$
בארץ

מבקר המדינה: "ארגון עובדי תע"א עשה בחברה כבתוך שלו"

הדו"ח המיוחד של המבקר שעוסק בקשר שבין ארגון עובדי תע"א להנהלה, העלה ממצאים חמורים; מאז 1993 החברה העבירה לאגודת העובדים עשרות מיליוני שקלים, מבלי שנחתם כל הסכם שעיגן זאת, וללא פיקוח ובקרה על אופן השימוש בכסף. לגבי השר חיים כץ נמצא כי ב-11 מתוך 26 שנים שבהן שימש מזכיר ארגון העובדים, ולא היה חבר כנסת, קיבל שכר מהחברה אך עבד באגודת העובדים על תקן מושאל

אמיתי גזית 16:0130.12.18

"הנהלת התעשייה האווירית לא מימשה את מלוא סמכויותיה בקשר עם ארגון העובדים, עד כדי כך שלעיתים ארגון העובדים עשה בחברה כבתוך שלו. אופן תפקודה של הנהלת החברה העביר מסר שלילי שתרם ליצירת תרבות ארגונית פסולה", כך מסכם מבקר המדינה את ממצאיו של דוח מיוחד העוסק בקשר שבין ארגון העובדים להנהלת החברה. הדוח מתייחס לתקופה של עד סוף 2016.

 

ליבת הדוח היא מסלול העברת הכספים מהנהלת התעשייה האווירית לאגודת העובדים - זרוע פיננסית של ארגון עובדי התעשייה אווירית. ממנו עולה כי מאז 1993 החברה העבירה לאגודה עשרות מיליוני שקלים, מבלי שנחתם כל הסכם שעיגן זאת, וללא פיקוח ובקרה על אופן השימוש בכסף.

 

משנת 2008 הזרימה החברה לארגון העובדים 15 מיליון שקל בשנה, על פי מבקר המדינה מרבית הסכום הזה שימש להוצאות שכר של עובדי אגודת העובדים, ורק נתח קטן ממנו שימש לפעילויות רווחה.

 

מבקר המדינה, יוסף שפירא מבקר המדינה, יוסף שפירא צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

תוך כדי בדיקה מצא מבקר המדינה כי רישום ההוצאה הזו בספרי החשבונות של התעשייה האווירית היה מטעה, ולא שיקף את השימוש האמיתי בכסף. המבקר העביר את הסוגייה לבחינה של רשות המסים שמסרה ל"כלכליסט": "המידע ממשרד מבקר המדינה התקבל וטופל. אין באפשרותנו להרחיב מעבר לכך בשל חובת הסודיות בחוקי המס".

 

ש.א.ל לא משלמת שכירות על שימוש במבני תע"א

 

עוד עולה בדוח כי ש.א.ל אגודה שיתופית הנשלטת על ידי ארגון העובדים משתמשת במבנים של התעשייה האווירית, מניבה מהם מיליוני שקלים רווח אך למרות זאת זה עשרות שנים לא משלמת פרוטה לחברה עבור השימוש בהם.

 

מהדוח עולה כי ש.א.ל קיבלה בשנות ה-70 של המאה הקודמת שטח של 26 דונם, ובו מבנה בעל שטח בנוי של 5,000 מ"ר. ש.א.ל מקיימת בו פעילות מסחרית הכוללת מגוון חנויות (נעליים, בגדים, צילום, ועוד) שמניבה לה הכנסות של כ-30 מיליון שקל בשנה ו-2 מילון שקל רווח, אך מעולם היא לא שילמה דמי שכירות לחברה.

 

הדוח נכתב בתקופה בה יוסי וייס שימש מנכ"ל התעשייה האווירית, הממצאים שעולים בו נבדקו קודם לכן על ידי רשות החברות. בעקבות דוח שהרשות הכינה חתם וייס ב-2016 לראשונה בתולדות החברה על הסכם שמסדיר את העברת הכספים לארגון העובדים.

