$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הוועדה אישרה את מינוי נציב שירות המדינה החדש אך לא חסכה ביקורת

ועדת אפרתי שאישרה את מינוי פרופ' דניאל הרשקוביץ גינתה את ניסיונו בעבר למנות את מזכ"ל הבית היהודי למנכ"ל משרד המדע. עוד ציינה הוועדה כי כיום הוא "איננו איש פוליטי"

אדריאן פילוט 06:5712.09.18

"מהלך זה איננו ראוי, במיוחד למי שמועמד לתפקיד נציב שירות המדינה, שומר הסף של השירות הציבורי", כך קבעה הוועדה למינוי נציב שירות המדינה בראשות השופט חנן אפרתי בדו"ח המסכם שלה, כשהתייחסה לניסיונו של פרופ' דניאל הרשקוביץ, כשהיה שר המדע, למנות את מזכ"ל מפלגתו למנכ"ל המשרד. עוד קבעה הוועדה, בהמלצה שהגישה לפני שבועיים לראש הממשלה בנימין נתניהו ושהגיעה לידי "כלכליסט", כי "השכלתו של הרשקוביץ כפרופסור למתמטיקה בטכניון, אינה רלבנטית לתפקיד". עם זאת, הוועדה אישרה את מינויו לתפקיד.

 

עוד עולה מהדו"ח כי הרשקוביץ חתם על הסכם ניגוד עניינים ולא יוכל לטפל בטכניון ובאוניברסיטת בר אילן כי הועסק שם בעבר, ויחולו עליו מגבלות בענייני משרד החינוך שכן בנו מועסק שם. מינויו צפוי להיות מאושר היום בישיבת הממשלה.

 

על אף הביקורת, הוועדה התרשמה כי "בפגישתנו עמו, נראה כי המועמד הפנים זה מכבר את חשיבותה הרבה של ההקפדה והשמירה על הכללים". יו"ר הוועדה חנן אפרתי הוסיף כי "המועמד הבהיר לנו כי המקרה אירע בימיו הראשונים כשר, בטרם הכיר את עבודת הממשלה ואת נהליה והאמין בתום לב כי פעל כשורה לאחר קבלת אישור של היועץ המשפטי דאז, ודי לנו בכך".

 

הדו"ח חושף כי החברי הוועדה התייחסו לשישה מימדים לבחינת המועמדים: דרישות סף מינימליות בהשכלה ובניהול הבכיר, כישורים מיוחדים, היעדר כשלים בעבודות קודמות, חזון המועמד ותוכניותיו לקידום השירות הציבורי וכן היות המועמד שומר סף של השירות הציבורי.

 

דניאל הרשקוביץ דניאל הרשקוביץ צילום: אלכס קולומויסקי

הוועדה התייחסה לדברי הממליצים של הרשקוביץ, שהגדירו אותו כ"איש עבודת צוות משתף, מתדיין, מתייעץ, שוקל ומחליט". עם זאת, מהדו"ח עולה כי אפילו הממליצים מודעים לעובדה שלהרשקוביץ אין ניסיון מרהיב בניהול בכיר, למרות כהונתו כדיקן הפקולטה למתמטיקה בטכניון, נשיא אוניברסיטת בר אילן, יו"ר מפלגת הבית היהודי ושר בממשלה. "הסתייגויות מרומזות ומובלעות של המרואיינים לעניין כישורי הניהול של המועמד לא הוצפו על פני השטח באופן ברור". לבסוף, מסכמת הוועדה בדו"ח, כי השכלתו של הרשקוביץ נמצאה "מספקת" למילוי תפקידו, וכי "המועמד צבר לזכותו מספיק ניסיון ניהולי" בתפקידים שמילא.

 

חברי הוועדה התייחסו גם לטענות על זיקות פוליטיות, לרבות בעתירה שהגישה התנועה לטוהר המידות שפנתה לוועדה לפני כמה שבועות והביעה התנגדות למינויו של הרשקוביץ על רקע מה שהם מכנים "הזיקה הפוליטית־מפלגתית המובהקת שלו". התנועה הודיעה כי אם מינויו של הרשקוביץ יאושר על ידי הממשלה, היא תעתור לבג"ץ כדי לעצור את מגמת הפוליטיזציה של השירות הציבורי. אלא שחברי הוועדה השתכנעו כי הזיקות שהיו אינן קיימות עוד. "עברו למעלה מחמש שנים מאז נשא המועמד תפקיד פוליטי בשליחות מפלגתו. היום הוא איננו איש פוליטי ואינו חבר בשום מפלגה", כך לשון הדו"ח.

 

בשיחה עם "כלכליסט" טען הרשקוביץ כי "בשבועיים האחרונים ישנה סאגה די מטורפת בה מבקשים לעצור את המינוי שלי". הרשקוביץ חשף כי כבר בתחילת תהליך בחינתו, היועמ"ש אביחי מנדלבליט בחן את סוגיית הזיקה הפוליטית שלו. הרשקוביץ ציין עוד כי מאז פרישתו מהחיים הפוליטיים ב־2013 הוא אינו פעיל פוליטית ואינו חבר באף מפלגה. "מאז שסיימתי את השירות שלי, סיימתי את כל הפעילות המפלגתית־פוליטית שלי. אני לא פקוד ולא חבר. אפילו את זכותי כשר לשעבר להיות באופן אוטומטי חבר מרכז הבית היהודי לא מימשתי", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x