$
בארץ

סיבה לדאגה במשרד אוצר: הגירעון בשיא מאז 2013

לפי דו"ח ביצוע התקציב, שהופץ היום באיחור, עומד הגירעון לספטמבר על 3.35% בעוד שהיעד הוא 2.9%; ההסבר לפי האוצר הוא בדחיית תשלומי מע"מ בשל החגים, אך חוששים שם מחריגה שתירשם השנה ומגדילה בחוב

עמרי מילמן 19:1811.10.18

משרד האוצר הפיץ היום (ה') באיחור של מספר ימים את דו"ח ביצוע התקציב של הממשלה לחודש ספטמבר, ממנו עולה באופן רשמי כי הגירעון ל-12 החודשים האחרונים גבוה אף יותר ממה שציפו באוצר: בעוד שיעד הגירעון ל-2018 עומד על 2.9% הגירעון נכון לחודש ספטמבר עומד על 3.35%. יעד הגירעון אמור להגביל אותו להיקף של 38.5 מיליארד שקל כאשר בינתיים, מאז חודש ינואר, עומד הגירעון על 24.1 מיליארד שקל. מדובר בגירעון הגבוה מאז 2013, ובפעם הראשונה בה נרשמת חריגה מהיעד מזה שש שנים.

 

 

 

בחודשים האחרונים ציפו באוצר כי הגירעון יחרוג מ-3% בתקופה זו, אך בהיקפים נמוכים יותר. באוצר מסבירים את הפער בכך שדחיית תשלומי מע"מ על ידי רשות המסים בעקבות החגים בחודש ספטמבר בהיקף של כ-6 מיליארד שקל.

שר האוצר כחלון שר האוצר כחלון צילום: עמית שאבי

 

באוצר טוענים באופן רשמי כי בניכוי כל האירועים החריגים היה עומד הגירעון כבר עכשיו על 2.9%. אולם בפועל במסדרונות האוצר מאחורי הקלעים נמצאים בלחץ לאור חלק מההערכות כי הגירעון יחרוג מ-3% השנה, מה שעלול להביא להגדלת החוב ולעצירת המגמה של הפחתת החוב הציבורי בשנים האחרונות שנבעה מהכנסות גבוהות של מסים.

 

 

 

בעוד שקצב הגידול השנתי הממוצע בהכנסות ממסים בשנים האחרונות עומד על 6%, נכון לחודש ספטמבר היקף ההכנסות ממסים בהשוואה לתקופה זו בשנה שעברה מבטא ירידה של 2.4%. זאת בעקבות דחיית התשלומים וכן האירועים החד פעמיים שנה שעברה: מבצע מס הדיבידנד שהעניק הנחה משמעותית לבעלי מניות מהותיים (מעל 10%) בחברות והביא לגבייה חריגה של 11 מיליארד שקל, ועסקת מובילאיי שהכניסה עוד 4 מיליארד שקל. בניכוי האירועים החריגים מדובר בעלייה של 3.3%.

 

עוד עולה מהדו"ח כי בכל סוגי מיסוי המקרקעין נרשמו ירידות בהכנסות, ונגבו 700 מיליון שקל לעומת 900 מיליון שקל בספטמבר שעבר - ירידה של 25%. זאת כתוצאה מהאטה בפעילות בשוק הנדל"ן, עקב החגים לפי האוצר.

 

הבעיות של האוצר לא מסתכמות בצד ההכנסות. כמו בחודשים קודמים משרדי הממשלה עדיין ממשיכים לשמור על הוצאות גבוהות יחסית. כך למשל הוצאות מערכת הביטחון גדלו ב-5.6% בהשוואה לשנה שעברה בעוד שבפועל היו אמורות היו אמורות לרדת ב-0.4%. הוצאות המשרדים האזרחיים היו אמורות לגדול ב-5.2% אולם בפועל גדלו ב-7.4%.

 

נתונים אלו מדאיגים את משרד האוצר במיוחד לאור הכוונות השונות של שר האוצר וראש הממשלה להוצאות שונות, מהעלאת בני הפלאשמורה שעלותה מוערכת ב-180 מיליון שקל שאמורים להיגזר ממשרדי הממשלה. ניכר כי הקיצוץ לא יהיה קל עבורם לאור הניצול המלא של התקציב דרך להעלאת השכר לשוטרים שאמורה להיבחן בימים אלו וכמובן הגדלת תקציב הביטחון בכ-4 מיליארד שקל רק בשנה הבאה (כחלק מהתוכנית ארוכת הטווח להגדיל את התקציב ב-37 מיליארד שקל).

 

 

 

ירידה בייבוא הרכב עקב החגים

מנתונים של רשות המסים שפורסמו היום עולה כי בחודש ספטמבר יובאו לארץ 11.1 אלף כלי רכב פרטיים, ירידה של 17.7% בהשוואה לספטמבר 2017 עקב מיעוט ימי עבודה. מה שגם משפיע כמובן על ההכנסות מסים. לעומת זאת יבוא רכב מסחרי הסתכם ב-723 כלי רכב בהשוואה ל-700 כלי רכב בספטמבר 2017, עלייה של 3.3%. בראייה שנתית נרשמה עלייה של 27.8% שמוסברת בעיקר בייבוא הנמוך בתחילת 2017 עקב הקדמת הייבוא בסוף 2016. זאת בעקבות העלאת המס שנכנסה לתוקף עם תחילת השנה שעברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x