$
בארץ

בדיקת כלכליסט

משרד המדע חוסך על חשבון החינוך הדיגיטלי בפריפריה

סיסנת תוכנה, חברה־בת של אמנת הבורסאית, קיבלה במכרז להפעלת מרכזי חינוך דיגיטלי ציון איכות נמוך וספגה ביקורת חריפה מהוועדה הבוחרת, אך זכתה בגלל שהציעה מחיר נמוך במיוחד. משרד המדע: "החברה עמדה בכל תנאי המכרז"

יואב סטולר 06:5525.06.18

חברת סיסנת תוכנה התמודדה במכרז של משרד המדע והטכנולוגיה להפעלת מרכזי להב"ה לקידום אוריינות דיגיטלית, קיבלה ציון איכות נמוך — וזכתה בכל זאת. האבסורד הזה התרחש משום שציון המחיר של סיסנת היה הגבוה ביותר, בפער ניכר מיתר המתמודדות, ובמכרז ניתן משקל שווה לדירוג המחיר ולדירוג משוקלל של ציון האיכות וציון ראיון, שגם בו סיסנת סוגרת את הטבלה. ההצעה הזוכה, שעמדה על 115 מיליון שקל, היתה נמוכה ב־72 מיליון שקל מתקרת התקציב שהקצה המשרד למכרז. המשמעות היא שבמשרד המדע בראשות השר אופיר אקוניס מהליכוד הוחלט להעדיף את ההצעה הזולה ביותר, אף שבמסגרת התקציב ניתן היה לבחור בחלופה איכותית יותר.

 

המכרז נועד להפריט את פעילות מרכזי להב"ה (לצמצום הפער הדיגיטלי בחברה הישראלית), שמטרתם להנגיש לאוכלוסיות ב־30 מוקדים בפריפריה כלים דיגיטליים בסיסיים כמו מילוי טפסים מקוונים ושימוש באקסל וכן כלים מורכבים כמו תכנות, וכך לסייע לקרב את נקודת הפתיחה של ילדי דימונה לזו של ילדי הרצליה. במכרז שפורסם למטרה זו ביוני שעבר הוחלט להקצות משקל שווה של 50% לציון המחיר ולציון האיכות וההתרשמות מהראיון האישי יחד.

 

 

 

"התרשמנו שקיימת הבנה חלקית בלבד"

 

סיסנת תוכנה, חברה־בת של אמנת הציבורית, השיגה בציון הראיון 28 נקודות בלבד מתוך 100, ו־72 נקודות מתוך 100 בציון האיכות. בהשוואה לשבע החברות הראשונות ברשימה ציון הראיון האישי — שנקבע על סמך מפגש שבו על נציגי החברה להציג לוועדה אסטרטגיה, הבנה וכשירות מקצועית — היה הנמוך ביותר בקרב שבע החברות המובילות. בסעיף האיכות, שמודד את איתנות ההצעה ואת פוטנציאל החברה לממש את התוכניות שהציגה בהצלחה, הציון שקיבלה היה גבוה בפחות מ־2 נקודות מהנמוך ביותר.

 

שר המדע אופיר אקוניס ויו"ר אמנת אברהם אסף שר המדע אופיר אקוניס ויו"ר אמנת אברהם אסף צילום: אהד צויגנברג

 

בוועדת המשנה שדנה בעניינן של החברות נמתחה ביקורת חמורה על סיסנת, ויכולתה לעמוד ביעדי הפרויקט בהצלחה הוטלה בספק. "לא נמצאה התייחסות לאופן ניהול הפרויקט ברמת המבנה הארגוני, הצגת היעדים וקיום המרכזים הניידים, והדרכים להתמודדות עם יצירת מחויבות ומוטיבציה בקרב המשתתפים. התרשמנו שקיימת הבנה חלקית בלבד לגבי ההתאמות הנדרשות למגזרים שונים", נכתב בפרוטוקול. "לא הוצגה אסטרטגיה לתחילת עבודה עם אוכלוסיות חדשות. התרשמנו שלמטה החברה אין תפיסה סדורה ושיטתית לנושא, והרבה יהיה תלוי בפעילות המנהל המקומי בשטח". עוד הוסיפו חברי הוועדה המקצועית: "חסרה הבנה מעמיקה של תחום האוריינות הדיגיטלית כשלעצמו ושל חשיבות השימוש בכלים הדיגיטליים לאוכלוסיות שונות. חסרה התייחסות לכיוונים עתידיים בתחום האוריינות הדיגיטלית, למנעד השימושים בכלים אלו וצורות למידה שאליהן יש להכשיר את הלומדים".

 

בנוסף, סיסנת תוכנה היתה ספקית כוח אדם לפרויקט עוד כשהיה תחת ניהולו של משרד האוצר, וקיבל ביקורת חריפה בדו"ח המבקר המדינה.

 

אם כך, כיצד זכתה בסיסנת במכרז? בסעיף המחיר (שכאמור משקלו זהה לזה של שני הקודמים יחד) קיבלה החברה ציון מושלם של 100 נקודות. בחברה־הבת של אמנת, הנסחרת בבורסה, הגישו הצעה נמוכה ב־72 מיליון שקל ביחס לסכום המקסימלי שהקצה משרד המדע. הם דרשו לקבל עבור הפרויקט 115 מיליון שקל למכרז של כחמש שנים, שבמהלכן תידרש החברה לפתוח ולנהל שבעה מרכזים חדשים ועוד שבעה מרכזים ניידים (שיפעלו במתכונת שבועית בימים מסוימים).

