$
בארץ

הקרב בין כחלון ונתניהו עובר לזירה המקומית

הליכוד, כולנו ושאר המפלגות רותמות את הבחירות המקומיות להכנת השטח לבחירות הארציות המתקרבות. שר האוצר וראש הממשלה חורשים את הארץ במטרה לגייס כמה שיותר מקולות הימין לטובת מועמדיהם. המטרה: הצלחה מקומית שתהווה בסיס איתן לקמפיין מוצלח לכנסת

צבי זרחיה 06:4223.10.18

ראש הממשלה, השרים, חברי הכנסת ופעילי המפלגות שקועים עמוק בקדחת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו ביום שלישי הקרוב, 30 באוקטובר. עד כדי כך הם עסוקים, שדיוני השבועיים הקרובים במליאת הכנסת דוללו כדי לפנות להם זמן לאסיפות בחירות. אבל אין להבין מכאן שהם איבדו עניין במוקדי הכוח הארציים ‑ נהפוך הוא. בזירה המקומית מתנהלים קרבות הגישוש לקראת המאבק האמיתי בבחירות הארציות.

 

 

 

בליכוד כבר הודיעו כי בשבועיים הקרובים לא יוגשו לאישור הכנסת חוקים שנויים במחלוקת, ואתמול בוטלו חלק מישיבות הסיעות. גם סדר היום במליאת הכנסת היה קצר מהרגיל.

 

בניגוד לסיבוב הקודם ב־2013, שעבר בלי מעורבות מאסיבית של המפלגות בכנסת, הפעם הבחירות המקומיות הכניסו את המערכת הפוליטית ללחץ. אז היו הפוליטיקאים עייפים ושבעים מהבחירות הארציות שנערכו 10 חודשים קודם. כעת הגלגל התהפך: הבחירות המקומיות נערכות כמה חודשים לפני הבחירות הכלליות לכנסת ה־21, שעל פי הערכות יוקדמו למרץ 2019.

 

שר האוצר משה כחלון במפגש עם נציגי העדה הדרוזית באוגוסט שר האוצר משה כחלון במפגש עם נציגי העדה הדרוזית באוגוסט

 

ניסוי כלים לזירה הארצית

 

לריכוז המאמץ בזירה המקומית יש כמה מטרות פוליטיות. האחת: לתפוס שתי ציפורים במכה אחת, להגדיל הכוח ברשויות המקומיות ועל הדרך לגייס תמיכה במפלגות גם בבחירות הכלליות. למעשה, המטות המקומיים שפועלים כעת בארץ, והפעילים שהם מריצים, יהיו הבסיס למטות הבחירות של המפלגות לכנסת בכל רשות ורשות. ברוב המפלגות מתכוונים להמשיך בפעילות ובשכירת המשרדים עד הבחירות הכלליות.

 

יתרה מכך, הבחירות המקומיות יהיו אבן בוחן לכוחן של המפלגות בקלפיות הארציות. הצלחה מקומית תסייע לאווירה הציבורית סביב המפלגה בבחירות לכנסת; חולשה מקומית תשפיע לרעה על התגייסות הבוחרים.

 

במפלגות שבהן יש פריימריס או בחירות פנימיות, ההתרוצצות בכנסים מוניצפליים משמשת את חברי הכנסת והשרים גם לגייס תמיכה גם בקרב מתפקדי וחברי המפלגה, כדי להתמקם גבוה יותר ברשימה לכנסת הבאה.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו יצר בעצמו את הזיקה בין הבחירות המקומיות לבחירות לכנסת בכנס של הליכוד שנערך בכפר המכביה בסוף אוגוסט, בהשתתפות כמאה ממתמודדי המפלגה ברשויות. "בבחירות המקומיות הקרובות נחזק את כוחו של הליכוד בכל רחבי הארץ", ובאותה נשימה הציב את היעד של הליכוד בבחירות הקרובות ‑ 40 מנדטים. ואמנם, למרות הישיבות התכופות של הקבינט המדיני־ביטחוני, נתניהו מוצא זמן לחרוש את הארץ: בתל אביב נכח במפגש תמיכה בארנון גלעדי; במודיעין ‑ במפגש למען חיים ביבס, ראש העיר ויו"ר המטה המוניציפלי של הליכוד; ובבית שאן נכח בעצרת תמיכה בח"כ ז'קי לוי מהליכוד.

 

בישיבת סיעת הליכוד לפני שבוע אמר נתניהו שהכנס של ז'קי לוי היה "מעצים", והתנצל בפני שאר הפעילים והמתמודדים מהרשויות המקומיות שמילאו את האולם על כך שלא יוכל להופיע בכל היישובים שלהם. "הרבה זמן לא ראינו את ראש הממשלה יוצא לכל כך הרבה מקומות", אמר אתמול ביבס.

 

ראש הממשלה יורד לשטח

 

נתניהו, שביקר ב־11 יישובים לפחות בחודש האחרון בלבד, אינו הפוליטיקאי היחיד שחורש את הארץ. בחודש האחרון ביקר שר האוצר משה כחלון ב־16 יישובים והוא צפוי להגיע לכ־40 יישובים עד ליום שלישי, שבו ייערכו הבחירות לרשויות המקומיות. מדובר בהמשך של מגמה מצד שר האוצר שמרבה לבקר ביישובים בארץ בחודשים האחרונים בשל אווירת הבחירות המתקרבות.

