$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מנדלבליט התקפל, רשות שוק ההון תפעל ממחר בלי מנהל

מנכ"ל האוצר שכנע את היועץ המשפטי לממשלה שאין צורך למנות מנהל זמני לרשות. מקורב למנדלבליט טען ש"אפשר לחיות עם ואקום כזה בגלל החגים". לפיכך, החל ממחר הרשות - המפקחת על נכסים פיננסיים בהיקף של 1.6 טריליון שקל - תפעל לראשונה ללא מנהל, לא זמני ולא קבוע

אדריאן פילוט 20:3001.09.18

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הצליח לשכנע את היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי אין צורך במינוי מנהל זמני לרשות שוק ההון, כך נודע ל"כלכליסט". לפיכך, החל ממחר בבוקר (א') הרשות - המפקחת על נכסים פיננסיים בהיקף של 1.6 טריליון שקל לרבות חסכונות הציבור - תפעל לראשונה ללא מנהל, לא זמני ולא קבוע.

 

 

מאז שובו של באב"ד מארה''ב ביום חמישי נערכו כמה דיונים סביב הסוגיה על רקע הכישלון של מנכ"ל האוצר להקים ועדת איתור למציאת מחליף לסלינגר שסיימה את תפקידה ביום חמישי. "אפשר לחיות עם מתווה של ואקום לתקופת החגים", אמר אחד ממקורביו של היועמ''ש שטען כי בסופו של דבר יש מספר מועט של ימי עבודה בחודש ספטמבר.

 

ביום רביעי נחשף ב"כלכליסט" כי מנדלבליט יתערב בפארסה סביב מינוי מנהל רשות שוק ההון לאחר שאמר למקורביו כי "אם יתברר שמשרת מילוי המקום לא תאויש במועד הנדרש - נידרש לעניין", מסר אז גורם המקורב ליועץ. במהלך הדיונים שהתקיימו התחייב באב"ד "לסיים את האירוע" תוך חמישה שבועות ולבחור מנהל חדש לרשות.

היועמ"ש מנדלבליט היועמ"ש מנדלבליט צילום: אי פי איי

 

 

עם זאת, היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, הביע את התנגדותו להותרת הרשות ללא מנהל זמני. למסינג עצמו הוצע לכהן כמנהל זמני אך היועץ המשפטי לממשלה התנה את מינויו הזמני של מסינג בכך שיעזוב את האוצר וימנה את אחד מסגניו לתפקיד, שכן, סברו במשרד המשפטים, אין אפשרות לכהן בשני התפקידים יחד. מסינג סירב לעזוב את תפקידו באוצר בתקופה כה רגישה ערב בחירות.

 

"אפשר להתחייב שהוועדה תסיים ב־5 שבועות?"

 

במסגרת הדיונים גם הוצע למנות את סגן הממונה של הרשות (האחראי על תחום ביטוח), אסף מיכאלי, מועמד המועדף על סגן שר האוצר איציק כהן (ש''ס) כממלא מקום, אך באב"ד סירב. גורמים בכירים באוצר סברו כי זו טעות להותיר את הרשות ללא מנהל זמני. "העולה בדעתך שהיו משאירים את הפיקוח על הבנקים ללא מפקח לתקופה בלתי מוגבלת? מישהו יכול להתחייב כי הוועדה תסיים את עבודתה תוך חמישה שבועות? הרי יש ועדות איתור שלוקח להן חודשים לאתר מועמד", אמר גורם באוצר.

 

 

מנכ"ל האוצר שי באב"ד. התחייב "לסיים את האירוע" ב-5 שבועות מנכ"ל האוצר שי באב"ד. התחייב "לסיים את האירוע" ב-5 שבועות צילום: עמית שעל

 

 

גם ממלא מקום נציב שירות המדינה, אהוד פראוור, שמכהן בתפקיד הזה יותר משנה - אירוע חסר תקדים בפני עצמו - מתנגד גם הוא להותרת הרשות ללא מנהל זמני. אלא שפראוור עצמו יסיים מחר עוד קדנציה (היא מחודשת לו כל שלושה חודשים), החמישית ברציפות, וכעת לא ברור האם בכוונתו של ראש הממשלה למנות אותו לקדנציה שישית או שמא להותיר גם את הנציבות ללא נציב זמני ולהמתין לתוצאות הבדיקה של הוועדה המייעצת לבחירת נציב. הוועדה, בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי, כבר נועדה פעמיים והיא צפויה לאשר את מינויו של פרופ' דניאל הרשקוביץ' לתפקיד.

