$
מעסיקים

תשע הדילמות הגדולות של כל עצמאי

לעבוד מהבית או לשכור משרד? להגדיר זמני עבודה או להיות זמינים במשך כל היום? להעסיק עובדים או להסתדר לבד? - אם בחרתם להיות עצמאים, כדאי שתענו על השאלות האלה

אייל לינור 15:0818.05.18

החלטות החלטות ושוב החלטות.

 

ההבדל בין להיות שכירים לבין להיות עצמאיים היא היכולת והצורך לקבל החלטות. כשכירים, רוב ההחלטות נעשות עבורכם: איפה תשבו, מתי הולכים לאכול, מתי לוקחים חופש, מהן השעות, מהו קוד הלבוש ועוד. המערכת מכתיבה לכם סדר יום משלה.

 

כשיוצאים לעצמאות נתקלים לפתע בכמות רבה של החלטות אותן יש לקבל. בפרק זה אעסוק בדילמות שיעמדו בפניכם ברגע שתצאו לדרך. בניגוד לפרקים קודמים, לא אתן לכם את דעתי הנחרצת. כי מה שיפה בלהיות עצמאי היא היכולת לעצב בעצמכם את חייכם.

 

למאמר הראשון בסדרה - למה אתם חייבים להיות עצמאים - ועכשיו

למאמר השני בסדרה - רוצים להיות עצמאים? תתחילו להתכונן שנה לפני

למאמר השלישי בסדרה - אז החלטתם להיות עצמאים: דעו שביישנים מתים רעבים

למאמר הרביעי בסדרה - עצמאים? כך תשיגו לקוחות - ותשמרו אותם לאורך זמן

 

מה הלייף סטייל שלכם?

 

זו ההחלטה הראשונה והחשובה ביותר. האם אתם רוצים לעבוד כמו חמורים 24/7? או לקחת באיזי? האם אתם רוצים להגיע עם חליפה ועניבה או סניקרס וג'ינס? אוהבים לזוז בין מקומות שונים? או רוצים לעבוד ממקום אחד? הבחירה שלכם ושלכם בלבד. היתרון הגדול בלהיות עצמאי הוא היכולת לעצב אורח חיים שמתאים לכם כמו כפפה. החליטו איך תרצו לחיות ורק אז התחילו לעבוד למען החיים הללו.

 

האם לעבוד מהבית או מהמשרד?

 

לעבוד מהבית: כך תהיו קרובים לילדים ולמשפחה, תחסכו כסף על משרד, אבל לא תמיד תהיו מסוגלים להתרכז (ילדים, סידורים). המקום נוח אבל לא תוכלו להביא אליכם לקוחות או להעסיק עובדים.

 

לעבוד ממשרד: כך תצאו הפרדה מבורכת בין בית לעבודה, תוכלו להזמין לקוחות לפגישות, מצד שני יש שכר דירה, ובמקרים רבים, כעצמאיים לא תבקרו שם הרבה מכיוון שתהיו בפגישות כל היום.

 

הבחירה שלי: בית. המקום שאני מרגיש בו הכי נוח הוא בפינת האוכל המשפחתית. אני אוהב לעבוד ולהרגיש את המולת הבית מסביבי, זה עוזר לי להתרכז ומפיג מעט מרגשות האשם על השעות הארוכות שאני משקיע בעבודה.

 

 

עבודה מהבית. לכל בחירה יש יתרונות וחסרונות עבודה מהבית. לכל בחירה יש יתרונות וחסרונות צילום: שאטרסטוק

 

האם לעבוד רק ביום או גם בלילה?

 

ביום: להחליט שיום העבודה שלכם מתחיל בבוקר ומסתיים בערב. כך תוכלו ליצר עבור עצמכם מסגרת יציבה גם בחיים. מצד שני תצטרכו להסביר ללקוחות שגם לכם יש שעות פעילות ואתם לא זמינים בכל שעה.

 

בלילה: להיות זמינים תמיד לכל משימה. הלקוחות מאד יאהבו את הגישה הזאת. מצד שני, איפה החיים שלכם? אתם מזמינים לעצמכם את השחיקה והעייפות הכרונית.

 

הבחירה שלי: גם ביום וגם בלילה. העבודה שלי היא יצירתית במהותה. אין לי דרך לדעת מתי יגיע רעיון למוח שלי, רובם מגיעים אלי בלילות. כך אני בנוי, אבל מודה שזה לא לכל אחד.

  

האם להעסיק אנשים או לעבוד לבד?