 

 

עובדי התעשייה האווירית מצביעים בפריימריז לליכוד (ארכיון) עובדי התעשייה האווירית מצביעים בפריימריז לליכוד (ארכיון)

 

את האירוע עצמו המבקר משבח, אך מדגיש כי הוא רק קיבע את ה-15 מיליון שקל שהתעשייה האווירית מתחייבת להעביר מידי שנה לאגודת העובדים, למרות שבקופת אגודת העובדים הצטברו כ-100 מיליון שקל, ולעומת זאת מצב הפיננסי של התעשייה האווירית היה רע והיא הייתה על סף תוכנית התייעלות שבגינה פרשו 700 עובדים. ההסכם החדש עיגן את הזכות של ש.א.ל להשתמש במבנים של תע"א ללא תמורה למשך עוד 25 שנה.

 

תפוח אדמה לוהט שהתגלגל מהנהלה להנהלה

 

מדובר בדוח חריג ויוצא דופן, ולמעשה הפעם הראשונה שבה מבקר המדינה בודק התנהלות של ארגון עובדים. עד עתה נמנע מלעשות כן בארגוני עובדים של תע"א ובחברות אחרות מטעמים משפטיים וגם מתוך כיבוד העובדה שמדובר בנבחרי ציבור. את הדוח הכין באופן לא שיגרתי האגף לתפקידים מיוחדים ומאבק בטוהר המידות, עובדה שמעידה על מידת החומרה שייחס המבקר לחשדות שעלו תרם ביצע את הבדיקה.

 

אגודת העובדים (כאמור, הזרוע הפיננסית של הוועד) היא אגודה עותמנית שאינה כפופה לא לרשם החברות ולא למבקר המדינה. אלא שהתעשייה האווירית היא גוף מפוקח, ולמבקר סמכות לבחון את הכספים שהעבירה לאגודה. התקציב השנתי של האגודה הוא כ-50 מיליון שקל, 15 מהם מגיעים ישירות מהנהלת החברה, והיתר הפרשות מתוך תלוש המשכרות של 16 אלף עובדי החברה. הבדיקה של המבקר חלה רק על הממשק שבין החברה לאגודה, הוא לא יכול היה לבחון את החלק הארי של תקציב האגודה.

 

 

השר חיים כץ. "חלק מהערות המבקר כבר תוקנו וחלק מהערות נובעת מאי הבנה של משרד מבקר המדינה בעולם יחסי העבודה" השר חיים כץ. "חלק מהערות המבקר כבר תוקנו וחלק מהערות נובעת מאי הבנה של משרד מבקר המדינה בעולם יחסי העבודה" צילום: עמית שעל

 

חקירת מבקר המדינה נפתח בעקבות תלונה וחומרים שהעביר אמיר חרמוני, בעבר עובד התעשייה האווירית וכיום פעיל בתנועה לטוהר המידות. המבקר בדק את יחסי הגומלין בין החברה לארגון העובדים מתחילת 2013 ועד אמצע 2016. באוגוסט 2016 החליט המבקר להחיל את סמכותו על אגודת העובדים, בינואר 2017 החליט להחיל את סמכותו גם על ש.א.ל - אותה אגודה שיתופית שנשלטת על ידי ארגון העובדים.

 

אפשר למצוא ביטוי לחוסר היכולת של הנהלת החברה להתמודד עם הוועד והכספים שהוא שאב ממנה בתגובה שהעביר למבקר המדינה רפי מאור יו"ר החברה באותה עת: "מדובר בתפוח אדמה לוהט שהתגלגל מהנהלה להנהלה, ומדירקטוריון לדירקטוריון במשך שנים רבות מבלי שמי מהם טיפל בו" בסופו של דבר לרוע מזלו של המנכ"ל וייס תפוח האדמה הזה נחת בידיים שלו, אלא שעל פי המבקר גם וייס לא הצליח לשנות בהרבה את המציאות.

