$
בארץ

שבע קבוצות ניגשו למכרז המוקדם להקמת מתקן התפלה שיוקם בשורק

המתקן החדש לא יפתח לפני סוף שנת 2023, ולכן היכולת של המשק ליהנות מהמים עלולה להתקל במציאות של שנת בצורת שישית או שביעית, מהלך שרשות המים מזהירה מפניו לאורך השנה בשל החשש מקביעה אפשרית של מכסות לשימוש על ידי החקלאים או הציבור הפרטי

ליאור גוטמן 16:4407.10.18

אגף החשב הכללי שבמשרד האוצר מפרסם היום (א) את זהות המתמודדים במכרז הלאומי להקמת מתקן התפלה חדש. מדובר במתקן התפלה שיוקם באזור שורק ויצטרף לזה הקיים שם, כאשר הקיבולת המובטחת של מתקן התפלת המים החדש היא כ-200 מיליון מ"ק מים בשנה, כמות המים המותפלת הגבוהה בישראל.

 

 

 

התוכנית להקמת המתקן כבר פורסמה בעבר כמה פעמים, אבל רק רצף אומלל של חמש שנות בצורת הניעו את משרדי הממשלה לעשות משהו עם המצב. לצערם של האזרחים המתקן החדש לא יפתח לפני סוף שנת 2023, אולי תחילת שנת 2024, ולכן היכולת של המשק ליהנות מהמים עלולה להתקל במציאות של שנת בצורת שישית או שביעית, מהלך שרשות המים מזהירה מפניו לאורך השנה בשל החשש מקביעה אפשרית של מכסות לשימוש על ידי החקלאים או הציבור הפרטי.

 

מתקן התפלת מים (ארכיון) מתקן התפלת מים (ארכיון) צילום: בלומברג

 

כך או כך, במשרד האוצר מציינים שבע קבוצות שניגשו לשלב המיון המוקדם (PQ), כאשר הזכיין הסופי יקבל את המתקן לתקופה של 25 שנה שלאחריה הוא יחזיר אותו לרשות המדינה. נכון להיום קיימים חמישה מתקני התפלת מים, ארבעה פרטיים ואחד ממשלתי, שכולם מספקים כ-600 מיליון קוב מים בשנה, שהם קרוב ל-80% מהצריכה הביתית. עלות הבניה של המתקן נאמדת בכ-600 מיליון דולר.

 

שבע הקבוצות שניגשו למיון המוקדם הם IDE, Hutchison ו-GES הישראליות, PMEC הסינית, SUEZ הצרפתית, שותפות בין Acciona הספרדית יחד עם Allied הישראלית ושותפות נוספת בין Aqualia הספרדית ו-WPI הישראלית. מי שימיין את ההצעות יהיו ועדת המכרזים הבין-משרדית המשותפת למשרדי האוצר, האנרגיה ורשות המים, בראשות איציק מרמלשטיין, שמכהן כמנהל יחידת פרויקטי PPP ותשתיות באגף החשב הכללי במשרד האוצר. תנאי הסף כוללים ניסיון בהקמה, תפעול ותחזוקה של מתקני התפלה וכן איתנות פיננסית.

 

"המתקן החדש, הצפוי להיות הגדול בעולם מסוגו, יגדיל את תפוקת המים המותפלים בישראל בכ-25% ועל ידי כך יסייע למשק המים בהתמודדות עם ההרעה המתמשכת במצב מקורות המים הטבעיים של המדינה", מסביר החשב הכללי רוני חזקיהו. יחזקאל ליפשיץ, סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים, מזכיר היום שלפני מספר חודשים אישרה הממשלה את הצעתו של שר האנרגיה יובל שטייניץ להתמודדות עם תקופות הבצורת הממושכות אותן חווה משק המים הישראלי. "המתקן הנוכחי, יחד עם המתקן הצפוי להיות מוקם בגליל המערבי, יגדיל באופן משמעותי את היקף המים המותפלים ויסייע להבטחת אספקת מים סדירה ואיכותית לכל אזרחי ישראל".

 

מנכ"ל רשות המים גיורא שחם סיכם שתוכנית הפיתוח של המשק מתבססת על הצורך הרצוף להגדיל את צכמויות המים בישראל עקב הגידול המתמיד באוכלוסייה מצד אחד ושינויי האקלים מצד שני, שגורמים להתמעטות מקורות המים הטבעיים באזורנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x