$
בארץ

נפתחה ההרשמה להתקנת מערכות סולאריות על גגות פרטיים

בשלב הראשון נפתחה מכסה של כ-300 מגה וואט, מתוך הסדרה של כ-1,600 מגה וואט בסך הכל. עפ"י רשות החשמל, עלות מערכת קטנה, בהספק של 6-4 קוט"ש שעשויה להספיק לצרכי בית אב, נעה בין 30 ל-70 אלף שקל

ליאור גוטמן 12:5928.08.18

רשות החשמל פתחה הבוקר (ג) את ההרשמה הרשמית להתקנת מערכות סולאריות לייצור חשמל "ירוק" על כל הגגות במדינה, זאת בהמשך להחלטת שר האנרגיה יובל שטייניץ מנובמבר האחרון לאפשר לכל גג להקים מערכת עצמאית לייצור חשמל.

 

 

 

בשלב הראשון נפתחה מכסה של כ-300 מגה וואט, מתוך הסדרה של כ-1,600 מגה וואט בסך הכל. הרגולטר - רשות החשמל, מתמקד ב-4 מסלולים שונים שמהם יבחר הלקוח בהתאם לאופי הצריכה שלו או המקום שעומד לרשותו להצבת מערכת: מתקנים קטנים בהספק של עד 15 קילוואט ובתעריף של 48 אג' לקילוואט/שעה; מתקנים בינוניים של 100-15 קילוואט בתעריף של 45 אג' לקילוואט/שעה; "מונה נטו" בהיקף של 100 מגה וואט (כלומר הלקוח לא מקבל כסף המדינה על הייצור, אבל גם לא משלם על הצריכה, והעודף נזקף לזכותו לשימוש עתידי) וצריכה עצמית מלאה של החשמל המיוצר על הגג.

 

ברשות אומרים: "עם מיצוי סבב המכסות הראשוני, תשיק הרשות סבב נוסף ("מדרגה שנייה") ובו מכסה ותעריפים מעודכנים. מהלך זה, אם יידרש, יאפשר תגובה מהירה לצרכי הביקוש הדינמיים של השוק".

 

יצוין כי ההחלטה על פתיחת ההרשמה להתקנות מערכות על כל גג לא נולדה מנדיבות מיוחדת של המדינה, אלא מפספוס יעדי הייצור מאנרגיות מתחדשות: ב-2009 קבעה הממשלה יעד לפיו עד סוף 2014 ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות יגיע לרף של 5% מסך כלל הייצור, ואילו עד סוף 2020 סך ייצור החשמל "הירוק" יוכפל. בפועל, נכון למחצית השנייה של 2018 סך ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות "מגרד" את רף ה-3%, כלומר המדינה כבר פספסה את היעד הראשון שהציבה לעצמה ואם לא יירשם מהלך יוצא דופן היא תפספס גם את היעד השני.

 

 

ארכיון ארכיון באדיבות חברת סולאר פאוור

 

לוודא קודם שיש מספיק שטח

 

איך זה עובד בפועל? ראשית יש לבצע בדיקה כלכלית האם הכניסה לייצור חשמל כדאית. לפי נתוני חברת החשמל ורשות החשמל הצריכה החודשית הממוצעת של בית אב היא כ-670 קוט"ש לחודש, כאשר שטח הגג הפנוי, כמו גם הצללות של דודי שמש, אנטנות או בניינים סמוכים,  ישפיעו על תפוקת מהמתקן החדש.

 

אם מוסיפים לכך את העובדה שמדובר במערכות ייצור חשמל ללא אגירה (כלומר ללא סוללת ליתיום-יון לגיבוי, תוספת שיכולה לנתק את הלקוח מחברת החשמל לתמיד אבל גם להכפיל ועד לשלש את עלות המערכת), כלומר מערכות שלא פועלות בלילה ומפיקות חלקית בתקופת החורף, אזי ייתכן שגם הפקת חשמל עצמאית תתגלה כמוגבלת.

 

בנוגע לעלות, ברשות טוענים שעלות מערכת קטנה, בהספק של 6-4 קוט"ש שעשויה להספיק לצרכי בית אב, נעה בין 30 ל-70 אלף שקל. למי שמעוניין לדעת כמה כסף הוא יוכל תיאורתית לחסוך בתנאים אופטימאליים אזי ברשות העמידו מחשבון בכתובת https://solarroofpua.co.il/ שם ניתן להכניס את המשתנים השונים ולקבל הערכה כספית.

 

כדי להתחיל את ההליך כולו יש להרשם באתר חברת החשמל ולמלא טפסים. ברשות החשמל מעריכים שמי שיגיש בקשה הקרובים, זאת בהנחה שמצא לבד חברה שתתקין עבורו את הפאנלים הסולאריים, יוכל לייצר חשמל "ירוק" בתוך שישה חודשים.

 

ומה בנוגע לחסכון הכספי? כאן אף אחד לא מוכן להתחייב על אפשרות להוזיל את עלות החשמל למשק בית בכ-20%-25%, זאת תחת ההנחה שמדובר במתקן שעובר אופטימאלית. המדינה מצידה מבטיחה תעריף לאורך 23 שנה, כאשר ברוב המקרים החזר ההשקעה מגיע בחציון הראשון של תקופת הפעלת המתקן הסולארי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x