$
בארץ

"אין סיכוי שלשרי אריסון היה איזשהו מושג על מעשי שיכון ובינוי באפריקה"

על רקע חקירתה של אריסון בפרשת השוחד, אומרים גורמים המקורבים למשפחה כי הפרשה היא הקש ששבר את גב הגמל מבחינת בני משפחת אריסון - שדוחקים בה להיפרד מאחזקותיה בעסקים בישראל

עמיר קורץ 08:0813.08.18

שרי אריסון, בעלת השליטה עד לאחרונה בחברת שיכון ובינוי, נחקרה אתמול בפרשת השוחד לצד יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות אפרת פלד. אלא שלדברי גורמים המקורבים למשפחה, אריסון מנותקת לחלוטין מהנעשה בחברה. לדברי אותם גורמים, פרשת השוחד בחברה היא הקש ששבר את גב הגמל מבחינת בני משפחת אריסון - שדוחקים בה להיפרד מאחזקותיה בעסקים בישראל.

 

 

 

 

לדברי אותם גורמים, ג'ייסון אריסון, הבן הבכור של שרי ומי שמשמש כיו"ר קרן הפילנתרופיה המשפחתית, מוביל את הלחץ על אמו להיפרד מאחזקותיה בארץ.

 

"הילדים של שרי ובעיקר ג'ייסון הפכו בזמן האחרון מאוד מעורבים", אמר ל"כלכליסט" גורם המכיר את המשפחה. "מצד אחד הם לא הביעו עניין בכניסה לבנק הפועלים ולשיכון ובינוי. מצד שני, הם אמרו לאמא שלהם: 'כל הדבר הזה, פרשת המס האמריקאי בבנק הפועלים והחשדות לשוחד בשיכון ובינוי - לא מתאים למשפחה שלנו. אנחנו צריכים להתנתק מזה, גם אם תמכרי קצת בהפסד, זה לא נורא. יש לנו הרבה כסף'. המוטיבציה של הילדים היא לא כסף. הם מסודרים. המוטיבציה שלהם היא לעסוק בפילנתרופיה ולבצע השקעות פסיביות במניות. אין להם עניין לנהל אופרטיבית את החברות ולספוג את האש הזו".

 

 

אריסון ופלד. שרי אריסון. "היא חיה בעולם שלה. אתה מסתכל על שיכון ובינוי ומבין שלא דרך שם בעל בית אמיתי כבר שלוש שנים, כזה שמבין שאם יש מיליונים ששוכבים על הרצפה אז או שבועטים באנשים או שמתחילים לנהל" (ארכיון) אריסון ופלד. שרי אריסון. "היא חיה בעולם שלה. אתה מסתכל על שיכון ובינוי ומבין שלא דרך שם בעל בית אמיתי כבר שלוש שנים, כזה שמבין שאם יש מיליונים ששוכבים על הרצפה אז או שבועטים באנשים או שמתחילים לנהל" (ארכיון)

 

 

ביוני האחרון חתמה אריסון על עסקה למכירת אחזקותיה בשיכון ובינוי לאיש העסקים נתי סיידוף ב־1.1 מיליארד שקל - סכום נמוך בכ־200 מיליון שקל מזה שהציע מאיר שמיר. לדברי גורם בשוק ההון, אריסון הלכה עם סיידוף משום שהיתה בלחץ למכור, וסיידוף אפשר לה לעשות זאת מהר, ללא בדיקת נאותות.

 

"היא נכנסה להיסטריה"

 

"ההרגשה במשרדים היתה של לחץ", מספרים בסביבת החברה. "מבין האחזקות שלה, אריסון היתה רוצה להשאיר דווקא את שיכון ובינוי ולא את הפועלים, כי היתה יותר מחוברת רגשית לחברה, אבל הפרשה הכניסה אותה להיסטריה".

 

לדברי גורמים בשוק ההון, אריסון הגיבה רע מאוד לחשיפת פרשת השוחד בשיכון ובינוי. "הפרשה הכתה בה חזק, ממש הביאה אותה לדמעות. המסר שם היה ששרי לא רוצה להחזיק יותר שום דבר, שהיא לא עומדת בזה, ולכן הם רצו למכור את שיכון ובינוי כמה שיותר מהר", אמר גורם בשוק. "כשהיא היתה רואה את התמונה שלה באתרי החדשות בהקשרים של החקירה היא היתה משתגעת ומפעילה את כל העולם כדי שיסירו את התמונה".

 

 

אלא שלדברי גורם אחר המכיר את משפחת אריסון, הלחץ למכור את שיכון ובינוי חולל "התנגשות בין הבנים של אריסון לבין יד ימינה, המנכ"לית פלד. לפלד היה נוח מאוד לשמר את האימפריה הזו, שבה היא נהנית משכר גבוה מאוד, מתפקידים בדירקטוריונים של שיכון ובינוי ושל בנק הפועלים, מעמדה דומיננטית כנציגת בעלת השליטה, שמאפשרת לה להחליט מי יהיו המנכ"ל והיו"ר. היא בעצם מנהלת בפועל הכל ואין לה עניין לצמצם את השליטה שלה".

 

 

כמה גורמים ששוחחו עם "כלכליסט" סיפרו כי פלד ניהלה בפועל את הדברים בזמן שאריסון היתה "מנותקת מהעולם", "לא מחוברת", "כמעט ולא קוראת עיתונים אלא מתעדכנת דרך אפרת". חלקם, כך מתברר, מכנים את קבוצת אריסון בשם "אפרת פלד אחזקות".