 

אופן הטיפול של הנהלת החברה באירוע משמעתי חומרי שאירע בנובמבר 2015 ממחיש גם הוא את הקושי שלה לעמוד מול הוועד. בעת ישיבת דירקטוריון התפרצו 35 חברי וועד,תקעו בשופרות ואיימו על דירקטורית בחברה. הנהלת החברה התמהמה בענישתם למרות הערות והזהרות שהגיעו מוועדת הביקורת של החברה. בסופו של דבר האירוע הסתיים בהתנצלות רפויה שהעביר ארגון העובדים למנכ"ל יוסי וייס. לזכותו של וייס אפשר לזקוף את העובדה שבאותה עת היה בשיאו של משא ומתן רגיש עם ארגון העובדים מו"מ שבסופו פרשו 700 עובדים.

 

9 מיליון שקל שכר לעובדים לא ידועים

 

כאמור, מהדוח עולה כי מתוך 15 המילון שהחברה משלמת לאגודת העובדים מידי שנה - 9.3 מיליון שקל רשומים בסעיף השתתפות באחזקות משרד, כאשר בפועל כמעט כל הסכום הזה משמש למשכורות והוצאות נלוות לעובדי אגודת העובדים. הבעיה היא שהחברה כלל לא יודעת מיהם אותם עובדים בכמה עובדים מדובר ומה היקף המשרה שלהם. הכסף הועבר על בסיס מכתב דרישה שאגודת העובדים הייתה מנפיקה להנהלה פעמיים שנה ובו כמה שורות בלבד- הסכום הנדרש להשתתפות החברה והסעיף הרלוונטי, במקרה זה "שכר כולל נלוות".

 

רק כ-5.5 מיליון שקלים מהסכום ששילמה החברה לאגודה מידי שנה שימשו לפעילויות רווחה לעובדים. המבקר העיר על כך לחברה, התגובה של סמנכ"ל הכספים באותה עת אייל יונאין, באמצעות בא כוחו, מדהימה. לדבריו כל הכסף שימש בפעול לפעילויות רווחה, אך רישומו תחת סעיף תקציבי אחר נעשה משיקולי מס. גם יוסי וייס מנכ"ל התעשייה האווירית באותה עת טען כי הרישום תחת סעיפים תקציביים שאינם משקפים את השימוש האמיתי בכסף נועד לצורכי מס, לטענתו הרישום באופן זה הוא משום שזוהי הוצאה מוכרת על ידי רשות המיסים. רישום של כל הכסף שהועבר כמימון פעילות רווחה היה מחייב את התעשייה האווירית לשלם מס מלא.

 

בעקבות בדיקה של רשות החברות המנכ"ל וייס גיבש ב-2016 הסכם חדש עם אגודת העובדים להשתתפותה בהוצאות האגודה. ההסכם החדש קיבעה למעשה את הסכום שהחברה העבירה עד אז, וגם הפעם ללא בדיקה של היקף המימון הראוי ושל סוגי הפעילויות שראוי לממן.

 

יותר מכך, המבקר טוען כי ההסכם הזה יצר דרך עקיפה להגדלת הכסף שמועבר לאגודת העובדים. בעקבות אותו הסכם ההנהלה החלה לשלם ישירות את שכר עובדי אגודת העובדים, בסך של כ-2 מילון שקלים, אך לא קיזזה סכום זה מהשתתפותה בתקציב האגודה. המשמעות שהיא שבפועל גדל התקציב שמשלמת החברה לאגודה בכ-2 מיליון שקל.

 

לדרישת אגודת העובדים התווסף להסכם החדש עם ההנהלה סעיף שמאפשר לה להעביר יתרות תקציב משנה לשנה, אם פעילות רווחה שתוכננה בוטלה. כל זאת מבלי להתחייב כי הפעילות תבוצע בשנה שאחר כך. המבקר מעיר על כך כי גם זה מנגנון לעקיפת תקרת התקציב, מנגנון שעלול לגרום לכך שתקציבים ינותבו שלא לייעודם המקורי.

