$
בארץ

משרד האנרגיה ימליץ לא לשנות את מכסת יצוא הגז לחו"ל

מחר יציג המשרד את מסקנות הביניים של הצוות שהוקם כדי לבצע בחינה של צורכי המשק ביחס לגודל מאגרי הגז. על פי הערכות, הצוות לא ישנה את היקפי ייצוא הגז לחו"ל שנקבעו ב-2012 - עד 360 מיליארד מ"ק

ליאור גוטמן 22:3618.06.18

משרד האנרגיה ימליץ לממשלה שלא לשנות באופן מהותי את מכסת ייצוא הגז לחו"ל - כך על פי הערכות ראשוניות במשק האנרגיה. מחר (ג') אמורים להציג במשרד את מסקנות הביניים של הצוות הבין משרדי שהוקם על ידי השר יובל שטייניץ בראשות אודי אדירי רק בינואר האחרון, זאת כדי לבצע בחינה תקופתית של צרכי המשק ביחס לגודל מאגרי הגז הידוע למדינה.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: עמית שעל

 

כזכור, מכסת הייצוא הראשונית ממדינת ישראל התקבלה עוד בימים שבהם מאגרי הגז הגדולים כלל לא היו מחוברים לחוף. מי שקבע את הרף היה מנכ"ל משרד האנרגיה דאז שאול צמח, שניהל צוות בין משרדי שגיבש תחזיות ביקוש לגז בתחבורה, תעשיה ויצור חשמל ל-25 שנה קדימה, אז נקבע שהיזמים יוכלו לייצא עד 360 מיליארד מ"ק, או כ-40% מגודל המאגרים שהיה ידוע ב-2012.

 

בדיעבד התברר שכל התחזיות "פספסו" את הביקוש שהוקצב להם, כאשר בחשמל הייתה סטייה לרעה של עשרות אחוזים (השתמשו ביותר ממה שחשבו) ואילו בשימוש הגז בתעשיה או בתחבורה המדינה "פספסה" את כל התחזיות שלה כמעט באופן מוחלט.

 

המאגרים גדלו, יש חוזי ייצוא לחו"ל

 

המידע שעמד כעת בפני הצוות של אודי אדירי שונה מהותית מזה שעמד בפני צמח. נפח הגז במאגרים המוכחים שהיו ידועים אז עמד על 800 מיליארד מ"ק, כאשר כיום מספר זה עלה ל־1,000, כולל מאגרי כריש ותנין. השימוש בתחבורה ובתעשיה נושא בחובו הבטחות גדולות, ועל כל אלה יש להוסיף את תחנות הכוח הגדולות שהמדינה מתכננת להקים, כולל שתיים בחברת החשמל עצמה.

 

מנגד, מכסת הגז הכללית שבידי ישראל צמחה, מה שמאפשר להשאיר את כמות הייצוא המותרת ללא שינוי דרמטי, עם סטייה של 10% לכאן או לכאן. למעשה, סיכום כלל חוזי ייצור הגז שנחתמו עד היום מעמיד את סך כמות הייצוא בכ-120 עד 150 מיליארד מ"ק גז טבעי, רחוק מהייעד שהוצב אז, כך שליזמים עוד יש לאיפה להתפתח.

 

עוד מעריכים במשק האנרגיה שהצוות הנוכחי צפוי לבטל את החובה לחבר כל מאגר גז חדש לחוף. בעבר כל מאגר קיבל חובת התחברות מה שהטיל על היזמים השקעות כבדות עם שוק מצומצם.

 

כעת יומלץ לבטל את החובה הזו ולקבוע שמאגרים קטנים יוכלו להתחבר לצנרת קיימת, מה שמרמז מדוע משרד האנרגיה התעקש שמאגרי לוויתן או כריש תנין יקימו צנרת הולכה עם קיבולת גדולה עד כפולה ממה שהם צריכים בפועל. הקמת צנרת גדולה תאפשר כניסה של מאגרים חדשים.

 

המסקנות שיוצגו יאפשרו לציבור, כמו גם לגופים שונים ושותפויות הגז להעיר הערות, עד לקבלת החלטה סופית עד סוף הקיץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x