 

ככל ראשי המפלגות, הוא יודע שבבחירות המקומיות יש היבט כלכלי: כל מפלגה מקומית מקבלת בעקבותיהן מימון בחירות לפי מספר הבוחרים בה לראשות העיר ולמועצה המקומית. הוצאות המפלגות בקמפיינים המקומיים עשויים להאמיר יחד למאות מיליוני שקלים, כסף שהן מקוות להשיב לעצמן באמצעות מימון המפלגות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס חנוכת המוקד החדש לרפואה דחופה בקריית שמונה לפני שבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס חנוכת המוקד החדש לרפואה דחופה בקריית שמונה לפני שבוע צילום: אפי שריר

 

כחלון וביבי חתול ועכבר

 

בחלק מהמקומות ניטשת תחרות עזה בין כחלון לנתניהו. שניהם היו לאחרונה בקריית שמונה, שם מתמודד יורם מלול מכולנו מול ראש העיר המכהן הרב ניסים מלכה מהליכוד. לבית שאן הגיע כחלון כמה ימים אחרי שנתניהו השתתף באסיפת הבחירות של ז'קי לוי, כדי להביע תמיכה בראש העיר המכהן רפי בן שטרית, שהצטרף לפני כמה חודשים למפלגת כולנו.

 

נתניהו וכחלון משחקים חתול ועכבר גם בירוחם, שם מתמודדת טל אוחנה (כולנו) מול נילי אהרון (הליכוד); ביבי אמור להגיע לשם היום בעקבות ביקור שערך כחלון ביום חמישי האחרון. בגדרה, שם מתמודד סהר פינטו (כולנו) מול יואל גמליאל (הליכוד); כחלון היה וביבי צפוי להגיע. ברמלה, שם מתמודד עדי שטרנברג (כולנו) מול מיכאל וידל (ליכוד); ביבי הגיע, וביקורו של כחלון בוטל רק בגלל דיון בקבינט.

 

 

נתניהו וכחלון, שצמח בליכוד, פוזלים לאותו קהל ימני בבחירות המקומיות ובבחירות לכנסת. כחלון גייס למפלגתו כמה ראשי רשויות בולטים שבאמצעותם הוא מקווה ליצור בסיס כוח בשטח ברשויות שישמש אותו בבחירות לכנסת: ראש העיר חיפה יונה יהב, שהיה חבר ותיק במפלגת העבודה וקדימה; יו"ר המרכז לשלטון מקומי לשעבר וראש מועצת מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט, שהיה ח"כ ממפלגת העבודה; ראש עיריית שוהם גיל לבנה; ראש עיריית הוד השרון חי אדיב; סיון יחיאלי, ראש המועצה המקומית כפר ורדים; משה פדלון, ראש עיריית הרצליה; יעלה מקליט, ראשת עיריית יהוד; ותומר גלאם, ראש עיריית אשקלון. לכחלון יש הרבה כסף בקופת מפלגת כולנו, כך שהוא יכול לסייע למתמודדים מטעמו ברשויות.

 

שר הביטחון ליברמן עסוק אף הוא בתפקידו, ולכן חלק מהכנסים שהוא מקיים מתקיימים במוצאי שבת. גם הכנסים שלו מפוצצים: באשדוד 1,500 איש; בחיפה בשבת שעברה 1,200 איש; באריאל 1,100 איש.

 

מועמדי ישראל ביתנו מציגים בעיקר מצעים חברתיים־כלכליים: כל רשימות המפלגה התחייבו לתת הנחה של 5% הנחה בארנונה למשרתים במילואים, לתמוך בחיילים בודדים, צהרונים לילדים עד לשעה חמש בערב, הנחה בארנונה לעסקים חדשים, מענה לאופניים חשמליים. 60% מנבחרי המפלגה בבחירות לרשויות הם צעירים וצעירות, והרשימות כוללות דמויות אטרקטיביות ופעילים חברתיים. בחיפה למשל מבטיחה המתאבקת האולימפית אילנה קראש (28) לקדם תוכניות ספורט.

 

ש"ס מחדשים עטרה ישנה

 

ש"ס סיימה את הבחירות המקומיות הקודמות כמפלגה הגדולה ביותר, וקיבלה מימון בחירות עצום של 20 מיליון שקל. הליכוד קיבל רק 14 מיליונים. לש"ס 170 נציגים במועצות, יותר מלכל מפלגה אחרת.

 

בכנסי המפלגה, יו"ר ש"ס אריה דרעי מציג את הבחירות המקומיות כמבחן לבחירות לכנסת. זו אחת הסיבות שהוא משקיע בהן כל כך הרבה, מעבר לצורך הכספי. מזכ"ל ש"ס יהודה אוחנה אומר כי "דרעי הקדיש מאות שעות לדיונים של הוועדה המוניציפלית. הכנסנו הרבה מאוד צעירים חדשים לרשימות והחלפנו 40% מהנציגים ברשויות. אנו מקווים לשמור על כוחנו בשלטון המקומי, ושואפים לנציגות משמעותית של הציבור שלנו בכל הערים".

 

גם הבית היהודי, הסובלת מגרעון של 21 מיליון שקל, מתמודדת בזירה המקומית במטרה שהגדלת כוחה שם תסייע לה במירוץ לכנסת. שרת המשפטים איילת שקד ביקרה שלשום במעלה אדומים. יו"ר המפלגה נפתלי בנט מסייר בארץ ומנסה למנוע מנתניהו לסחוב לו בוחרים.

 

סגן שר הביטחון ח"כ אלי בן דהן אמר בכנס השבוע: "הריצה ב־80 רשימות וההתמודדות על ראשות העיר מוכיחות את התרחבותה של הבית היהודי בארץ. אין ספק שהצלחת הבית היהודי בתחום המוניציפלי תהיה מקפצה להצלחה במישור הלאומי לקראת הבחירות הבאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x