 

להעסיק אנשים: צוות לצדכם מאפשר צמיחת העסק, לחלוק את הנטל ולספק יותר שירותים. מצד שני, יש לקחת אחריות על גורל של אחרים, להיות מחוייבים לתזרים ולתשלום משכורות.

 

לעבוד לבד: כך תקבלו את החופש לזוז, ללמוד, להשתנות וגם לספוג תזרימית חודשים עם פחות עבודה. מצד שני הכול נופל עליכם לטוב ולרע.

 

הבחירה שלי: אני מכור ללבד. מצד שני בחרתי לשתף פעולה עם חבורה מופלאה של עצמאיים כמוני. בזכותם אני יכול לקחת פרויקטים שונים ואנו מספקים זה לזה תחושת קהילה ושותפות.

 

מה לתת חינם בפגישת הכרות עם לקוח פוטנציאלי?

 

לתת הרבה: כך תצרו את הרושם הטוב ביותר אל מול התחרות ותעלו את הסיכוי לקבל את הפרויקט. מצד שני, הלקוח עשוי לקבל מכם את הטיפים החשובים לו באמת וללכת עם המידע לספק אחר.

 

לא לתת: כך תשמרו על נכסי הידע שלכם ולא תתנו מתנות חינם, מצד שני, הלקוח לא בהכרח יבין את היתרון היחסי שיש לכם על התחרות, כך תאבדו עסקה פוטנציאלית.

 

הבחירה שלי: אני נותן הכול. אם בשעה אחת הלקוח מרגיש שלקח ממני את כל מה שהוא צריך, הרי שהפרויקט היה מיותר מלכתחילה.

 

להפוך שולחן או לשחק את המשחק

 

מה עושים כשלקוח פועל בניגוד להמלצותיכם באופן שמסכן את הצלחת הפרויקט?

 

להפוך את השולחן: להסביר ללקוח שהוא טועה טעות מרה ושהפרויקט יכשל במידה ולא יבצע את המלצותיכם. כך תהיו ישרים עם עצמכם אך תסתכנו באבדן הלקוח.

 

לשחק את המשחק: להיות נחמדים לא לעצבן אף אחד ולזרום. הסכנה: הפרויקט ייפול ואתם תואשמו ביעוץ כושל ללקוח.

 

הבחירה שלי: לומר בבירור (אך בנימוס) את עמדתי ללא כחל ושרק. אם הלקוח ימשיך לעבוד אתי למרות זאת, אנסה לעזור כמיטב יכולתי בהתחשב בנסיבות.

 

קידום בפייסבוק או פה לאוזן

 

פייסבוק: מצד אחד חייבים להיות שם. מצד שני ההתרברבויות וה"שופוני" הופכות את הקידום העצמי למשהו זול ולעיתים וולגרי.

 

פה לאוזן: בסוף היום רק המלצה זו הדרך הטובה ביותר לקבל לקוחות רציניים.

 

הבחירה שלי: גם וגם. מעדיף פה לאוזן ומשתדל להשתמש בפייסבוק באופן רלבנטי: למשל מאמר בעל ערך ללקוחות, או פרויקט שאני גאה בו במיוחד.

 

האם לקחת עמלות מספקים אחרים?

 

כן לקחת: הרי אתם מהווים צומת עסקי וממילא מסייעים ללקוח ולספק אחר – למה לא להרוויח טיפה מהצד? וממילא כולם עושים את זה.

 

לא לקחת: עמלות מהצד הן הפרת האמון שהלקוח רוכש כלפיכם. זהו כסף ששייך ללקוח ולא לכם.

 

הבחירה שלי: לא לקחת. חד משמעית לא.

 

האם לקחת חופשים ראויים?

 

כן לקחת: חופש משמעותי הוא תנאי הכרחי לשלוות נפש, חיבור למשפחה ומילוי מצברים – בסופו של דבר כולם ירוויחו מזה כולל הלקוחות.

 

לא לקחת: כשעובדים על ריטיינרים ופרויקטים, החופש שתקחו יפגע בכם תזרימית ולא תמיד יתקבל בהבנה אצל הלקוחות.

 

הבחירה שלי: תאורטית, רוצה לקחת איזה שלושה שבועות לעצמי, בפועל לא מעז לקחת יותר מעשרה ימים רצוף – וגם זאת בתקופות של פסח וחגים כשאף אחד לא עובד.

 

זהו הפרק החמישי והאחרון בסדרה המאמרים "להיות עצמאי". פניות ושאלות לכותב, אייל לינור, ניתן להפנות ישירות באתר שלו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x