$
בארץ

ועדת הכספים דורשת לקשור את המכרז לזיכיון ים המלח עם שיקומו

הוועדה מבקשת לקבל את מסמכי העבודה של הצוות לתום זיכיון כיל באוצר. לדברי יו"ר הוועדה גפני, "שיקום ים המלח חייב להיות אחד השיקולים העיקריים שלנו"

עמרי מילמן 13:1406.06.18

"אנחנו צריכים לראות את כל המסמכים". כך אמר ח"כ מיקי רוזנטל היום (ד') בדיון של צוות מוועדת הכספים שהוקם כדי להתמודד עם נושא תום זיכיון ים המלח, שרוזנטל עומד בראשו. הוא הוסיף כי "אם יש בעיה לחשוף לציבור חלק מהנתונים (אליהם נחשפו חברי צוות כיל באוצר - ע"מ), יש דרכים להביא זאת לידיעת חברי הכנסת, תוך מניעה מפגיעה באינטרסים המסחריים של כיל".

בנוגע לצורך למנוע פתרון להתייבשות של ים המלח, אמר רוזנטל לכלכלן הראשי לשעבר באוצר יואל נוה, שעומד בראש הצוות, כי "נכון שקיבלתם מנדט בנושא הזיכיון, אבל ים המלח הוא אותו ים, הממשלה מטפלת ביד אחת בים המלח וביד בשנייה בזיכיון. אין פתרון לים המלח בלי לשלב אותו בזיכיון. אנחנו מדברים על מכרז של מיליארדים והפתרונות לים המלח הם בהיקפים של מיליארדים. חשוב למקסם את הרווח לטובת הציבור, אבל לא על חשבון אובדן ים המלח. הצעתי שכן תיכנסו לעניין הזה כחלק מהפתרון. הייתי אומר בואו נאריך לכיל את הזיכיון, אבל התנאי הוא שיקול ים המלח, שחלק מהרווחים יופנו לשיקום ים המלח. חשוב מאוד שתשקלו, זה גם יכול לפתור את מורכבות המכרז. פרמטר אחד לא משתנה – הגריעה המתמדת של מפלס ים המלח. אם לא נדאג לזה כעת, אבד לנו הים". לדברי רוזנטל, "לא יהיה פתרון לבעיית המפלס והבולענים ללא קשירתו במכרז הנוכחי".

 

מפעלי ים המלח מפעלי ים המלח צילום: עמית שעל

 

על כך הוסיף יו"ר ועדת הכספים משה גפני "אני מסכים עם מה שאמר רוזנטל. קיבלתם מנדט מוגבל בצוות שלכם, אבל אנחנו מתעסקים בים המלח על כל המשתמע מכך. אנחנו לא יכולים לעסוק רק בזיכיון. נצטרך לעשות סדרי עדיפויות, ושיקום ים המלח חייב להיות אחד השיקולים העיקריים שלנו. אני מציע לצוות מטעם הוועדה שתתכנסו, תזמינו את נוה ותוציאו נייר שלכם על כלל הסוגיה. אני בעד להיכנס להליך המשפטי – איך עושים את המכרז הזה, שכיל לא תהיה גוף חוסם. אני בעד להקדים את 2030, להיכנס עם כיל למו"מ, זה יעלה כסף, יכול להיות שנדרוש מהם דברים שהם לא קיימו, אבל שלא יהיה מצב שאנחנו מחכים ומגיעים לתום המועד והכל משתבש, הפגיעה תעלה הרבה יותר".

 

לדברי נוה, "נעשתה הערכה כלכלית, זה לא הדבר הקל ביותר. ברור שיש פה נכס בעל משמעות כלכלית מאד גבוהה לציבור כולו, לשותפים השונים, לבעלי הנכס, לעובדי השונים באופן ישיר ועקיף. בצד השני מכירים שיש לפעילות גם השפעות שליליות, בהקשר הזה מסקנה שלה שותפים כל חברי הצוות היא להמשיך להפיק מינרלים מים המלח. לגבי הנזק - בסופו של דבר חסרים לים המלח בין 800-700 מיליון קוב בשנה, והסיבה העיקרית היא שכולנו שותים את המים שאמורים להגיע לשם. בירדן יש מים בצינורות רק פעם בשבוע, לכולם יש מיכלים על הגג, ממלאים אותם פעם בשבוע, ומשתמשים בהם פעם בשבוע. משבר המים בירדן הוא גדול מאד. גם אנחנו, חסרים מים בצפון הארץ ולכן אנחנו לא משחררים מים לים המלח, ואם היינו משחררים, מישהו היה לוקח אותם בדרך, אם זה ברשות הפלסטינית בירדן או בישראל - שותים את המים שאמורים לזרום לים המלח".

 

ועדת הכספים סיכמה כי הצוות המיוחד של ועדת הכספים יוציא נייר עמדה מטעמו לגבי פתרון סוגיית תום הזיכיון ותנאי הזיכיון הבא וסוגיית שיקום ים המלח, שיכלול לוחות זמנים מדויקים של השגת היעדים. בנוסף יומלץ להתמודד עם שלל הסוגיות של ים המלח ולקשור את המכרז יחד עם שיקום הים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x