$
בארץ

על רקע טענות לאפליה: ההסתדרות תדון בדרישה לדחיית הבחירות בתע"א

הבחירות נקבעו ליום רביעי הקרוב, ה-2 במאי. העותר, מוטי פרץ - מועמד בעצמו לתפקיד - טוען שההליך נועד להמליך מועמד מטעם - יאיר כץ

אמיתי גזית 15:3529.04.18

רשות השיפוט של ההסתדרות תקיים מחר דיון מיוחד בעתירה לדחיית הבחירות לתפקיד מזכיר הארגון הארצי של עובדי התעשייה האווירית, כלומר יו"ר ועד העובדים. הבחירות אמורות להתקיים ביום רביעי הקרוב, ה-2 במאי, ובהן יוכלו העובדים לבחור יו"ר חדש במקום אהוד נוף שפורש לגמלאות. מערכת לבחירת 64 חברי מועצת העובדים תתקיים במועד מאוחר יותר.

 

 

 

את העתירה הגיש מוטי פרץ, עובד התעשייה האווירית, ובעצמו מועמד לתפקיד. באמצעות עו"ד דב קיבלוביץ, טוען פרץ כי הליך הבחירות שמתקיים בימים אלה "מפלה, לא שקוף וכזה שנועד להמליך מועמד מטעם (הכוונה ליאיר כץ בנו של חיים כץ שר הרווחה ומי שהיה יו"ר הארגון משנת 1993 ועד 2016 עת נבחר לשר הרווחה, א"ג), שמייצג אינטרסים אישיים של מקצת העובדים בתע"א".

 

פרץ מבקש מרשות השיפוט של ההסתדרות להוציא צו המורה על קיום בחירות לכל מוסדות ארגון העובדים של התעשייה האווירית, לרבות מועצת העובדים. צו המורה על החלפת יו"ר ועדת הבחירות בשופט בדימוס שאינו קשור לארגון העובדים; צו המורה על החלפת יו"ר ועדת הביקורת במשפטן; צו המורה על השלמת כל הנדרש לקיום בחירות על פי התקנון, בין היתר פרסום ספר הבוחרים, מינוי משקיפים בלתי תלויים, ניתוק הקלפיות מהמפעלים של תע"א כך שלא ניתן יהיה לקשר בין תוצאות הצבעה בקלפי מסויים למפעל או לעובדים בו וכן הבטחת חשאיות מוחלטת ביום הבחירות.

יאיר כץ יאיר כץ צילום: עמית שעל

 

 

פרץ טוען לאפליה בשני מישורים: ראשית לטענתו מועד הבחירות נקבע במחטף, לא הותיר זמן למועמדים שנגד יאיר כץ להיערך, וכל זאת בניגוד לתקנון ההסתדרות ולתקנון ארגון עובדי התעשייה האווירית. בנוסף, הוא טוען כי פיצול הבחירות מנוגד לתקנון ויגרום לתע"א להוצאה מיותרת של מילוני שקלים. אמיר חרמוני מהתנועה לטוהר המידות, שמלווה את פרץ בעתירתו מסביר, כי על פי הערכות עלות יום בחירות היא כ-15 מיליון שקל - סכום שנגזר מהיעדרות אלפי עובדי התעשייה האווירית בעת שילכו לקלפי, וכאשר ישתתפו בכנסי בחירות. פיצול הבחירות יגרום להוצאה כפולה ומיותרת. חרמוני מעריך כי פיצול יום הבחירות מאפשר לחברי מועצת העובדים לעסוק בקמפיין לבחירת יאיר כץ, שכן אינם עסוקים בקמפיין הפרטי שלהם.

