$
בארץ

היועמ"ש: מימון ההגנה המשפטית של רה"מ באמצעות מקורביו - טעונה אישור ועדת היתרים

לפני כשלושה חודשים, פנה נתניהו ליועצת המשפטית של משרדו, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, בבקשה כי תבחן את האפשרות שיקבל כספים משני מקורביו - בן דודו נתן מיליקובסקי וספנסר פרטרידג' לצורך מימון הוצאות הקשורות בחקירותיו. ברנע-פרגו גלגלה את הבקשה למנדלבליט שפנה למבקר המדינה והדגיש כי ועדת ההיתרים היא זו שתקבע אם מתן ההיתר הינו "מוצדק בנסיבות המקרה ותקין מבחינה ציבורית"

משה גורלי וצבי זרחיה 17:5804.07.18

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קובע כי מימון ההגנה המשפטית של ראש הממשלה נתניהו באמצעות מקורביו טעונה אישור של ועדת ההיתרים לפי כללי ועדת אשר – כללי מניעת ניגוד העניינים של שרים וסגני שרים. ועדת ההיתרים מורכבת משופט בדימוס - עזרא קמא או עוני חבש - ומשני חברים נוספים שייבחרו מבין הבאים: פרופ' אביעד הכהן, ד"ר ארנה דויטש, עו"ד אביגדור רביד ועו"ד נורית ישראלי לשעבר היועצת המשפטית של מבקר המדינה.

 

 

 

שני המקורבים הם בן דודו של נתניהו, איש העסקים האמריקאי נתן מיליקובסקי וספנסר פרטרטידג'. שניהם כיכבו בפרשיות נתניהו. פרטרידג' הוזכר בתחקיר ביבי טורס של רביב דרוקר, כמי שהעמיד את מטוסו הפרטי לרשות נתניהו בשנים שבהן היה שר האוצר ויו"ר האופוזיציה. על מיליקובסקי נטען שמימן לנתניהו רכישת הסיגרים ומתנות אחרות.

 

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: חן גלילי

 

שני סטים של מגבלות חלות על ראש הממשלה כעובד ציבור שמבקש לקבל כספים: חוק המתנות וכללי ועדת אשר. לגבי חוק המתנות קובע היועץ: "לנוכח הפרטים שהתקבלו אודות אופיים וטיבם של מערכות היחסים בין ראש הממשלה לבין מיליקובסקי ופרטרידג' הוחלט, על דעת היועץ המשפטי לממשלה ועל דעת פרקליט המדינה, כי לא ניתן לקבוע שהמתנה תינתן לראש הממשלה "באשר הוא עובד ציבור".

 

לכן, מה שעומד כרגע בין ראש הממשלה למימון הגנתו זו הבדיקה של ועדת ההיתרים ששיקול דעתה בעניין הוא רחב למדי.

 

לפני כשלושה חודשים, פנה ראש הממשלה ליועצת המשפטית של משרדו, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, בבקשה כי תבחן את האפשרות שיקבל כספים ממיליקובסקי ופרטרידג' לצורך מימון הוצאות הקשורות בחקירותיו. ברנע-פרגו גלגלה את הבקשה למנדלבליט שפנה במכתב למבקר המדינה יוסף שפירא והדגיש כי ועדת ההיתרים היא זו שתקבע אם מתן ההיתר הינו "מוצדק בנסיבות המקרה ותקין מבחינה ציבורית" (כלשון כללי אשר).

 

במכתבו, התייחס היועץ לתנאים אותם מוצע כי הוועדה תשקול, אם תמצא לנכון ליתן את ההיתר, שתכליתם תהיה להבטיח כי הכספים ישמשו אך ורק למימון ההוצאות המשפטיות, מינוי נאמן שיוסמך לפעול למטרה זו בלבד, קביעת מגבלה ביחס לסכום המימון, קביעת מנגנוני דיווח ושקיפות ביחס לכספים המועברים. בנוסף הנחה היועץ את המשנה שלו עו"ד דינה זילבר, לגבש בשיתוף עם ברנע-פרגו חוות דעת למניעת ניגוד עניינים, אשר תתייחס לקשריו של ראש הממשלה עם מיליקובסקי ופרטרידג', ותבטיח כי לא יוכל לעסוק בעניינים אשר נוגעים במישרין להם או לעסקיהם.

 

ראוי לציין כי הבדיקה מתמקדת רק בכשרות קבלת המימון, ולא בנחיצותו – האם נתניהו הוא חסר אמצעים ולכן יש לאשר לו את המתנה הזו. אם זה המקרה ואם הוועדה תדחה את קבלת המימון משני החברים, ניצבות בפני נתניהו שתי דרכים נוספות: ראשית, פנייה לשירותי הסניגוריה הציבורית, או בקשה מעו"ד יעקב וינרוט לטפל בתיק פרו-בונו. כזכור, במשפטו הפלילי זוכה וינרוט ממתן שוחד לפקיד השומה שוקי ויטה, בין היתר לאחר שהוכיח כי הגן בחינם או תמורת שכר טרחה סמלי ומידתי על אנשי ציבור שידם אינה משגת.

 

יצוין, כי בעקבות הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, תכונס בקרוב "ועדת ההיתרים" על מנת שתקבע את עמדתה בעניין. הועדה תבקש גם את התייחסותו של מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x