 

הכוונה המקורית של נתניהו היתה לאשר בישיבת הממשלה הקרובה ביום שלישי את מינויו של הרשקוביץ', אך לא בטוח שהוועדה תסיים את עבודתה עד אז. נכון לכתיבת שורות אלו, פראוור לא קיבל הארכה וגם לא הודעה על הארכה. במשרד ראש הממשלה לא הגיבו לדברים.

 

 

מימין: הממונה היוצאת על שוק ההון דורית סלינגר ומ"מ נציב השירות אהוד פראוור מימין: הממונה היוצאת על שוק ההון דורית סלינגר ומ"מ נציב השירות אהוד פראוור צילומים: צילום מסך יו טיוב, אביגיל עוזי

 

לפני קרוב לשלושה חודשים פנה מנדלבליט לשר האוצר משה כחלון בבקשה חריגה ביותר: להקים ועדת איתור מקצועית שתבחר את מחליפה של דורית סלינגר, מנהלת הרשות, זאת על אף שהחוק אינו מחייב זאת ומקנה זכויות בלעדיות לשר האוצר למנות את מנהל הרשות. כחלון השיב מיידית בחיוב והטיל על מנכ"ל משרדו באב"ד להקים את הוועדה ולאתר מחליף. הבקשה של מנדלבליט הגיעה על רקע פרסומים שונים לפיהם ישנם נסיונות להחליש את הרשות, שקיבלה עצמאות לפני כשנה וחצי בלבד, שכן קודם לכן היא היתה אגף בתוך משרד האוצר. גורמים באוצר ומחוצה לו סברו כי סלינגר לקחה את עצמאותה של הרשות צעד אחד רחוק מדי.

 

למרות הבקשה המוקדמת של מנדלבליט, שורה ארוכה של תקלות ועימותים - בעיקר מול נציבות שירות המדינה שאמורה לקבוע את התנאים הפרוצדרליים הקשורים לוועדת האיתור, לרבות תיאור תפקיד וזהות חברי הוועדה - הביאו לכך שהוועדה לא התכנסה עד תחילת ספטמבר.

 

בין השמות: ליקוורניק, מיכאלי וגור-גרשגורן

 

בימים האחרונים נאלצו הן במשרד האוצר והן בנציבות להודות כי זהות חברי הוועדה טרם סוכמה בין הצדדים, זאת אחרי מחלוקת קשה בין באב''ד לבין פראוור, הן על תיאור תפקיד והן על זהות חברי הוועדה. לפני כחודש נחשף ב"כלכליסט" כי באב''ד התעקש שבתיאור התפקיד יצוין כי הממונה החדש יהיה "כפוף למנכ''ל האוצר".

 

פראוור התנגד והמשפט ירד. בתגובה, באב"ד תקף בחריפות את הנציבות - גוף שניסה לפרק לפני כמה חודשים - וטען כי היא "שוב מראה חוסר מקצועיות והבנה בסיסית בניהול וזאת לא בפעם הראשונה".

 

המאבק בין באב''ד לבין הנציבות גלש גם לתחום זהות החברים בוועדה, שכן פראוור דרש ייצוג הולם לנשים שבתוכה. המחלוקת התמקדה בכך שפראוור בחר לחברה בוועדה את גבריאלה שלו, שכיהנה כשגרירת ישראל באו"ם ובאב"ד התעקש על יו''ר רשות לניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר.

 

ועדת האיתור למנהל רשות שוק ההון מושכת תשומת לב רבה שכן עו''ד מיה ליקוורניק היא המועמדת שמקדמים כחלון ובאב"ד למשרה. אלא שמינויה של ליקוורניק בספק אחרי דברי בכיר בממשלה שסבר כי היא איננה עומדת בתנאי הסף (ידע בשוק ההון). השמועות והערכות על מכרז תפור הרתיעו כמה וכמה בכירים בשוק ההון לגשת למכרז. עם זאת, בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי הכלכלנית הראשית של הרשות לניירות ערך, גתית גור־גרשגורן הגישה מועמדות והיא מצוידת בתיק המלצות מרשים. גם אסף מיכאלי, סגנה של סלינגר בתחום הביטוח, מועמד פנימי בעל סיכויים לקבל את המשרה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x