$
בארץ

ביטוח לאומי: בישראל הקצבאות נמוכות יותר מהמקובל ב-OECD ותקופות התשלום קצרות יותר

כך עולה מדו"ח המשווה את מצב הביטחון הסוציאלי בישראל למדינות ה-OECD. עוד עולה כי התקופה המרבית לתשלום דמי אבטלה בישראל היא 175 ימי עבודה שהם 7 חודשים לעומת 15 חודשים בממוצע בארגון

שחר אילן 13:0010.06.18
מערכת הביטחון הסוציאלי בישראל קמצנית בהרבה בקצבאות ובתנאים מהמקובל ב-OECD. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (א') הביטוח הלאומי המשווה את מצב הביטחון הסוציאלי בישראל למדינות ה-OECD. בין היתר ההוצאה הלאומית לרווחה ולסיעוד נמוכות מאוד יחסית ותקופת דמי הלידה ודמי האבטלה קצרות מאוד. לעומת זאת חלקם של העובדים במימון הביטוחים גדול במיוחד וחלקם של המעסיקים נמוך.

 

 

 

ההוצאה הציבורית הממוצעת לרווחה לנפש ב-OECD, העומדת על 7,800 דולר, גבוהה ב-58% מההוצאה הציבורית לנפש בישראל העומדת על כ-5,000 דולר בלבד. ברוב מדינות אירופה ההוצאה הציבורית לרווחה לנפש הייתה גבוהה אף מעשרת אלפים דולר ובלוקסמבורג התקרבה ל-20 אלף.

 

הדו"ח קובע כי "בתחומי ההוצאות לרווחה מקומה של ישראל נמוך יחסית לרוב המדינות המפותחות". מסקנת הדו"ח שחיבר מנהל אגף ניהול מידע ואוכלוסין במנהל המחקר של הביטוח הלאומי ד"ר ז'ק בנדלק ברורה: "רמת הנדיבות של הביטחון הסוציאלי בישראל נמוכה מאוד".

 

סניף ביטוח לאומי סניף ביטוח לאומי צילום: טל שחר

 

בין ממצאי הדו"ח:

 

התקופה המרבית לתשלום דמי אבטלה בישראל היא 175 ימי עבודה שהם 7 חודשים לעומת 15 חודשים בממוצע ב-OECD, יותר מכפול מאשר בישראל.

 

חופשת הלידה בישראל הגיעה אחרי התוספת של שבוע שהשיגה ח"כ רחל עזריה מכולנו ל-15 שבועות. אלא שברוב מדינות ה -OECD נהוגה גם חופשת הורות. ממוצע חופשת הלידה וההורות ביחד עומד על 55 שבועות כמעט פי ארבעה מאשר בישראל. חופשת הלידה לאב ניתנת על חשבון חופשת הלידה של האם, לעומת רוב מדינות ה-OECD, שבהן החופשה לאב נפרדת משל האם.

 

שיעור מקבלי קצבת הנכות בישראל עומד על 5.5% מהאוכלוסייה. זה שיפור ניכר לעומת 1990 (3%) אבל עדין נמוך משמעותית לממוצע ה-OECD העומד על 5.7%.

 

ההוצאה הציבורית לסיעוד בישראל נמוכה במיוחד – 0.4% מהתמ"ג לעומת 1.4% בממוצע במדינות ה-OECD.

 

קצבת הזקנה בישראל נמוכה יחסית לפנסיה הציבורית של רוב מדינות ה-OECD.

 

סיבה מרכזית לתשלומים הכה נמוכים של מערכת הביטחון הסוציאלי בישראל היא ההשתתפות הנמוכה של המעסיקים. בעוד העובדים בישראל משלמים לביטוחים סוציאליים (ביטוח לאומי, בריאות ופנסיה) 12% בממוצע משכרם, כמו ב-OECD, המעסיקים משלמים 7.5% בלבד לעומת 19% במדינות המפותחות. כלומר המעסיקים משלמים 40% יחסית פחות למקובל ב-OECD.

 

פער נוסף: במדינות ה-OECD רק 54% מהוצאות מערכת הביטוחים הסוציאליים ממומנים מתשלום דמי ביטוח ו-46% מתשלומי מיסים על יד הממשלה. בישראל 69% מממנים מדמי הביטוח ורק 31% מהמיסים.

 

בהודעת הביטוח הלאומי מציינים עם זאת שבשנים האחרונות בוצעו כמה שינויים לטובה בתחום הרווחה בישראל היתר הוגדלו במידה מסוימת קצבאות הנכות והסיעוד ומדינת ישראל מפקידה מדי חודש 50 שקלים לכל ילד בנוסף לקצבאות הילדים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x