$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

לראשונה: רשות המים תאפשר לחברות בינ"ל לבצע קידוחים

רשות המים מצפה שהעברת ביצוע קידוחי מים לחברות זרות במקום למקורות תפחית עלויות ותוביל לירידת תעריף המים. החשש - היעדר מיומנות של החברות הזרות יעמיד את האקוויפרים בסכנה

אמיתי גזית 08:2530.05.18

רשות המים תפרסם מכרזים לקידוחי מים חדשים על בסיס תוכנית של מקורות, אבל לא תמסור אותם לידי החברה כפי שזו ציפתה, אלא לחברות בינלאומיות. ל"כלכליסט" נודע כי 447 קידוחים חדשים לשאיבת מים ייצאו למכרזים לחברות הבינלאומיות לפי תוכניתו של מנהל רשות המים גיורא שחם. לפי ההערכות, מדובר במכרזים בהיקף של 3-1 מיליארד שקל.

 

המטרה של רשות המים במהלך היא להביא להפחתת תעריף המים לצרכנים. לפי שחם, כניסת חברות קידוח בינלאומיות תיצור תחרות שתוביל לירידת מחירים של הקידוחים, ובעקבות זאת תוביל לצמצום בעלויות ההשקעות של מקורות ומכאן לירידה בתעריף המים.

 

המהלך של שחם הוא חלק ממגמה לצמצם את נתח השוק של מקורות, ולהשאיר לה רק את השליטה בהובלת המים. זאת לאחר שבעשור האחרון, עם הקמת ארבעה מתקני התפלה פרטיים, מקורות – באמצעות החברה־הבת שלה שח"מ – הפסיקה להיות מונופול בתחום הפקת המים.

  

מתקן של מקורות בסמוך לכנרת מתקן של מקורות בסמוך לכנרת צילום: זהר שחר

 

כיום יש בארץ שלוש חברות בעלות ידע ויכולת לביצוע קידוחי מים – שח"מ, לצד לפידות ואפק שמתמחות בקידוחי נפט. לשח"מ יש ארבע מכונות שמתאימות לקידוחי עומק, ללפידות שתי מכונות ולאפק מכונה אחת. שחם סבור שמלבד הורדת התעריפים שצפויה עם עירוב חברות בינלאומיות, שלוש החברות הישראליות גם יתקשו לבצע עבודות בהיקף כזה.

 

נראה כי הבעיה המרכזית שעימה יצטרך להתמודד שחם היא הסכם קיבוצי שנולד בעקבות החלטות ממשלה מ־2003 ו־2008 על שינוי מבנה קבוצת מקורות. שח"מ איחדה את כל גופי הביצוע של מקורות, בשלב ראשון לאגף בתוך מקורות, וב־2008 הפכה לחברה־בת בבעלות מלאה של מקורות. במסגרת הרפורמה הזו חתמו מקורות, שח"מ וההסתדרות על הסכם קיבוצי המחייב את מקורות להפנות לשח"מ מדי שנה עבודות בהיקף של 220 מיליון שקל, כל זאת תחת מגבלה רגולטורית שקובעת כי שח"מ תקבל לא יותר מ־67% בממוצע שנתי מהיקף עבודות הפיתוח של מקורות. כלומר שחם יצרך לפתוח את ההסכמים שיש למקורות מול ההסתדרות, וזו מסתמנת כמשימה לא פשוטה כלל.

 

במקורות טוענים מנגד כי יש ביכולתם להתמודד עם היקף הקידוחים הגדול. לטענתם, כבר כיום הם עובדים בכ־30 קידוחים בשנה, ויוכלו להגיע ל־40 קידוחים בשנה על ידי שדרוג המכונות. במקביל, לדבריהם, חברת לפידות תוכל לרכוש מכונה נוספת וכך להתמודד גם היא במכרזים על הקידוחים, כך שאין שום הצדקה לפי מקורות להכנסת חברות זרות.

 

בנוסף, במקורות טוענים כי ההערכה של שחם שמכרזים בינלאומיים יפחיתו עלויות שגויה. לדבריהם, חברה זרה תתקשה להציע מחירים אטרקטיביים מכיוון שבכל פרויקט כזה יצטרכו לממן שהייה של עובדי החברה, רובם מומחים. לעומת זאת, לטענתם, לידע שצברו עובדי מקורות והחברה־הבת שח"מ בקידוחי מים אין מתחרים בעולם. זאת מכיוון שהקידוחים בארץ מגיעים ל־1,500 מטר, מאות מטרים עמוק מהמקובל בעולם. במקורות טוענים כי הקידוחים האלה דורשים ידע הידרולוגי מיוחד. "פגיעה באקוויפר תהרוג את משק המים. האם כדאי להסתכן בכך רק בשביל ניסיון לא בטוח להורדת מחיר הקידוחים?". שואלים בחברה.

 

מחברת מקורות נמסר בתגובה כי "בהתאם להחלטת הממשלה, שתובא בקרוב לאישור, מקורות היא זרוע הביצוע של הממשלה גם לטיפול בבצורת. מקורות ערוכה ומוכנה לביצוע עבודת שדרוג הקידוחים, כמו גם לביצוע 100 קידוחים חדשים, ומחכה לאור ירוק להתחלת הביצוע. ישראל נמצאת בבצורת קשה שצפויה, בהתאם לתחזיות, להימשך גם בשנה הבאה. כל יום שעובר לא חוזר, וזה הזמן לשלב ידיים על מנת לאפשר המשך אספקת מים תקינה בכל הארץ".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x