$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בית החולים שיבא בדרך לקבל עצמאות ניהולית מהמדינה

בנציבות שירות המדינה עומדים להוציא לדרך פיילוט שבו יקבל לידיו שיבא סמכויות ניהוליות כגון פתיחת מחלקות באופן עצמאי, סמכויות לקביעת תקנים וביצוע מכרזים למנהלי מחלקות. המטרה: צמצום הרגולציה כדי לשפר את השירות לאזרחים

אדריאן פילוט 06:4921.01.19

נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ בוחן מתן עצמאות ניהולית מלאה למרכז הרפואי שיבא (תל השומר), כך נודע ל"כלכליסט".

 

הרשקוביץ כבר הודיע למנהל בית החולים פרופ' יצחק קרייס על כוונתו זו במסגרת ביקור שקיים בשיבא לפני כעשרה ימים. העצמאות הניהולית לבית החולים הגדול במערכת הבריאות תבוא לידי ביטוי במגוון תחומים בעולם ניהול ההון האנושי. בין היתר מדובר בסמכות לביצוע שינויים מבניים באופן עצמאי בתוך המרכז הרפואי; אישור עצמאי של שינויי תקינה ושדרוגים של משרות; פתיחת יחידות ומחלקות באופן עצמאי בהתאם לרישיון בית החולים, וביצוע מכרזים למנהלי מחלקות. עד כה סמכויות אלה היו בידי הנציבות.

 

 

 

מימין: מנהל שיבא יצחק קרייס ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ מימין: מנהל שיבא יצחק קרייס ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ צילום: עמית שעל' שאול גולן

 

 

"זה יקרה מהר"

 

תקציב שיבא עמד ב־2017 על 3 מיליארד שקל. בבית החולים מועסקים 9,200 אנשי מקצוע, מתוכם כ־1,600 רופאים וכ־3,000 אחיות. מטרת המהלך היא להביא להפחתה ברגולציה וצמצום הבירוקרטיה הקיימת כיום בין הרגולטורים למרכזים הרפואיים בבעלות הממשלה. במהלך השנים האחרונות מנהלי בתי חולים הלינו על כך שהם נושאים באחריות אך ללא סמכויות בשל הצורך באישורים ממספר רב של רגולטורים לרבות אגף התקציבים, החשב הכללי והממונה על השכר באוצר, אך גם נציבות שירות המדינה (בנושאי משמעת וניהול כוח אדם) ומשרד הבריאות (בנושאים מקצועיים). הנחת היסוד היא שכתוצאה מהמהלך, המענה שיוכל להינתן לבעיות בטווח זמן קצר יותר יביא לשיפור השירות שינתן לאזרח – כגון קיצור תורים לאשפוז, שיפור השירות למבוטחים, שיפור יחסי העבודה בבתי החולים וניצול יעיל יותר של מתקנים וציוד בתוך קמפוס בית החולים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי יוני דוקן, מנהל אגף בכיר מערכת הבריאות בנציבות, מוביל עבודת מטה שכבר נמצאת בעיצומה כשבשלב זה מדובר בבחינה של פיילוט עבור שיבא בלבד. ייתכן שבהמשך המהלך יורחב למרכזים רפואיים נוספים בבעלות הממשלה: איכילוב, רמב"ם, אסף הרופא, וולפסון, נהריה, ברזילי, הילל יפה, זיו, בני ציון ופוריה.

גורמים בכירים בנציבות מסרו ל"כלכליסט" כי "המהלך הזה יקרה וייצא לפועל די במהירות". הצעד אינו מצריך אישור של משרדי האוצר או הבריאות. משרד הבריאות מוכן לבחון את המהלך וכבר בשבועות הקרובים תתקיים פגישה ראשונה לצורך תיאום הפרטים הקטנים. עוד נודע ל"כלכליסט" כי אחרי שלב הישום של עצמאות הניהולית, הרשקוביץ יבקש לרתום גם את אגף התקציבים והחשב הכללי באוצר, למתן עצמאות תקציבית לשיבא, בנושאים שבתחומי אחריותם לרבות ניהול תקציבי, ניהול רכש בית החולים, נכסי המוסד ותשתיות ובינוי.

 

 

 

התנאי לאחרים: איזון תקציבי

 

לצד בתי החולים הממשלתיים פועלים 14 בתי חולים של הכללית ועוד כמה בתי חולים פרטיים כגון אסותא (בבעלות מכבי) והדסה שאינם כפופים לתקשי"ר ושאר הרגולטורים ומתחרים בבתי החולים הממשלתיים הן על הון אנושי איכותי והן על המטופלים. היוזמה של הרשקוביץ מגיעה אחרי שיוזמת תאגוד בתי חולים (הפיכת המרכזים הרפואיים לחברות ממשלתיות עצמאיות) נכשלה למרות ארבע ועדות ושתי החלטות ממשלה שביקשו לאפשר עצמאות וגמישות ניהולית לבתי החולים. זאת, על רקע ההתנגדות של ועדי עובדים למהלך. גם ועדת גרמן דנה בריבוי הכובעים של משרד הבריאות ובניגוד העניינים שבו הוא מצוי כרגולטור של המערכת אך גם כבעלים של יותר מ־11 בתי חולים ממשלתיים, אך לבסוף נאלצה גם היא לוותר על יוזמת התאגוד.

 

בנציבות לא פוסלים את האפשרות שאם הפיילוט יצליח, יחידות ממשלתיות אחרות – לרבות בתי חולים אחרים – יקבלו עצמאות ניהולית אך מדגישים כי תנאי הכרחי לכך הוא איזון תקציבי בדומה לשיבא. "אנו עדים לשינוי של 180 מעלות בהתנהלות של ההנהלה החדשה תחת קרייס. לא היינו הולכים על המהלך הזה עם זאב רוטשטיין (המנהל הקודם). יש כאן יחסי אמון חזקים מול ההנהלה החדשה שעושה צעדים נבונים ונכונים", מסר בכיר בנציבות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x