$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

כך נערך כחלון לבלימת ההתייקרויות שמאיימות לשטוף את הקמפיין שלו

שר האוצר כבר השיק קמפיין בחירות והתייקרות מחירי המזון ערב תקופת החגים מכניסה אותו ללחץ. כחלון ביקש מאנשי משרדו לגבש פתרונות לבלימת ההתייקרויות ושוקל לבטל או להפחית מכסים על שורה של מוצרי מזון. בכיר בתעשייה: "מגיע לו להיות בהיסטריה"

אדריאן פילוט 07:0312.08.18

גל ההתייקרויות של מוצרי מזון בסיסיים תופס את שר האוצר משה כחלון בתזמון בעייתי.

 

 

 

כחלון שוקד בימים אלה על קידום עצמי לקראת הבחירות הבאות. העלייה במחירם של מוצרי מזון, כמו למשל מוצרי חלב מתוצרת תנובה וטרה, פוגע בדימוי שלו כשר אוצר חברתי, שנלחם בעליית יוקר המחיה. ל"כלכליסט" נודע כי כעת, כשהוא עם הגב לקיר, כחלון שוקל לבטל או להפחית מכסים, כדי לבלום את עליות המחירים.

 

 

בסוף השבוע האחרון כחלון נכנס לכוננות גבוהה בניסיון לבלום את ההתייקרויות, וביקש מהצוותים המקצועיים במשרד האוצר שיציגו לו עוד השבוע רשימת חלופות בנושא. הצעת המכסים היא אחת מאותן חלופות. מבחינת כחלון, הפחתת או ביטול המכסים נתפסת כנשק יום הדין. ייתכן כי מהלך זה ייעשה באופן זמני בלבד אם ייצא לפועל. בין השאר, כחלון בוחן את המכסים על פירות, ירקות ומוצרי חלב.

 

כחלון נמצא גם בקשר עם רשתות השיווק, שמשפיעות באופן דרמטי על המחיר הסופי לצרכן, כדי להבין מה חלקן בגל ההתייקרויות.

 

מצב המלחמה בלשכת כחלון מגיע על רקע כמה התייקרויות בולטות, ובעיקר הודעתן של תנובה וטרה כי ייקרו את מחיריהם של מוצרי חלב שאינם בפיקוח בשיעור של עד 3.4%. במרץ האחרון, הוועדה הממשלתית לפיקוח על המחירים המליצה להעלות את מחיריהם של מוצרי חלב מפוקחים ב־3.4%, אלא שכחלון סירב לחתום על ההמלצה הזאת. לכן, במקום להמתין להחלטת שר האוצר, בתנובה בחרו להעלות בשבוע שעבר את המוצרים שאינם בפיקוח - ובטרה מיהרו לעדכן מחירים בהתאם רק יממה לאחר מכן.

 

לצד מוצרי החלב ניתן למנות גם את הודעת חברת מלח הארץ שבבעלות שרי אריסון כי תייקר את המלח בכ־7% ואת הודעת ויסוצקי כי תייקר חלק מסדרות התה שלה בכ־10%. עליות המחירים, שהחלו כבר לפני כמה חודשים, הקפיצו בחודש יוני את האינפלציה במשק אחרי 50 חודשים רצופים של אינפלציה אפסית או דפלציה.

 

"ביטול מכסים יפגע במשק ויגרום לאבטלה"

גורמים במגזר העסקי ובממשלה אמרו ל"כלכליסט" כי "כחלון הביא את הגל הזה על עצמו". לדבריהם, פתיחה לא מבוקרת של השוק למוצרים מיובאים תצית מלחמה בין האוצר למגזר העסקי והחקלאים, תגרום לאבטלה ותפגע במשק.

 

בכירים בממשלה אישרו בפני "כלכליסט" כי כחלון מוטרד מאוד ונחוש לבלום את גל ההתייקרויות, במיוחד לקראת החגים הקרובים - וחשוב מכך - הבחירות הקרבות.