 

חולשת ההנהלה מול ארגון העובדים מתבטאת גם בכך שבמשא ומתן שנערך ב-2016 על הסכם החדש ההנהלה דרשה לקבל לידיה דוחות כספיים מבוקרים של האגודה. האגודה סירבה ובסופו של דבר הדרישה הזו בוטלה.

 

תע"א שילמה את שכרה של מנהלת הלשכה של חיים כץ

 

במשך 17 שנה תע"א שילמה את שכרה של מנהלת הלשכה של חיים כץ, על אף שלא עבדה בחברה. בשנים 2015-2013 עלות השכר של 63 חברי וועד העובדים בתעשייה האווירית הייתה 30 מילון שקל בשנה. 75% מחברי וועד העובדים קיבלו רכב, על אף שלא היו בדרגה המתאימה על פי נהלי החברה.

 

על פי המבקר בתע"א אין נוהל המגדיר את המכסה המקסימלית של שעות עבודה שרשאים חברי הוועד לנצל לצורך פעילות בוועד, כך למנהלים שלהם אין כל שליטה על אופן חלוקת זמנם. המבקר מצא כי רבים מחברי הוועד עוסקים רוב זמנם ולעיתים כל הזמן בענייני הוועד ולא בתפקידם. עוד עולה כי יש בניהם כאלה שאין להם בכלל תפקיד מוגדר בחברה.

 

הדוגמה הבולטת היא של אהוד נוף מזכיר הארגון לאחר שחיים כץ מונה לשר. עלות שכרו ב-2015 הסתכמה ב-920 אלף שקל, וב-2016 למעלה ממיליון, זאת כאשר לא הייתה לו בכלל משרה בתעשייה האווירית ולא התקבלה כל החלטה בעניין שכרו.

 

שר הרווחה חיים כץ היה חבר ארגון העובדים במשך 26 שנים ממרץ 1989 ועד מאי 2015, במרבית התקופה היה מזכיר ארגון העובדים. ב-15 שנים מתוך ה-26 כיהן גם כחבר כנסת, בתקופה זו היה במעמד של חל"ת בתעשייה האווירית, המשיך לכהן בראש ארגון עובדים אך לא קיבל שכר מהחברה. ב-11 השנים שבהן לא היה חבר כנסת, קיבל שכר מהחברה אך עבד באגודת העובדים על תקן מושאל. בנוסף במשך 17 שנים התעשייה האווירית מימנה לכץ את השכר של אתי-חוה עטיה מנהלת לשכתו, על אף שלא היה לה כל תפקיד בתעשייה האווירית. כאשר מונה כץ לשר היא הפכה לראש לשכתו במשרד החדש.

 

במהלך עבודת מבקר המדינה התעורר חשד כי רשימת 700 הפורשים מהתעשייה האווירית שגובשה במסגרת הסכם הבראה עליו חתמה החברה עם ארגון העובדים ב-2016, נבנתה בהתאם להסכמת העובדים להתפקד לליכוד. חשדות אלה ואחרים הועברו לחקירת המשטרה שכן על פי חוק כאשר בבדיקת מבקר המדינה עולה כי יש חשד למעשים פליליים, אליו להעביר את החשדות לחקירת המשטרה.

 

בדיקת מבקר המדינה נערכה במקביל לחקירת משטרה שהסתיימה בפברואר השנה עם המלצות להעמיד לדין את השר חיים כץ על מעשיו בתקופה בה שימש מזכיר ארגון העובדים, בגין עבירות של קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים וסחיטה באיומים. המלצה דומה נתנה המשטרה לפרקליטות באשר לבנו יאיר כץ שמשמש היו יו"ר הארגון. כמו כן הומלץ להעמיד לדין את אהוד נוף יו"ר הארגון לפני יאיר כץ, חבר הוועד אלי כהן, ואת תא"ל במילואים אמל אסעד, ששימש חבר דירקטוריון בתעשייה האווירית בגין קבלה ומתן שוחד, מרמה והפרת אמונים, סחיטה באיומים.

