$
בארץ

פרסום ראשון

על הכוונת של רשות המסים: התשלומים בין החברות הבינלאומיות לסניפים בארץ

בעקבות הביקורת הציבורית על שיעור המס הנמוך שמשלמים תאגידים בינלאומיים, תפרסם רשות המסים חוזרים שיסידרו בין השאר את שיעור הרווח שישויך לסניף הישראלי

עמרי מילמן 18:5930.05.18

במסגרת דוח סיכום פעילות לשנת 2017 של החטיבה המקצועית ברשות המסים חשפה הרשות כי בכוונתה לפרסם בפעם הראשונה חוזרים שמסדירים את המס המשולם על ידי החברות המקומיות השייכות לחברות בינלאומיות או חברות המשתייכות לאותה קבוצה. החוזרים ישפיעו על מרבית החברות הבינלאומיות הפועלות בארץ, ממיקרוסופט ועד חברות הייטק קטנות יותר. עם זאת, החוזרים לא יחולו על כלכלה דיגיטלית, כלומר חברות כמו גוגל ישראל או פייסבוק ישראל, שכן שם הדברים מורכבים יותר, וכל מקרה נבחן לגופו.

  

אותן חברות נדרשות לשלם מס על ההכנסות שהן מפיקות בארץ, אך מבחינת החברות הבינלאומיות אלו בסך הכל נותנות להן שירותים; ובכל מקרה, קשה לבודד איזה חלק מכלל ההכנסות של החברה הבינלאומית ניתן לשייך לחברה הישראלית. לכן, בפועל, החברה הזרה משלמת לחברה הישראלית על השירותים שלה, מה שמכונה "מחירי העברה".

 

החוזרים של הרשות הם על רקע פעילות ה-OECD להסדיר את הסוגיה, לאור ביקורת ציבורית חריפה נגד התאגידים הבינלאומיים שהתחמקו ממס עד היום. אותם מהלכים, בראשם המלצות ה-BEPS שבאות למנוע את שחיקת בסיס המס, נועדו להביא את מערכות המס למצב הוגן, שבו כל מדינה תקבל את הרווח בגין הפעילות שנעשית בה. בגלל שמדובר בחברות בינלאומיות שלחברות הבנות שלהן זיקה ואינטרסים משותפים. אותן חברות כבר שנים, משחקות עם המחירים או עם עסקאות של שירותים, עושים משחקים חשבונאיים כדי להעביר רווח ממדינה אחת לאחרת וכך למעשה עושה תכנון מס.

 

למעשה, עד היום כל חברה קבעה את מחירי ההעברה כפי שמצאה אותם לנכון, ומלבד שומות ספציפיות בהן רשות המסים דרשה תשלום גבוה יותר או פסיקות בנושא, לא נעשתה הסדרה של הנושא. כעת רשות המסים חושפת כי היא צפויה להוציא שני חוזרים שיסדירו את הנושא ויקבעו את היקף התשלומים של אותן חברות. ל"כלכליסט" נודע כי החוזרים צפויים לצאת בשבועות הקרובים.

 

בניין מיקרוסופט בהרצליה פיתוח בניין מיקרוסופט בהרצליה פיתוח צילום: עמית שעל

החוזר הראשון שתוציא הרשות יבהיר באמצעות קריטריונים ברורים מתי פעילות בארץ של חברה היא למעשה פעילות מכירה. בין הקריטריונים שיפורסמו ייבחן האם הנציגים בארץ מנהלים מו"מ, נותנים הסברים על המוצר, מקבלים בונוס על המכירות, מחזיקים מלאי, גובים כספים וכו'. אם מוכרע כי אכן המכירות עצמן נעשות בארץ עצמן, הרווח שישויך לחברה בישראל יהיה אחוז מהמכירות ולא מההוצאות, מה שבדרך מגדיל את תשלומי המס משמעותית.

 

החוזר השני יסדיר את מחירי ההעברה בפועל, כלומר כמה רווח ישויך לחברה בהתאם לאופי הפעילות שלה בארץ. למעשה מדובר במהלך ראשון מסוגו בקרב מדינות ה-OECD שנועד להגדיל את הוודאות בקרב החברות הבינלאומיות ובתקווה גם למשוך אותן לישראל, כאן יהיה להן ברור יותר המס שישלמו בפועל.

 

לפי אותו חוזר שנכתב על ידי מחלקת מחירי העברה בראשה עומדת עירית ליאו, על שירותים המוגדרים כבעלי ערך נמוך (בעיקר כאשר מדובר בפעילות שאינה התחום העיקרי של העסק כמו משאבי אנוש,תמיכה, שירותי ייעוץ משפטי, דוברות וכו'), הרווח שישויך לחברה וממנו תגזר חבות המס בישראל, יהיה 5% מהוצאות החברה בישראל. מה שיכול להיות רלוונטי למשל לחברה כמו מיקרוסופט. עבור שירותי שיווק של נציגויות בארץ, כאשר המכירה נעשת בפועל על ידי חברה מחוץ לישראל, כמו למשל לוקהיד מרטין או אפל, הרווח שישוך לחברה יהיה 10%-12% מהוצאות החברה בישראל; במקרה של שירותי הפצה ומכירה, למשל בענף ההייטק או התרופות, הרווח שישויך לחברה יהיה 3%-4% ממחזור המכירות של החברה.

 

טיוטות החוזרים פורסמו היום במסגרת דוח חדש של החטיבה המקצועית של רשות המסים . הדוח כולל חוזרים שפורסמו במהלך 2017, תמציות של החלטות מיסוי, תיקוני חקיקה בתחומי המס, טפסים, פניות, הנחיות וכן פסיקה חשובה הרלוונטית למחלקות השונות בחטיבה המקצועית.

 

מנהל רשות המסים, ערן יעקב אמר על הדו"ח כי "הדוח מפורסם כחלק מיישום מדיניות הרשות להגברת השקיפות ולהנגשת המידע ועל מנת לצמצם ככל שניתן את חוסר הוודאות ופער הציפיות בין ציבור הנישומים לרשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x