$
בארץ

הפגמים שמאיימים על מינוי הנגיד והרמטכ"ל הבאים

על פני 36 עמודים מפרטת העתירה המתוקנת של התנועה לטוהר המידות את 20 הפגמים החמורים במינוי יעקב נגל ואיריס שטרק לוועדה לבחינת מינויים בכירים: החל מהסתרת השליחויות האישיות של נגל עבור רה"מ ועד למטוס ששטרק אישרה לרכוש לנתניהו

אדריאן פילוט 16:1320.08.18

האם בית המשפט העליון יפסול בקרוב את חברי ועדת גולדברג למינוי בכירים בשירות הציבורי, ארבעה חודשים בלבד לאחר שפסל את חברי הוועדה לבחינת המועמדים לתפקיד נציב שירות המדינה, ויביך את ראש הממשלה בנימין נתניהו פעם נוספת?

 

 

 

ביום חמישי האחרון הסכימו שופטי בג"ץ לקבל עתירה מתוקנת של התנועה לטוהר המידות, שהוגשה באמצעות עורכי הדין ד"ר רפי נץ־צנגוט ויובל יועז, שמבקשת לפסול שניים מתוך שלושת חברי הוועדה שבראשה עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס אליעזר גולדברג - תא"ל במיל' יעקב נגל, שכיהן כראש המועצה לביטחון לאומי, ורו"ח איריס שטרק, שכיהנה כיו"ר נמל אשדוד. השניים הוצעו על ידי נתניהו ונבחרו לוועדת גולדברג על ידי הממשלה בסוף חודש מאי האחרון. בשתי העתירות אין טענות או התנגדויות למינוי גולדברג עצמו.

 

העתירה המקורית, שהוגשה מיד לאחר שהממשלה אישרה את מינוי שטרק ונגל, הצביעה על שבעה פגמים במינויה של שטרק - החל בזיקתה לנתניהו, הקשר שלה לשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל והתנהלותה הלא תקינה כיו"ר נמל אשדוד - ועל קרבתו האסורה של נגל לראש הממשלה. העתירה המתוקנת מצביעה על 14 פגמים במינוי שטרק ושישה פגמים במינוי נגל.

 

העותרים מסבירים כי לוועדת גולדברג תפקיד חשוב ורגיש מאין כמוהו: לבדוק את ההיבטים הנוגעים לטוהר המידות של שבעת התפקידים הבכירים ביותר בשירות הציבורי - הרמטכ"ל, המפכ"ל, ראש המוסד, ראש השב"כ, נציב שירות בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל - על מנת להבטיח שלא יבוצעו מינויים לא ראויים. בין היתר מדובר על מינויים שנעשים בשל זיקה אישית, עסקית או פוליטית של המועמדים לאחד משרי הממשלה. "על מנת שהועדה תוכל לעמוד במשימה הזאת, יש למנוע צל צילו של חשש שמי מחברי הוועדה לוקה בעצמו בפגמים האלו. שהרי אם כך יהיה, הרי שמשקלן הציבורי והמקצועי של חוות דעתה של הוועדה יאוין, והיא תמצא את עצמה מנועה מלחוות דעה של ממש באשר לפגמים שנפלו במועמדותם של מועמדים שיובאו לפניה", לשון העתירה.

 

נגל עוד עובד עם נתניהו

 

לפי שתי העתירות - המקורית והמתוקנת - שטרק ונגל הם בעלי זיקה הדוקה לנתניהו ושרים אחרים שאינה מאפשרת להם לכהן בוועדת גולדברג כנציגי ציבור שאמורים להיות עצמאיים ונטולי זיקה לגורמים פוליטיים.

 

מהעתירה המתוקנת עולה כי מאז הגשתה של העתירה המקורית התגלו כמה פרטים שמצדיקים את תיקונה, אך אחד מהם בולט מעל כולם: בניגוד להצהרתו, העותרים מצאו כי בתקופה האחרונה, כולל בימים אלו ממש, נגל עובד תחת נתניהו בשלושה נושאים לפחות - המשבר סביב החוק השואה הפולני, העברת השגרירות האמריקאית לירושלים והימצאות כוחות איראניים בסוריה. "ניתן להניח כי נגל עובד עם ראש הממשלה גם בנושאים נוספים שדבר קיומם טרם פורסם בתקשורת. לכן העותרת הגישה בקשה לקבלת מידע לגבי כל סוגי הקשרים של נגל עם ראש הממשלה בשנתיים האחרונות", נטען בעתירה.

 

 

נגל היה חבר במל"ל במשך שבע שנים מאז 2011 ואף כיהן כראש המל"ל, תפקיד שאותו קיבל כמשרת אמון מנתניהו. במסגרת תפקידו במל"ל, נגל הכיר את כל השרים החברים בקבינט ועבד איתם באופן צמוד. כלומר, הוא בעל זיקה גם לשרים אחרים, נוסף על ראש הממשלה. כלומר, הוא בעל ריבוי זיקות אישיות.

