$
דעות

פרשנות

דרישת המוסדיים לשינוי בדירקטוריון פז: לחברה באמת יש סיבה לדאגה

באירופה כבר מדברים על עולם ללא דלקים מסורתיים. המוסדיים שדורשים מפז לשנות כיוון, כפי שנחשף אתמול בכלכליסט, פשוט קוראים את המפה

ליאור גוטמן 06:4626.09.18
שוק הדלקים בישראל נמצא תחת איום של צמצום משמעותי - זו הסיבה העיקרית שמובילה את הגופים המוסדיים לדרוש שינוי מהותי בדירקטוריון פז ובאופן ניהול החברה. כפי שנחשף אתמול (ג') ב"כלכליסט", שמונה גופים מוסדיים שמחזיקים ב־61% מהחברה מבקשים לכוון את את פז לאפיקי השקעה אגרסיביים יותר ולחלוקת דיבידנדים משמעותיים יותר.

 

מה שעומד מאחורי ההערכה שלפיה שוק הדלקים יספוג מכה, זה שבתקופה שלאחר החגים צפויים משרדי הממשלה השונים לגבש תוכנית אב למשק האנרגיה בעוד עשור. התוכנית תישען ברובה על הרפורמה בחברת החשמל שכבר יצאה לדרך, אבל פרק נכבד אחר בה יעסוק בסל הדלקים העתידי של המשק הישראלי, כלומר בשאלה ממה ייצרו כאן חשמל ובמה יתדלקו את המכוניות ואת המכונות במפעלים בשנת 2030.

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ הכריז השנה יותר מפעם שהמטרה שלו היא לייתר את השימוש בבנזין ובסולר בתוך עשר שנים, ואף הצהיר כי "תוכנית האב החדשה של משק האנרגיה, שאביא לאישור הממשלה בקרוב, תקבע שמשנת 2030 ייאסר יבוא מכוניות בעלות מנועי בנזין או דיזל". הצהרה שאפתנית בהחלט, שמיישרת קו עם הצהרות דומות שנתנו גרמניה והולנד, שתי מדינות שקבעו את 2030 כיעד להפסקת המכירה של מכוניות כאלה. גם בקליפורניה מקודמות הצעות חוק שונות שנועדו לכווץ את היכולת למכור מכוניות מסורתיות לטובת מעבר להנעה חשמלית, בגז טבעי או בתאי מימן.

 

בתי הזיקוק של פז באשדוד בתי הזיקוק של פז באשדוד צילום: עמית שעל

 

גם אם ניקח, כמתבקש, את ההכרזה של שטייניץ בעירבון מוגבל ונזכור שאנחנו נמצאים בישראל ולא בגרמניה, הרי שהצהרות כאלה מצד אחת מיצרניות הרכב הגדולות בעולם בהחלט עשויה לסמן כיוון עתידי ולא אופטימי לשוק הדלקים הישנים כולו, ולשקף איום עתידי על היקף המכירות של שני בתי הזיקוק הקיימים בישראל — של בזן בחיפה ושל פז באשדוד.

 

נוסף על כך, המועצה הלאומית לכלכלה בראשות אבי שמחון הזמינה ביוני מחקר מחברת הייעוץ מקינזי, בכוונה לבדוק את השפעות עקירת בית הזיקוק החיפאי למיקום חלופי, אולי קטן יותר, עם תאריך לא רשמי של בעוד עשור ויותר.

 

וכשזו האווירה, אפשר להבין למה המוסדיים דוחפים לשינוי תמהיל הניהול השוטף בפז. אם שוק הדלקים בדרך למטה, מוטב לייצר מנועי צמיחה חדשים, אולי אפילו בדמות תחנת כוח חדשה שתוכל לעזור לפצות על אובדן ההכנסות הצפוי, וגם לקבל קצת כסף על הדרך.

 

עד כמה המצב ההולך ומתהווה בעולם מהווה איום על בית הזיקוק של פז באשדוד? עובדתית החברה מחזיקה ב־40% משוק הבנזין והסולר בישראל, ותחת מציאות של צמיחה קבועה של כ־125 אלף מכוניות חדשות בשנה היא נהנתה מעלייה קבועה במכירות הדלקים. לפי נתוני משרד האנרגיה, בין 2012 ל־2017 צמחו המכירות ב־19% והגיעו להיקף של 3.23 מיליון טונות. גם ב־2018 (הנתונים האחרונים הקיימים הם עד מאי השנה) נרשמה בינתיים עלייה של 1% במכירות הבנזין.

 

אם בעוד עשור או אולי קצת יותר צינור ההכנסות הזה ייחתך באופן חלקי או מלא, הגיוני מצד המוסדיים לחשוב קדימה ולתכנן מה עושים לפני שהממשלה תטיל גזרה שבתי הזיקוק יתקשו לעמוד בה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x