 

למהלך של התערבות במכסים יש יתרונות רבים עבור כחלון: הוא נמצא באחריותו הבלעדית של שר האוצר, הוא אינו מצריך את קבלת אישור הממשלה, וחשוב מכל - הוא נכנס לתוקף באופן מיידי.

 

 

 

המכסים הקיימים כיום על מוצרי מזון נעים בטווח שבין 12%, למשל על מוצרי בשר, ועד ל־160% במקרה של חמאה. בחלק מהמוצרים, המכס לא מוטל באחוזים אלא בשקלים לפי קילו. כך למשל, על כל קילו של עוף מיובא מוטל מכס של 3.75‑6.75 שקלים, בעוד במקרה של גבינה טרייה מוטל מכס של 13.25 שקל לקילו.

 

לצד הביטול וההפחתה, באוצר בוחנים אפשרות לפתיחת מכסות פטורות ממכס ליבוא, כפי שנעשה באוקטובר האחרון עם בשר טרי. אז, משרד הכלכלה הקצה מכסות ליבוא בשר בהיקף של 13.5 אלף טון בשנה. המשמעות כי יבואנים יכולים לייבא בשר ללא מכס, רק עד לכמות זו.

 

בכירים באוצר אמרו כי הם מברכים תמיד על כל ביטול או הפחתה במכסים, שכן צעדים אלה תואמים למדיניות הליברליזציה של השוק הנהוגה במשרד. עם זאת, הבכירים הסבירו כי צעדים כאלה יעילים רק כאשר המכס הוטל מראש כדי להגן על תעשייה מקומית - ולא במקרים שבהם קיימת התייקרות עולמית.

 

במגזר העסקי מתריעים כי להתערבות לא מבוקרת במכסים תהיה השלכות הרסניות. "זה יגרום למחלבות לצמצם את הייצור ואז יפטרו אנשים", אמר תעשיין בכיר ששוחח עם "כלכליסט". "זאת חכמה קטנה. במקום להנהיג מדיניות שקולה הוא מפעיל כוח".

 

"אם הוא רוצה לגמור אותנו, שיגמור אותנו. אם הוא רוצה לקחת חקלאים ורפתנים לאבטלה, שיעשה את זה", הוסיף גורם מתעשיית החלב.

 

גם במשרד האוצר יש מי שסבורים כי כחלון ישלם מחיר על נקיטה בצעד כזה. כעת נראה שכחלון ניצב בפני דילמה ולבחור איזה מחיר הוא מעדיף לשלם - התנגשות עם הרפתנים והתעשיינים, או עליית מחירים שתפגע בדימויו הפוליטי.

 

עליות המחירים: לא רק במזון

מוצרי המזון הבסיסיים מדאיגים את כחלון במיוחד, אבל ההתייקרויות לא מוגבלות רק אליהם. כך למשל, שכר המינימום עלה והעלה בכך את העלויות עבור מעסיקים רבים - ועלויות אלה גולגלו אל המחירים. אותו דבר נכון גם לעליית תעריפי החשמל והארנונה.

 

 

מה יהיה עם הקמפיין? מה יהיה עם הקמפיין? צילום: עמית שעל

 

בנוסף, שתי החלטות של הממשלה בנושא העסקת עובדים זרים צפויה לפגוע במלונאים ובמסעדנים. בהחלטה הראשונה, הממשלה מחייבת מעסיקים להפקיד מדי חודש פיקדון בגובה 16% משכר העובד. במקרה השני, רשות המסים דרשה ממעסיקים ששכרו מבקשי מקלט בעלי רישיון זמני לשלם באופן רטרואקטיבי היטל העסקה של 20%, אף שבעבר לא נדרשו זאת. מהלכים אלה צפויים להשפיע על עלותן של חופשות וארוחות במסעדות בישראל.

