$
בארץ

האם מנכ"ל הכללית החדש יציל אותה או ישרת את הוועד?

יו"ר הכללית אלי אדמוני בחר באהוד דודסון לאיש שיציל אותה מהגירעון העצום. אלא שהמחויבות שלו לוועד שסייע לבחירתו, עלולה לעלות לקופה בסכומי עתק, למשל בביטול חובת הפרישה בגיל 67

אדריאן פילוט 14:1003.09.18

"אני בין התרוממות רוח והתרגשות לבין המחשבה על כובד האחריות העצום", מסר ל"כלכליסט" פרופ' אהוד (אודי) דודסון בתגובה למינויו למנכ"ל החדש של קופת החולים הגדולה בישראל, שירותי בריאות כללית. הוא סירב להרחיב בנושאים מקצועיים.

 

דודסון נבחר על ידי ועדת איתור בראשות יו"ר הקופה, אלי אדמוני, שהגדיר את המנכ"ל החדש כ"אחד המנהלים הבכירים ביותר במערכת הבריאות, בכל תפקידיו הביא להתקדמות יוצאת דופן". גם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שתמך בדודסון, מיהר לשבח את הנבחר: "זה האיש הנכון בזמן הנכון".

 

אלא שגורם המכיר היטב את הפוליטיקה הפנימית בכללית הבהיר ל"כלכליסט": "זה מינוי של הוועד, לא של היו"ר". לדבריו, פרוספר בן־חמו, יו"ר הועד החזק שחוגג כבר עשור בראש הארגון, הוא שהתעקש על דודסון והטיל וטו על מינויו של כל מועמד חיצוני, לרבות הממונה על התקציבים לשעבר, אמיר לוי, שזכה להערכה רבה.

 

רבים סבורים שיש קשר ישיר בין פרישתו המהירה של המנכ"ל הקודם נועז בר ניר אחרי שנה בתפקיד, לבין התנגדותו המוקדמת של בן־חמו להבאת מנהל מחוץ לכללית. "השקט סביב יחסי העבודה לא יישמר", הזהיר אז. בן־חמו הבהיר שהוא גורם שיש להתחשב בו.

 

 

פרופ' אהוד דודסון פרופ' אהוד דודסון צילום: אוראל כהן

 

גיל הפרישה מתקרב

 

גם במערכת הבריאות היו שראו במועמדותו של לוי סיכון מיותר אחרי הכהונה הבלתי מוצלחת של בר ניר, והם הזהירו את אדמוני כי הפעם אין מקום לטעויות. דודסון, רופא בכיר שניהל את בתי החולים מאיר וסורוקה ומכיר לעומק את את המנגנון הפנימי של הכללית, נראה להם כמו המועמד המושלם.

 

דודסון החל את דרכו בצבא, היה רופא אוגדה ושימש בתור המנהל הרפואי של מחוז דן בכללית. ב־1995 מונה למנהל מחוז צפון ולאחר מכן התקדם לשורה הקדמית: תחילה קיבל לידיו את בית החולים מאיר בכפר סבא, בהמשך כיהן כסמנכ"ל וראש חטיבת בתי החולים בכללית ובמאי 2013 מונה למנהל סורוקה. ההיכרות שלו עם בתי החולים, שהם הגורם העיקרי לגירעון הקופה, אמורה לשרת אותו בתפקידו החדש.

 

דודסון בן 66, כך שבשנה הבאה יגיע לגיל פרישה. עובדי הקופה אמורים לפרוש בגיל 67, וגורמים במערכת הבריאות חוששים שוועד העובדים של הכללית ישתמש בסיטואציה של דודסון כדי לדרוש את שבירת מגבלת הגיל. "בגלל שדודסון יודע שהוא נבחר בזכות הוועד, הוא עלול לתת להם הכל", ציין גורם שהתנגד למינויו. כשמדובר בכ־39 אלף עובדים, ביטול גיל הפרישה עלול לעלות לקופה סכומי עתק.

 

תקופה לא קלה

 

מי שהגדיר את המצב בצורה המדויקת ביותר היה סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: "דודסון מגיע לתפקיד לא פשוט בתקופה לא קלה". הכללית מספקת שירותים ליותר ממחצית אזרחי ישראל, 4.48 מיליון איש, מפעילה עשרות מרפאות, 14 בתי חולים, ומספר העובדים בה קרוב למערכת הבנקאות כולה.

 

האתגר העיקרי של דודסון הוא להשתלט על גירעון עתק שהוכפל בשנה שעברה לבדה ל־1.28 מיליארד שקלים. הגירעון של הכללית הוא 90% מהגירעון של כלל קופות החולים. זאת מצוקה אמיתית. המנכ"ל הקודם והנהלת הקופה מסבירים כי הזינוק נובע מהאפליה התקציבית מתמשכת של המדינה כלפי בתי החולים של הכללית, אולם לדודסון תירוצים כאלה לא יעזרו. מה שמצופה ממנו הוא לעצור את הדימום ולהחזיר את הקופה ליציבות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x