 

 

 

במשרד המדע טענו שהמחיר הנמוך יאפשר "להרחיב בהתאם את היקפי הפעילות". אגב, העלות הכה נמוכה אף הובילה את מנהלי המכרז לזמן את הנהלת סיסנת לשימוע במטרה להבין כיצד יוכלו לעמוד בדרישות בסכום כזה. עמידה בדרישות בשנה הראשונה תוביל לכך שסיסנת תקבל לידיה גם את הפעלת 30 המרכזים הקיימים כיום בארץ.

 

גורם מקצועי בכיר לשעבר במשרד המדע והטכנולוגיה סיפר בשיחה עם "כלכליסט" כי בתקופה שקדמה להכרעה במכרז עלו תחושות וחששות קשים בקרב אנשיהם, שהגיעו עד אקוניס עצמו. "ההצעה שלהם כל כך לא פרופורציונלית, שגם בהשוואה לחלק מהחברות המפסידות שתמחרו את זה לפי עלות מבלי להרוויח בכלל, ההצעה שלהם היתה נמוכה בהרבה. הם פשוט הבינו שהמכרז הזה עובד על המחיר ועשו מה שצריך כדי לזכות בו, ולא מעניין אותם שום דבר אחר. אם אתם רוצים פרויקט מצליח ולא כושל, אז עדיף לבטל עכשיו. החוזה עדיין לא נחתם ואפשר לעצור את זה", אמר הגורם.

 

אנשי הצוות ישלמו את מחיר ההצעה הנמוכה

 

מי שיושפעו באופן ישיר ומיידי מאותה הצעה זוכה הם עובדי השטח בפרויקט. מדובר בשלושה אנשי צוות, מנהל מרכז ושני מדריכים, שלהם המפתח לשינוי חייהם של ילדים ונערים, כמו גם שיפור איכות חייהם של מבוגרים וקשישים שעדיין רואים במחשבים איום. מנהל המרכז נדרש להיות בעל תואר ראשון וניסיון בהדרכה, ושני המדריכים נדרשים להבנה במחשבים במגוון רמות ותחומים וכן להחזיק בניסיון הדרכה. אלא שעלות השכר שהוקצתה לכולם יחד היא 29,414 שקל ברוטו בחודש בלבד.

 

בשיחות שקיים "כלכליסט" עם החברה הזוכה הסכימו בסיסנת לחשוף כי השכר שיקבל מנהל מרכז במשרה מלאה יעמוד על כ־8,000 שקל ברוטו בחודש. מכאן נאמד שכרם של המדריכים, שלפי התכנון יהיו בחלקם סטודנטים למקצועות המחשב, במעט יותר מ־6,000 שקל ברוטו בחודש. זאת מבלי שחושבו שולי רווח בסעיף.

 

מנכ"ל סיסנת אמיר בן בסט הגיב על הטענות בשיחה עם "כלכליסט" ואמר כי "נתוני המכרז חסויים, כך שבחברה לא יודעים ולא ראו את הציונים בסעיפי הראיון והאיכות. החברה תפעיל בהצלחה את המרכזים". בן בסט בחר שלא לחשוף את השכר שמייעדים בסיסנת לאנשי המרכזים, תוך שהוא מבטיח כי "שכרם יעלה בהשוואה להיום".

 

יו"ר אמנת אברהם אסף מסר כי "אין מה לעסוק בזה עכשיו, עוד לפני שהתחלנו והוכחנו את עצמנו. ההצעה שהגשנו נמוכה כי כך צריך לשלם עם ישראל, ומי שהגיש יותר מכך, או שלא הבין את הפרויקט או שפעל מתוך רשעות. אנחנו מובילים פרויקטים זה עשרות שנים, ונעשה זאת גם הפעם. עובדה שלא הוגשה אף עתירה".

 

ממשרד המדע והטכנולוגיה נמסר: "החברה שזכתה במכרז עמדה בכל כלליו, ועל בסיס הניקוד שקיבלה בשלב הראשון, העולה על רף האיכות שנקבע, עברה לשלב בדיקת המחיר. על פי כללי המכרז, הצעת המחיר מהווה 50% מהציון הכולל. הביקורת שהועלתה בשלב בחינת איכות ההצעות מעידה על הבחינה המעמיקה שביצע המשרד בכל הצעה. יודגש שגם בבדיקת האיכות לא נטען שהחברה איננה מסוגלת להפעיל מרכזי אוריינות דיגיטלית.

 

"המחיר שהוצע על ידי החברה הזוכה יאפשר למשרד לפתוח נקודות שירות רבות יותר לאזרח בהתאם לתוכנית העבודה שתאושר ובהתאם לשביעות רצון המשרד מהשירות של הספק, שתיבחן לאורך זמן. התנאים להכשרת המדריכים נקבעו בבירור במכרז ומטרתם לשמור על רמת הדרכה גבוהה, וכוללים גם הכשרה נוספת בנושא. הספק שזכה במכרז מתחייב לשמור על שכר ותנאים סוציאליים לעובדים כחוק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x