 

תגובות

 

מארגון עובדי התעשייה האווירית נמסר בתגובה: ״אנו מקבלים את הערות הביקורת ופועלים ליישומן. לשם הטמעת השינויים הנדרשים, כבר הוקם צוות מקצועי בראשות פרופ׳ ירון זליכה שהחל בעבודה. ארגון העובדים מתנהל בשקיפות מתוך מחוייבות לעובדי החברה ולפני מספר חודשים פרסמנו את הנתונים הכלכליים לכל העובדים. הדוחות הכספיים המבוקרים של ארגון העובדים גלויים אף הם ועומדים לרשות הנהלת החברה. לזכות עובדי התעשייה האווירית עומדת קרן הגנה לשעת חרום. במשך למעלה מ-25 שנה הצלחנו לחסוך כ- 5,700 ש״ח לכל עובד מכספים שהופרשו על ידי העובדים בלבד. כספי הקרן מנוהלים באחריות ומבוקרים על ידי אנשי מקצוע מיומנים. ארגון עובדי התעשייה האווירית מגן על הביטחון התעסוקתי של העובדים ואנו גאים על כך שלעובדים זכויות ותנאים סוציאלים ראויים בחברה״.

 

תגובת התעשייה האווירית: "התעשייה האווירית מברכת על בדיקת המבקר וכבר החלה להפיק לקחים ולבצע תיקונים בנושאים שהועלו בו. יודגש כי הנושאים בהם עוסק הדו"ח קשורים כולם בדרכי פעילות שהיו נהוגות בחברה במשך עשרות רבות של שנים. החברה מצויה כיום בעידן של שינוי דרמטי הכולל את כל רבדי התנהלותה הארגונית והעסקית, לרבות מאפייני הממשקים עם ארגון העובדים. כבר עם קבלת טיוטת הדו"ח, לקחה החברה לתשומת ליבה את הנושאים שהועלו בו והחלה בפעולות לטיפול בהם, בהובלת הדרגים הבכירים ביותר בחברה, בין היתר בנושאי המימון והבקרה על כספים. הנהלת החברהפועלת להבטחת קיומן של נורמות ראויות של ממשל תאגידי ואתיקה כבסיס לכל פעילותה, ותפעל לרענונם, כינונם ויישומם של כל המנגנונים הנדרשים על מנת להבטיח זאת".

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ:  "חלק מהערות המבקר כבר תוקנו וחלק מהערות נובעת מאי הבנה של משרד מבקר המדינה בעולם יחסי העבודה. הדוח מוכיח כי פעלתי בניקיון כפיים מוחלט וכי לאורך כל הדרך ראיתי רק את טובת העובדים, הארגון, והמפעל לנגד עיניי.  לצערי ובניגוד לחוק, חלק מהדוח הודלף והתפרסם בתקשורת ונעשה בו שימוש שנועד לפגוע בשמי הטוב. אמשיך לייצג ולשמור על זכויות עובדים וגמלאים גם בכנסת הבאה וביתר שאת".

 

 

רשות החברות: "אנו מברכים על ביצוע דוח הביקורת על ידי מבקר המדינה. יש לציין שחלק ניכר מהליקויים אשר עולים מהדוח נמצאו כתוצאה מביקורות מיוחדות אשר בוצעו בחברה על ידי הרשות. רשות החברות תלמד את הדוח ותפעל, מול הנהלת ודירקטוריון תע"א, על מנת לתקן את הליקויים החמורים שנמצאו. בנוסף יצוין כי בחודשים האחרונים מבצעת הרשות פעולה רוחבית של ביקורות מיוחדות במספר חברות ממשלתיות. בין היתר נבחנים נהלי החברות ואופן הטמעתם ונושאים הקשורים באתיקה ומנהל תקין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x