$
בארץ

מדד ההשפעה הסביבתית: רתם אמפרט, בז"ן ופז הם המפעלים המזהמים ביותר במדינה

לפי המשרד להגנת הסביבה, המפעל בעל ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר הוא רותם אמפרט נגב, בין השאר בשל אירוע הדליפה החמור לנחל אשלים בקיץ 2017 וכן הפרות נוספות שתועדו בפיקוח ואכיפה

ליאור גוטמן 14:2215.10.18
המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (ב') את "הרשימה האדומה של המפעלים בישראל". מדובר במדד ההשפעה הסביבתית שמציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתיות, כאשר הפרסום השנה הוא השביעי ברציפות והוא מתייחס לסוף שנת 2017. במשרד טוענים שהמידע שמפורסם אמור לשרת את הציבור כמו גם אנליסטים ויועצי פנסיה יכולים לעזור למשקיעים לבחור את אפיק ההשקעה עם החשיפה הנמוכה ביותר לסיכון סביבתי, וכיום כל חוסך לפנסיה יכול לבחור קרן פנסיה עם ציון השפעה סביבתי מיטבי.

 

אז מי הם המפעלים המזהמים בישראל? לפי המשרד להגנת הסביבה, המפעל בעל ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר הוא רותם אמפרט נגב, בין השאר בשל אירוע הדליפה החמור לנחל אשלים בקיץ 2017 וכן הפרות נוספות שתועדו בפיקוח ואכיפה. במקום השני ועד העשירי ניצבים בית הזיקוק בחיפה (בז"ן), בית הזיקוק באשדוד של חברת פז, מפעל כרמל אולפינים, מפעל גדיב, מפעל מגנזיום ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג, מפעל נייר חדרה, מפעל טבע טק, ותחנת הכוח הפחמית של חברת החשמל שבחדרה. למעשה, במשרד מחדדים ש"בעשיריה הפותחת של המדד" נמצאים חמישה מפעלים בבעלות החברה לישראל - רותם אמפרט נגב (מקום 1), בז"ן (מקום 2), כרמל אולפינים (מקום 4), גדיב תעשיות פטרוכימיה (מקום 5), ומגנזיום ים המלח (מקום 6), עם שינויים קטנים בניקוד ביחס לשנה שעברה.

 

מפעל רותם אמפרט מפעל רותם אמפרט צילום: חיים הורנשטיין

 

מבחינת מדד חברות הדלק, עולה שהשנה היא הפעם השנייה ברציפות בה סונול מדורגת כחברת הדלק בעלת ההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר, וזאת בפער גדול מדור אלון, פז ודלק הנמצאות בראש עם השפעה סביבתית גדולה יותר. "נמשכת מגמה חיובית של התקנת מערכות מישוב אדים מהדור החדש, אשר מקטינות את זיהום האוויר מתחנות הדלק, כאשר במרבית החברות (מלבד דור אלון) בכ-90% מתחנות הדלק כבר מותקנת מערכת למישוב אדים", אומרים במשרד.

 

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, אומר ש"המשרד להגנת הסביבה פועל להקטנת ההשפעה על הסביבה באמצעים שונים ומגוונים. מדד החברות המפורסם היום הוא כלי המאפשר לאזרחים ולמנהלי השקעות לקבל את התמונה האמיתית על ההשפעה הסביבתית של החברות ועל מידת הסיכון הסביבתי שאליו הציבור חשוף. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר מסכם ש"אנחנו ממשיכים במגמת ההרחבה וההעמקה של הפיקוח לצד החמרת האכיפה, תוך שימוש בכל הכלים העומדים לרשותנו - וזאת כדי למנוע פגיעה בתושבים ובבריאותם"

 

תגובת קבוצת בזן: "מדד ההשפעה אינו מתחשב בהיקף הפעילות של המפעלים אותם הוא מודד, ואינו לוקח בחשבון את התועלת של המפעלים למשק – כלכלית וסביבתית. יש לציין, כי גם לדברי מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, על מפרץ חיפה מושתים תקני הסביבה המחמירים ביותר בעולם המערבי. לאחרונה פירסם המשרד להגנת הסביבה דוח שקבע, כי כל שקל השקעה שביצעו המפעלים משמעותה תועלת של שלושה שקלים למשק בעקבות הפחתת מזהמים. תוצאות ההשקעה במפרץ חיפה – שיפור של למעלה מ-90% באיכות האוויר באזור, כפי שמעידים הדוחות של הגופים הרשמיים במדינה. התועלת למשק כולו מההשקעות הסביבתיות של התעשייה הכימית - ובזן בראשה - באיכות הסביבה נאמדת בכ-7.48 מיליארד שקל. ההשקעות של בזן בתחום איכות הסביבה הן בטכנולוגיות מיטביות (BAT)"

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה ש"החברה מדווחת בשקיפות מלאה על כל אירוע קטן כגדול למשרד להגנת הסביבה, בניגוד לפרקטיקה המקובלת בתעשייה, מה שבסופו של יום משחק לרעתנו בדירוג, כאשר חלק גדול מהאירועים הם זניחים ומטופלים באופן מיידי. לצד מדיניות שר האנרגיה להפחתה מאסיבית בפחם, נתוני 2017 הראו ירידה בפליטות, מגמה שהמשיכה גם ב 2018, עם הפעלת המערכת להפחתת הפליטות באורות רבין אשר הביאה להפחתה משמעותית בפליטות. חברת החשמל כמדיניות משקיעה ותמשיך להשקיע משאבים עצומים לטובת שמירה על איכות הסביבה".

 

מחברת רותם אמפרט נמסר ש"דירוגה של החברה משקף אירוע חריג בנחל אשלים, שבעקבותיו החברה פעלה לשיקום מלא של הנחל בתיאום כלל הגורמים. בשנים האחרונות השקיעה רותם אמפרט עשרות מיליוני דולרים בתחומי הגנת הסביבה, והיא תמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעמוד בתקני הסביבה המחמירים ביותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x