות הנדרשות להכשרת שטח חדש.

 

מקור רווח חדש לחברה

 

הניסיון של קצא"א להיכנס לתחום ייצור של חשמל ירוק אינו חדש. כבר לפני כעשר שנים בחנה קצא"א הקמת חוות רוח לייצור חשמל ירוק באזור האתר שלה באילת. אלא שמדידות שבוצעו שם לאורך חודשים ארוכים, גילו שמהירות הרוח הנדרשת כדי להפיק חשמל ברף שיעמוד בכלכליות של הצבת מתקן באזור אינה מתאימה, והחברה נטשה את הרעיון.

 

 

עתה, כאמור, החברה ממנפת את מתחמי הקרקע שנמצאים באחריותה כדי לייצור מקור רווח חדש לחברה, זאת במקביל לעזרה למדינה בעמידה ביעדי ייצור החשמל הירוק. בשלב זה קשה לצפות איזה הכנסות יניבו שתי המערכות הסולאריות החדשות, אולם ניתן לאמוד את ההיקף הכספי אחרי בחינת דיווחי חברות בורסאיות שפועלות בתחום. כך למשל, חברת אנלייט דיווחה בסוף דצמבר האחרון לבורסה שהיא חיברה לרשת מערכות סולאריות בהיקף של כ־30 מגה־ואט, כלומר כמחצית מההיקף שקצא”א מתכננת. בתנאי התעריף הנוכחי אנלייט העריכה שתקבל הכנסות של כ־20 מיליון שקל לשנה.

 

הממשלה פספסה את היעד

 

יעדי ייצור החשמל הירוק נקבעו לפני 10 שנים. ב־2009 קבעה המדינה שעד שנת 2014 לפחות 5% מצריכת החשמל תגיע ממקורות של אנרגיה מתחדשת, ועד שנת 2020 ההיקף יוכפל.

 

אלא שממשלות ישראל לדורותיהן הזניחו את התחום, כך שבפועל, בתחילת 2019, ייצור החשמל הירוק הוא כ־3.5%. המשמעות היא שאת היעד של 2014 הממשלה פספסה, והשגת היעד הממשלתי שנקבע ל־2020 נראה כעת רחוק.

 

הפעילות של קצא"א בתחום האנרגיה בכלל והחשמל בפרט אינה חדשה. החברה מחזיקה במכלי אחסון של דלקים שונים ואחראית על 750 ק”מ של קווי דלק להובלת נפט גולמי. כמו כן היא בעלת המניות העיקרית (37.5%) בתחנת הכוח דוראד, אחת מתחנות הכוח הפרטיות הגדולות במשק.

תחנת הכוח דוראד באשקלון תחנת הכוח דוראד באשקלון צילום: בני מור

 

 

לדוראד כושר ייצור של כ־850 מגה־ואט, שהם כ-6% מכוח הייצור של חברת החשמל. במקביל, החברה מנסה להרחיב את הפעילות שלה בשנים האחרונות, וכפי שנחשף ב”כלכליסט” היא בוחנת הקמת צנרת להולכת גז מישראל, כמו גם השתתפות בהכנסות שנאמדות במיליוני דולרים על הזרמת הגז מישראל למצרים מתוקף כך שחלק ממתקני הזרמת הגז שוכנים בחצרה.

 

עד 2017 פעלה קצא”א תחת חוק מיוחד שהטיל חשאיות על כלל פעילות החברה. לפני כארבע שנים בעקבת אסון הטבע בשמורת עברונה, חלק מפעילות החברה בתחומי הסביבה והבנייה הותרו לפרסום, אולם נותר חיסיון על כלל הפעילות לרבות נתונים כספיים. במקביל, המדינה משלימה בימים אלה מעבר של החברה לגוף חדש (קצא”א ב’).

 

בקצא"א סירבו להתייחס לידיעה. מרשות החשמל נמסר ש"הרשות מברכת על היערכות של קצא”א להשתתף במכרז כמו על ההיערכות של כל צרכן אחר במשק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x