 

כאמור מזכיר הארגון הנוכחי הוא אהוד נוף, שהחליף את חיים כץ, נחשב מקורבו, ולטענת חרמוני מונה לתפקיד רק כדי לשמור עליו עד שיאיר הבן יוכל להתמודד. נוף מסיים את תפקידו מחר (30/4) משום שהגיע לגיל פרישה (67), כאשר ברקע המלצה של המשטרה להעמידו לדין בחשד לעבירות של סחיטה באיומים. יאיר כץ משמש היום יו"ר סקטור המהנדסים בתעשייה האווירית, הגדול והחזק בחברה. הוא אחד החשודים המרכזיים בחקירות שניהלה המשטרה בחודשים האחרונים ובסיומם המליצה להעמידו לדין בחשד לעבירות של תיווך בשוחד וסחיטה באיומים, שאותן ביצע במסגרת עבודתו בתע"א, על פי החשד במטרה לגרום לעובדי תע"א להתפקד לליכוד.

 

 

אהוד נוף אהוד נוף צילום: מאיר מלכה

 

 

על פי העתירה של פרץ, בבוקר ה-29 במרץ וללא התרעה מראש, זומנו חברי מועצת הארגון והוא ביניהם, לישיבה בהולה שנמשכה כ-5 דקות ובה אישרו החברים רשימה מוכנה מראש של 11 חברי ועדת בחירות. מיד אחר כך התכנסה ועדת הבחירות, החליטה כי מועד הבחירות יהיה ב-2 במאי ולמחרת הפיצה את הבשורה במייל לעובדים. אלא שמאותו יום ועד ה-8 באפריל העובדים היו בחופשת פסח. בעקבות זאת פרץ ומועמדים אחרים ידעו על המועד הבחירות רק אחרי פסח. לטענת פרץ, על פי התקנון, בחירות כלליות צריכות להיערך 45 יום לאחר סיום כהונתו של נוף, כלומר ב-15 ביוני, והן צריכות להיות לכל מוסדות הארגון ולא רק לתפקיד היו"ר.

 

על פי ועדת הבחירות, מי שמבקש להיות מועמד חייב להציג לוועדה 100 חתימות עד ה-16 באפריל. כך, לאחר שקיבל אישור להתמודד, נותרו לו 10 ימים נטו לנהל קמפיין ולקיים כנסים.

 

לעומת זאת, על פי העתירה יאיר כץ נערך מבעוד מועד, והחל את מערכת הבחירות ב-8 באפריל - בדיוק ביום שבו העובדים שבו למעל מחופשת פסח.

 

בעתירה נטען עוד, כי מאז שהחל כץ את קמפיין הבחירות הוא קיים כנסים בהשתתפות אלפי עובדים, בכמה אתרים של החברה. פרץ טוען כי אנשיו של כץ לא מאפשרים לו לכנס את העובדים באופן דומה. לטענתו, פעילים התומכים בכץ איימו על עובדים לא להגיע לכנסים של פרץ. במקומות שבהם ביקר והיו חברי ועדת פעילים לא הגיע אף עובד לכנסים של פרץ, לעומת זאת, בשני מפעלים שבהם אין פעילים מטעם הוועד הגיעו מאות עובדים.

 

אהוד נוף אומר בשיחה עם כלכליסט כי "ההנחיה שלי, היא שאף אחד לא יפריע לאף מועמד. נתתי אישור לכל מי שרוצה להתמודד שיעשה אסיפות. אמרתי את זה כמה פעמים במועצת העוברדם. בתעשייה האווירית הבחירות תמיד נקיות, אין מחטף". נוף מסביר כי הוחלט לקיים בחירות רק לתפקיד המזכיר בגלל פרישתו, ולא משום סיבה אחרת. "אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה עם הרבה שינויים, יש הסכם הבראה ויש רצון לעשות שינוי במבנה הארגוני. יש כל כך הרבה שינויים ואי אפשר להכניס את התעשייה האווירית לטלטלה, לכן החלטנו על בחירות ובהתאם לתקנון ולנהלים החלטנו להעריך את תקופת כהונתה מועצת העובדים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x