 

כמו כן, הכנסת אישרה באחרונה חוק שמחייב חברות מסחריות לספק מענה טלפוני בתוך שש דקות בלבד. לדברי גורמים בבנקים, בחברות הביטוח ובחברות הטלקום, כל חברה בתחום חייבת לגייס עוד עשרות עובדים כדי לעמוד בדרישה - וכמובן שגם במקרה זה העלויות יגולגלו אל הצרכן. מי שפטורים מהדרישה למענה מהיר, אגב, הם גופים ממשלתיים.

 

כיום משרד האוצר במצב חירום, אולם לפני חודש וחצי, עת החלו פרסומים בתקשורת על גל התייקרויות אפשרי, המצב היה אחר. אז, כחלון ניסה לאותת לשוק, לציבור בוחריו ובעיקר למגזר היצרני ולרשתות השיווק שהוא מכוון לקרב בלימה נגד העלאת מחירים. כחלון הודיע אז לתקשורת כי הוא מכנס ישיבה בהשתתפות בכירי משרדו, שבה ייבחנו המחירים של כל מוצר ומוצר שהתייקר.

 

לדברי בכיר בממשלה ששוחח עם "כלכליסט", המטרה של הישיבה ההיא היתה "לזהות את הטרמפיסטים: אם בתאילנד עלה מחיר האורז, זו תופעה עולמית ואין לנו דרך להשפיע עליה. זה מחיר של סחורה שעלתה בכל העולם ובצדק. במקרים אחרים זה פחות מוצדק".

 

בשבוע שעבר כחלון והציבור קיבלו הבהרה סופית כי ההרתעה הזאת לא עבדה. קו פרשת המים, ללא ספק, היה בהחלטת תנובה להעלות את מחירי המוצרים הלא מפוקחים.

 

החלטה זו הגיעה בעקבות עליית מחיר המטרה - המחיר שיצרניות מוצרי החלב משלמות לכל ליטר של חלב גולמי. מחיר המטרה עלה בכ־20 אגורות לליטר מתחילת השנה, אולם סירובו של כחלון לחתום על ההמלצה להעלאת מחירי המוצרים שבפיקוח לא אפשר ליצרניות מוצרי החלב לפצות את עצמן על העלויות הגדלות. במקום, כאמור, הן העלו את מחירי המוצרים שאינם בפיקוח. במקביל, תנובה וטרה עתרו לבג"ץ נגד החלטת כחלון.

 

"צריך אומץ כדי לא לאשר את העלאת מחירי המוצרים שבפיקוח", אמר הבכיר בממשלה ששוחח עם "כלכליסט". לדבריו, לא היה שר אוצר שהיה מוכן לשלם מחיר כזה כדי למנוע התייקרות.

 

"כולם מרגישים נוח להעלות מחירים"

"כחלון הביא את זה על עצמו", הסביר תעשיין בכיר. "הממשלה קובעת בכמה המחלבות יקנו את החלב הגולמי ובכמה ימכרו את המוצר הסופי לצרכן. ומה לעשות שהפער שלילי? מי אמור לממן אותו? אז תנובה וטרה העלו מחירים במוצרים אחרים. ברגע שתנובה העלתה ראשונה מחירים, כולם מרגישים נוח להעלות. אם הממשלה חושבת שהעסק כל כך כלכלי, קדימה, שתקים חברת מוצרי חלב ממשלתית ותמכור חלב לציבור".

 

 

קוטג' של תנובה. זה לא הסוף קוטג' של תנובה. זה לא הסוף צילום: חיים צח

 

בכיר בשוק החלב הוסיף: "תעשיית החלב בישראל עברה הלאמה הלכה למעשה, שכן הממשלה קובעת הכל".