 

כאמור, פלד נחשבת זה שנים ארוכות ליד ימינה של אריסון ולאישה החזקה באימפריה שלה, "המוציאה והמביאה, החוצצת בין שרי לעולם", כפי שהגדירו זאת גורמים בשוק. לדבריהם, פלד ידעה כל השנים ליישר קו עם הבוסית ולזכות באמונה. "היא מתלבשת אחרת בימים ששרי מגיעה למשרד ואחרת בימים שלא", אמר אחד הגורמים בסביבת החברה.

 

גורם אחר בשוק ההון, המעורה מאוד בהליכי מכירת שיכון ובינוי, מספר כי "בכל הנוגע למכירה של החברה שרי לא היתה בלופ, הכל התנהל מול פלד. ברור שהיא עדכנה את שרי, אבל למעשה היא זו שעשתה הכל מההתחלה עד הסוף, ואריסון הגיעה לחתימה. היא לא מחוברת, מצטער, אין לי דרך יפה להגיד את זה. היא לחלוטין חיה בעולם שלה. אתה מסתכל על שיכון ובינוי ואתה מבין שלא דרך שם בעל בית אמיתי כבר שלוש שנים, כזה שמשחק בכסף שלו, שמבין שאם יש מיליונים ששוכבים על הרצפה אז או שבועטים באנשים או שמתחילים לנהל".

 

באיזה אופן זה בא לידי ביטוי?

"בבזבוזים, בכפילויות, במשרות הזויות. למשל, יש כ־20 משרות שעוסקות בקיימות, הכל ברוח של אריסון. בנוסף, אני מדבר על כספים על הרצפה, בציוד שלא משתמשים בו ושוכב שם למרות שעלה מיליונים. יש המון דברים שבעל שליטה עושה ומנכ"ל שכיר, מוכשר וחכם ככל שיהיה, לא יכול לעשות".

 

לדברי אותו גורם, דווקא היעדרותה של אריסון עשויה לשרת אותה בכל הנוגע למעורבותה בחשדות הנחקרים. "היא באמת לא היתה שם. אני לא רואה שום סיכוי שהיה לה גרם אחד של מושג שהמעשים האלה, החשדות לשוחד, קורים. ההסתברות לכך היא אפס. באופן אירוני, זה האפסייד שלה. אם אתה לא מחובר אז אתה לא מחובר - לטוב ולרע".

 

אותו גורם הוסיף: "פלד בחורה נחמדה, אבל חברת ביצוע ונדל"ן זה ביזנס שצריך באמת להבין בו. זה לא בנק, הדינמיקה והאנשים אחרים, זה מאוד שונה. שלטון המנהלים בשיכון ובינוי היה דרמטי. החיים שלהם היו יחסית קלים, כי כשלבעלים יש בנק, אז החיים שלך כחברה שהולכת להפגש עם המוסדיים יותר פשוטים".

"היא מאמינה ביושר שלה"

 

לדברי הגורמים ששוחחו עם "כלכליסט", אריסון האמינה שאם תמכור מהר את שיכון ובינוי היא תיפטר מאיום החקירה. "כמובן שזה לא מה שקרה בפועל", אמר אחד הגורמים. "השמועה היא שגם כשעו"ד פיני רובין הסכים במהלך החקירה לבקשת המשטרה לחלט רבע מיליארד שקל מכספי החברה, זה נעשה כדי שלא יגיעו אל אפרת ושרי".

 

מקורב נוסף אל אריסון אמר אתמול: "לשרי קשה מאוד עם החקירות והפרסומים האלה, במיוחד שהיא לא מעורבת בחברה. היא הרי לא מעורבת בכלל ביום יום, בניהול השוטף. היא אוהבת להיות בצד של הנותנת, המחבקת, התורמת, היוזמת למען אנשים, שם היא רוצה להיות, ולכן קשה לה מאוד עם כל מה שקורה".

 

היא משתפת את הסביבה הקרובה שלה בתחושות שלה?

"היא חזקה מאוד, יש לה אמונה גדולה בעצמה, ביושר האישי שלה, באהבה שלה לאנשים. כמובן שקשה לה עם הפרסומים השליליים, אבל היא תמיד מתנחמת במקומות האלה, של לתת, להיות עם האנשים, להיות מחוברת לעצמה".

 

כעת, עם העברת השליטה בשיכון ובינוי לסיידוף, אריסון נותרת עם אחזקה של 20% בבנק הפועלים - אולם נראה שהיא מעוניינת להיפרד גם ממנה. לפני שנה חתמה אריסון על זיכרון דברים למכירת מחצית מאחזקתה בבנק למשקיעים אמריקאים, אולם העסקה ירדה מהפרק עקב מחלוקות בין הצדדים בסוגיות כמו מיסוי וחלוקת השליטה - וכן בשל העמקת החקירה בארה"ב נגד הבנק, בחשד שסייע ללקוחות אמריקאים להעלים מס. לדברי מקורב למשפחת אריסון, "גם במקרה הזה ג'ייסון היה זה שדחף אותה למכור".

 

לדברי אותו מקורב, אריסון היתה רוצה למכור את חלקה בבנק, אולם החקירה מסבכת את העניינים. "האם היא תפזר את האחזקות בבורסה?", תוהה הגורם, "כרגע אני לא רואה את זה קורה, בגלל מחיר המניה הנמוך. זה יהיה מהלך התאבדותי".

 

היא מתכננת להישאר בארץ?

"לא שמעתי שעזיבה על הפרק. יש לה נכדים פה והיא קשורה אליהם, ואני גם חושב שירידה מהארץ תיתפס ככישלון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x