 

עוד עולה מהעתירה המתוקנת כי בשבע הזדמנויות שטרק מילאה שאלונים באופן לא תקין, הסתירה את הזיקות הפוליטיות של אחותה (שהיתה מועמדת של נתניהו לדירקטוריון רכבת ישראל) כשהיתה מועמדת לדירקטורית בחברת החשמל והסתירה את העובדה שוועדת ברנר פסלה את מועמדותה לתפקיד יו"ר מע"צ. כמו כן, העתירה המתוקנת מצביעה על כך שמבקר המדינה קבע כי שטרק ניהלה את נמל אשדוד באופן לא תקין כששימשה כיו"ר ב־2005-2007. ומעל לכל, העתירה המתוקנת מפנה זרקור שוב לקשרים הענפים של שטרק לנתניהו. בין היתר, שטרק היתה חברה בוועדה שאישרה לרכוש מטוס עבור ראש הממשלה.

 

נץ־צנגוט אמר ל"כלכליסט" כי "העתירה יוצאת נגד העובדה שרוב 20 המאפיינים הבעייתיים במינוי שטרק ונגל לא הוצגו בפני חברי הממשלה בעת שהצביעו על מינוים. אם תתקבל בקשת העותרת לקבלת מידע נוסף מנגל ושטרק, סביר שיתגלה עוד מידע בעייתי לגבי השניים".

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי למרות חומרת הטענות נגד השניים, בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליטות המדינה צפויה להגן על מינוים של שטרק ונגל לוועדת גולדברג.

 

בעתירה מוקדש פרק מיוחד למינוי ספציפי שמובא לפתחה של ועדת גולדברג - מינוי המפכ"ל. המפכ"ל הנוכחי רוני אלשיך צפוי לסיים את תפקידו בדצמבר הקרוב. העותרים מציינים שכנגד נתניהו מתנהלות לפחות שלוש חקירות פליליות בניצוח המשטרה, כשבחלק מהתיקים (1000 ו־2000) המשטרה המליצה להעמידו לדין. "מטעם זה מובן מדוע יש להרחיק את ראש הממשלה מכל מגע שהוא, ישיר או עקיף, בהליכים הנוגעים למינוי המפכ"ל הבא של משטרת ישראל, לרבות כל מה שקשור לוועדת גולדברג", לשון העתירה.

 

יעקב נגל, איריס שטרק יעקב נגל, איריס שטרק צילום: אוראל כהן, אוהד צויגנברג
דז'ה וו

 

רצף האירועים שהחלו יום לאחר שהממשלה אישרה את מינוי שטרק ונגל לוועדת גולדברג מזכיר במידה רבה את שהתרחש במקרה של הוועדה המייעצת לבחירת נציב שירות המדינה, שנפסלה על ידי בג"ץ, וייתכן שהוא מרמז על הגורל שצפוי לשטרק ונגל.

 

במאי 2018 פסלו שופטי בג"ץ - דפנה ברק־ארז, ענת ברון ועוזי פוגלמן - את חברותם של נגה קינן ואריה בר בוועדה המייעצת לבחירת נציב שירות המדינה בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי. "הוועדה בהרכבה החדש תקיים את הליך העבודה מראשיתו", פסקו השופטים ובפועל קבעו כי יש להקים את הוועדה מחדש. בהחלטה זו סיכלו שופטי בג"ץ את כוונתו של נתניהו למנות לתפקיד נציבת שירות המדינה את מקורבתו עפרה ברכה. מי שהגיש את העתירה הוא מי שחתום על העתירה נגד שטרק ונגל - נץ־צנגוט.

 

בדומה לעתירה נגד הוועדה המייעצת לבחינת מועמדים לתפקיד נציב שירת המדינה, בג"ץ לא גלגל את העתירה נגד פעילות ועדת גולדברג מכל המדרגות, דרש תשובות מהמדינה והקפיא את פעילותה עד לבירור הפרטים.

 

בשונה מהעתירה נגד הוועדה המייעצת לבחינת מועמדים לתפקיד נציבות שירות המדינה, העתירה נגד ועדת גולדברג אינה עוסקת בפגמים טכניים בלבד שנפלו בהליך בחירת חבריה, אלא מצביעה על פגמים חמורים הנוגעים למועמדים עצמם.

 

מנגל לא התקבלה תגובה. שטרק מסרה כי "בקשת העותרים לתקן את העתירה, לאחר שבג"ץ דחה פעמיים את בקשתם לצו שימנע את פעילות הוועדה, מלמדת שאין בסיס לטענות בנוגע לרו"ח שטרק. הטענות נבדקו על ידי הגורמים המשפטיים במשרד רה"מ, ולאחר בדיקה משפטית התקבל אישור הממשלה למינויה כחברה בוועדה הממליצה על מינויי בכירים. העתירה תוקנה לאחר שהטענה המרכזית הקודמת נמצאה לא רלבנטית. גם הטענות החדשות הינן מיחזור של חלקי דברים שנידונו בוועדת ברנר ב־2014. שטרק גאה בעשייה הענפה שלה בתחום המקצועי והציבורי. בזכות הידע והניסיון הרב הוצע לה לכהן כחברה בוועדה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x