$
בארץ

משבר הסיעוד

האוצר לשפיגלר: הקשישים יפסידו חצי מיליון שעות סיעוד בחודש באשמתך

סגנית ראש אגף התקציבים יעל אגמון מאשימה את מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר כי החלטתו לא לפתוח ביישום הרפורמה ב-1 בנובמבר תגרום לאובדן של 120 אלף שעות סיעוד לקשישים מדי שבוע

שחר אילן 22:1024.10.18

מחריף המשבר בין הביטוח הלאומי לאוצר שמאיים לסכל את יישום רפורמת הסיעוד. סגנית ראש אגף התקציבים יעל אגמון מאשימה את מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר כי החלטתו לא לפתוח ביישום הרפורמה ב-1 בנובמבר תגרום לאובדן של 120 אלף שעות סיעוד לקשישים מדי שבוע, כלומר חצי מיליון שעות בחודש. כן היא מאשימה אותו בהפרת חוק. שפיגלר שלח השבוע מכתב לראש אגף התקציבים שאול מרידור שבו הודיע שבשל סירוב האוצר לאשר תקנים ליישום הרפורמה לא יוכל להתחיל ליישם אותה כמתוכנן ב-1.11.

 

הרפורמה בסיעוד נקבעה במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2019 שאושר במרץ השנה. היא אמורה להגדיל את מספר דרגות הסיוע לקשישים משלוש לשש ולהעלות את גובה הסיוע בחלק מהדרגות. כן היא אמורה לאפשר למשפחות לקבל חלק מהסיוע בכסף. בין היתר תיצור הרפורמה דרגה חדשה הנמוכה ביותר של סיוע. בביטוח הלאומי אומרים שאם לא ייפתר המשבר, עשרות אלפים הנמנים עם דרגה זו צפויים לא לקבל תשלום בתחילת נובמבר.

 

במכתב ששלח בראשית השבוע שפיגלר למרידור הוא כותב כי "המוסד לביטוח לאומי יזם, קידם ומיצה כל דרך אפשרית להוציא אל הפועל את הרפורמה בסיעוד". הוא מאשים כי "הגענו לנקודת האל חזור כאשר נציגי אגף התקציבים נקטו לכאורה בגישת שב ואל תעשה, ניתקו מגע באופן חד-צדדי, משל הנושא כלל לא נוגע אליהם".

קשישה סיעודית (ארכיון) קשישה סיעודית (ארכיון) צילום: גיל נחושתן

 

 

במכתב התשובה ששלחה אגמון האחראית לענייני הרווחה באגף התקציבים היא כותבת, כי "צר לנו כי בחרת ביד אחת עם ועד העובדים להשתמש ברפורמה בסיעוד כבת ערובה על מנת להגדיל את שכר העובדים ואת התקינה במוסד לביטוח לאומי על חשבון אחת האוכלוסיות הנזקקות ביותר". היא מבהירה ש"בכל שבוע בו בוחר המוסד שלא ליישם את הרפורמה הקשישים בישראל מפסידים כ-120 אלף שעות סיעוד". השעות האלה לא מתבצעות ולכן לא ניתן לפצות עליהן. לדבריה, "ההחלטה שלא ליישם את הרפורמה ולעבור על הוראות החוק תמוהה בעינינו".

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה כי "בעוד שלנגד עיניו של המוסד לביטוח לאומי עומד הציבור במדינת ישראל וזכויותיו, משרד האוצר בוחר להציג כותרות שווא וטענות התלושות מהמציאות העובדתית". עוד אומרים שם ש"חבל שראש אגף תקציבים מסיר מעל כתפיו את האחריות על רפורמת הסיעוד ומעביר אותה אל הזוטרים ממנו שהתנהלותם והתנהגותם פוגעת במונח ממלכתיות".

 

ליחסים המתוחים בין האוצר למשרד העבודה והרווחה בראשות חיים כץ היסטוריה ארוכה. הם החריפו מאוד בעקבות הודעת כץ שיפסיק את הסדר העברת עודפי הגביה של הביטוח הלאומי בסך 20 מיליארד שקל בשנה לאוצר. האוצר מצדו יוזם קיצוץ גדול בהוצאות המנהלה של הביטוח הלאומי בטענה שהם גדלו מאוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x