$
בארץ

כלכליסט TV

ישראל מעצמת התפלה, אז למה מבקשים מאיתנו לקצר את המקלחת?

מצד אחד ברשות המים טוענים ששנה נוספת של בצורת עלולה לגרום לשיבושים באספקת המים לבתים. מצד שני, נשמעות טענות כי המחסור במים נובע מהחלטה אחת שגויה של משרד האוצר שהתקבלה לפני 4 שנים

ענבל עומר 07:0131.05.18

"שנה נוספת של בצורת עלולה לגרום לשיבושים באספקת המים לבתים", כך אומר לכלכליסט TV אורי שור, דובר רשות המים ברקע לקמפיין שהושק לאחרונה על ידי הרשות הקורא לציבור לחסוך בצריכת המים הביתית בעקבות הבצורת המתמשכת. "המחסור הקיים היום במים נובע מרצף נדיר של 5 שנים שחונות ואי אפשר להתכונן לכך. זו משימה בלתי אפשרית ולא נכונה כלכלית ומשקית", מסביר שור.

 

 

 

 

ברשות המים החליטו עוד ב-2014 להגביר את תפוקת המים המותפלים לתפוקה מלאה במתקנים אך כאמור זה עדיין לא מספיק. על פי רשות המים, רצף של 5 שנים שחונות יצר מחסור של כ-2.5 מיליארד קוב מים במקורות המים, בעוד שהכינרת הגיעה לשפל היסטורי. כאמור, בימים אלו רשות המים יצאה בקמפיין רחב לחיסכון בצריכת המים על רקע עלייה של 7% בצריכת המים הביתית בשנתיים האחרונות. "הצריכה הביתית עלתה משתי סיבות – תחושת רווחה בציבור שיש מספיק מים מותפלים וירידה של 30% בתעריפי המים", כך מציין שור.

 

 

 

מדוע החליטו לקצץ?

חלק משמעותי בפתרון משבר המים בישראל טמון במתקני ההתפלה - שם מפרידים את המליחות ממי הים והופכים אותם למים שפירים. למרות שכבר זמן רב ידוע הצורך בהקמת מתקני התפלה נוספים, מתקני התפלה חדשים בגליל המערבי ובשורק רחוקים מאוד מהקמה וסובלים מעיכובים רבים. על פי הערכת רשות המים, שני מתקנים נוספים צפויים לספק מים מותפלים רק בעוד חמש שנים.

 

עם זאת, הקמפיין הנוכחי של רשות המים מגיע 4 שנים לאחר החלטה שהתקבלה במשרד האוצר לפיה יש צורך לקצץ ב-30% מכמות המים המותפלים במתקנים ולשאוב מים מהכינרת. "זו הייתה החלטה גרועה שבסופו של דבר רוקנה את הכינרת", אומר לנו פרופ' רפאל סמיט, מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון. "הפיתרון למתקן החדש בגליל המערבי מתעכב בגלל החלטות לא מקצועיות וחוסר הבנה ולכן אין כרגע תאריך מוגדר", הוסיף.

 

 

"כדי להתגבר על המחסור במים ועם הבצורת המצטברת, חייבים מתקני התפלה נוספים כדי לא להיות תלויים בטבע; חייבים לזרז את הקמתם", אומר לכלכליסט TV אברום בן יוסף, סמנכ"ל הנדסה וטכנולוגיה במקורות. "התפלה נוספת צריך בכמויות גדולות, צריך את שני המתקנים הנוספים כמה שיותר מהר", אמר.

 

בישראל פעילים היום חמישה מתקני התפלה מחדרה ועד אשקלון שמפיקים ביחד כ-600 מיליון מטר קוב מים, הכמות הזאת אינה מספיקה כדי להתגבר על המחסור ומתברר כי רק בשנתיים האחרונות המדינה הגדילה את כמות המים המותפלים במתקנים עד למקסימום האפשרי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x