 

אלא שהמהלכים של תנובה וטרה הם רק קצה הקרחון, והם מסתירים מאחוריהם תסכול עמוק של המגזר העסקי, כזה שצריך להדיר שינה מעיני כחלון. "מגיע לו להיות בהיסטריה", אמר בכיר בתעשייה הישראלית. "ברגע שהוא לא נתן למחלבות להעלות מחירים הוא החליט שהתעשייה הזאת תפסיד כ־200 מיליון שקל בשנה. הוא הביא את זה על עצמו, כי הוא כן אפשר להעלות את מחיר המטרה. אז אחרי תנובה באה טרה. ואחרי טרה, ויסוצקי. וככה זה יימשך. חברות חזקות סוחבות את כל המחנה אחריהן. אם עיתון אחד יעלה את המחיר העיתון השני לא יעלה?

 

"ברגע שאתה נכנס לאווירה של העלאת מחירים, זה מה שקורה", הוסיף הבכיר. "מ־2011 המחירים בישראל לא עלו, ומגיע רגע שבו זה לא יכול להחזיק מעמד יותר. כולם רואים שכולם מעלים. אף אחד לא רצה להיות הראשון. אבל ההחלטה של כחלון עם המחלבות היתה הקש ששבר את גב הגמל והוא לא הבין את זה".

 

וכעת, נראה שההתפחויות האחרונות נותנות למגזר העסקי לגיטימציה למתוח ביקורת חריפה יותר על שר האוצר - ביקורת שטופטפה בהדרגה ובמנות קטנות בשנים האחרונות.

 

"כבר שבע שנים שאין עליית מחירים", הוסיף אותו בכיר בתעשייה. "אבל השכר מתייקר כי כחלון העלה את שכר מינימום, והארנונה מתייקרת כי הוא לא עצר את זה וגם החשמל מתייקר. הכל מתייקר. מה הוא חושב? שהתייקרויות האלו לא מגיעות למחיר המוצר? הוא לא רוצה להבין את זה, העיקר שיהיה כתוב שהוא לא חתם על הצו שמייקר את החלב. הממשלה עצמה היא זו שאחראית על ייקור המוצרים. אין בכלכלה הישראלית מבוגר אחראי שמנהל את המשק".

 

כחלון לא מתכוון לוותר. לאור מצבו הפוליטי ואווירת הבחירות, נראה שהוא גם לא יכול. כשכחלון נפרד מהליכוד והקים את מפלגתו העצמאית כולנו, הוא שם את כל הז'יטונים על הדיור ועל יוקר המחייה. הוא עשה זאת במידה רבה לאור רפורמות שהוביל בעבר, ובעיקר הרפורמה בשוק הסלולר בתקופתו כשר התקשורת, שהובילה למהפכה בענף ושבעקבותיה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לשאר השרים בממשלתו: "תהיו כחלונים". אותן רפורמות, ואותה אמירה של נתניהו, סללו את דרכו של כחלון למשרד האוצר.

 

ובדיוק מאותן סיבות, גל ההתייקרויות שהחל בשבוע שעבר ומאיים להפוך לצונאמי, הוא בשורה רעה מאוד עבור כחלון, שמיהר להקדים את כל שאר השחקנים בפוליטיקה הישראלית וכבר החל בקמפיין הבחירות הבא שלו.

 

כעת, נראה ששר האוצר עם הגב לקיר. דו''ח הכנסות והוצאות הממשלה לחודש יולי שהתפרסם בסוף השבוע לא משאיר מקום לספק: אין מקום להפחתת מסים נוספת, משום סוג שהיא, וגם לא להגדלת תקציבים, בין אם הם חברתיים או ביטחוניים. כחלון גמר את כל התחמושת שלו.

 

 

 

לפי כל ההערכות, נתניהו צפוי להכריז על הקדמת הבחירות עם פתיחת מושב החורף של הכנסת באוקטובר הקרוב. הודעה זו ככל הנראה תתפוס את כחלון בתזמון רע, שכן חגי תשרי גוררים מדי שנה עלייה נוספת במחירים לאור העלייה בביקושים. זה ממש לא המצב שבו כחלון רוצה להיות - ונראה שכל האמצעים כשרים כדי לחלץ אותו ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x