$
דעות

דעה

למה אנשים עם מוגבלות לא יכולים לקנות דירה?

אבסורד: נכים אינם יכולים לקחת משכנתא, כי ביטוח חיים הוא תנאי הכרחי לכך. התוצאה: אנשים עם מוגבלות לא יכולים לקבל הלוואת דיור גם אם יש להם הון התחלתי ויכולת החזר חודשית. איך ניתן לתקן את כשל השוק?

אורן הלמן 15:3413.05.18

אנשים עם מוגבלות "נענשים"- הם לא יכולים לקחת משכנתא, כי ביטוח חיים הוא תנאי הכרחי לזה. מכאן שאנשים עם מוגבלות לא יכולים לקבל הלוואת דיור גם אם יש להם הון התחלתי דרוש ויכולת החזר חודשית. 

 

 

בעלות על דירה היא מאוד משמעותית: גם בהיבט של יציבות כלכלית, בעלות על נכס וגם וודאות מבחינת העתיד. לאנשים עם מוגבלות – רכישת דירה משמעותית הרבה יותר מאשר לכל אחד ואחת מאיתנו. הם בדרך כלל פרטים שונאי סיכון. הם מתמודדים עם קשיים רבים בכל תחום, ומעוניינים במינימום הרפתקאות וחוסר וודאות. אבל בישראל הם לא יכולים לרכוש דירה. 
הפגנת הנכים בת"א ביוני 2017 הפגנת הנכים בת"א ביוני 2017 צילום: עופר צור

 

יש כמה תנאים לקבלת הלוואה לדיור (משכנתא): הון התחלתי שמהווה כ-40% לפחות משווי המשכנתא; הצגת ההכנסות החודשיות; ורכישת ביטוח חיים כערובה להחזרת ההלוואה.

 

גוף פיננסי שנותן משכנתא מבקש להבטיח את החזר ההלוואה ולכן רושם את המשכנתא על דירת הלווה לזכות המלווה ובנוסף מבקש, כי הלווה ירכוש פוליסת ביטוח חיים על מנת להבטיח את החזר ההלוואה במקרה שהלווה נפטר.

 

מכיוון שרכישת פוליסת ביטוח חיים מהווה תנאי הכרחי לקבלת משכנתא, נוצר מצב שאנשים עם מוגבלות מוצאים עצמם ללא אפשרות לקבל הלוואת דיור - למרות שיש בידיהם ההון ההתחלתי הדרוש ויכולת החזר חודשית. לדעתי זהו מצב מובהק של כשל שוק – ולכן על המדינה להתערב ולקחת אחריות על הכשל ולפתור אותו!

 

אנשים עם מוגבלות שרוצים לרכוש דירה, כמו כל אחד ואחת אחר נתקלים במציאות קשה המתעלמת באופן נחרץ ממצוקתם לרכוש דירת מגורים וזאת כאשר הם עומדים במלא תנאי הזכאות למשכנתא מלבד רכישת פוליסת ביטוח חיים.

 

המצב הזה מייצר אפלייה כלפי אנשים עם מוגבלות: מעבר להוצאות המחיה הרגילות, הם נדרשים להוצאות רפואיות והוצאות נלוות אחרות רבות ויקרות, שנובעות ממצבם הבריאותי וכרוכות בעלויות גבוהות.

 

אנשים עם מוגבלות צריכים בהרבה מקרים לבצע התאמות לדירת המגורים: הנגשה לעיוורים, וכסאות גלגלים, ולמוגבלויות אחרות. מניעת זכאותם למשכנתא ולרכישת דירה מקשה עליהם מאוד במציאת פתרון למגורים, שכן איזה בעל בית המשכיר את דירתו יסכים לבצע התאמות הכוללות שבירת קירות והרחבת מרחבים?

 

ועוד דבר: ביצוע התאמות מצריך דירת מגורים רחבה בעלות גבוהה, מאין ישיגו אנשים עם מוגבלות 100% מימון עצמי לרכישת דירה בעלויות כה גבוהות?

 

הפתרון הקל שמצאו עבור אנשים עם מוגבלות הוא פניה לדיור הציבורי. אבל אני בכלל לא בטוח שהדיור הציבורי אכן מהווה פתרון ראוי עבור אנשים עם מוגבלות שמבקשים לרכוש דירה וכי אכן ישנן בדיור הציבורי דירות המותאמות לצורכיהם.

 

צריך להבין: לפי מחקר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדצמבר 2017, ל- 14% מאזרחי ישראל בני 20 ומעלה (בערך 751 אלף איש) יש מוגבלות תפקודית חמורה. בנוסף, חיים בישראל עוד 330,000 ילדים ובני נוער עם צרכים מיוחדים. יותר מ- מיליון ישראלים הם עם מוגבלות חמורה.

אתם עדיין חושבים שדיור ציבורי הוא הפתרון? יש כל כך הרבה דירות ציבוריות?!

 

המצב הקיים מעמיק את הפער הקיים בין אנשים עם מוגבלות ובין החברה הכללית באופן המונע את שילובם ההכרחי בחברה.

 

אנשים עם מוגבלות מבקשים לנהל חיים נורמטיביים להשתלב כאזרחים מן המניין בחברה כולה, להתחתן ולהקים בית ומשפחה בישראל אולם למרבה הצער המצב הקיים רק הופך את רצונם להקים בית לחלום רחוק ודמיוני.

 

ביום שני תדון ועדת הכספים של הכנסת בהצעת חוק חשובה בנושא הלוואה לדיור לאדם עם מוגבלות, שיזמו חברי הכנסת קארין אלהרר, איציק שמולי, יעקב פרי, דב חנין, תמר זנדברג, מירב בן-ארי, שלי יחימוביץ, משה גפני, איתן כבל, יעל גרמן, אורלי לוי-אבקסיס, יפעת שאשא-ביטון, יעקב מרגי, מיקי לוי, חיים ילין ונורית קורן.

 

כמו שאמר יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, הרב גפני - המצב שבו נכים אינם יכולים לקבל משכנתא אף שיש להם יכולת החזר עקב היעדר ביטוח חיים הוא כתם על החברה הישראלית.

 

חובה לתקן את המצב הזה, ואני חושב שהמדינה צריכה לטפל בכך, בדיוק כמו שטיפלו בכשל השוק בנושא ביטוחי האופנועים: להקים "פול" שיממן את ביטוחי החיים היקרים יותר של אנשים עם מוגבלות. 

 

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק והלינקדין "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x