$
בארץ

פרשנות

המשברים שבדרך עלולים לסכן את המהלכים הכלכליים הגדולים של הממשלה

פסקת ההתגברות וחוק הגיוס צפויים ליצור משברים שעלולים לגרום לכנסת לפזר את עצמה. לכן הוועדות הכלכליות נמצאות במירוץ נגד הזמן להעברת חוקים, וכל מהלך שהן פותחות בו כפוף להישרדות הכנסת

שחר אילן 07:5329.04.18

השאלה המרכזית שתרחף מעל כנס הקיץ שייפתח מחר (ב') תהיה: האם הכנסת ה־20 תשרוד את המושב, או שתפזר עצמה לדעת במהלך הכנס. מספר המשברים שיכולים להוביל את הכנסת לבחירות בסתיו גדול - פסקת ההתגברות, חוק הגיוס ואולי אפילו נושא הגיור - והוא מספר את סיפורה של קואליציה שמחשבת את קיצה לאחור. 

הקואליציה דווקא הצליחה לצלוח מכשול קשה בסוף כנס החורף ולהעביר את תקציב 2019, אבל כרגע נראה שזו היתה רק דחייה של הקץ. במצב הזה כל מי שירצה לקדם חוקים ומהלכים בכנס הקיץ נמצא במירוץ נגד הזמן, וכל מהלך יהיה על תנאי: להגיע לקו הסיום לפני שהכנסת תתפזר.

 

מכשולים כבדים

 

המכשול הראשון הוא פסקת ההתגברות: האם יחוקק חוק שיאפשר לכנסת להתגבר על פסילת חוקים בידי בג"ץ, בדגש על השאלה - באיזה רוב ייעשה הדבר. סיעת הבית היהודי מעוניינת ברוב מינימלי של 61 ח"כים, כולנו דורשת משא ומתן על "חוק מאוזן ורציני", כלומר רוב גדול יותר. וראש הממשלה בנימין נתניהו? ההנחה במערכת הפוליטית היא שמה שהוא באמת רוצה זה בחירות, אבל זו היתה ההנחה גם בכנס החורף, ובכל זאת ברגע האחרון הוא נרתע ותקציב 2019 עבר.

 

בסיבוב ממתין גם המכשול הבלתי עביר לכאורה של חוק הפטור מגיוס. על פי לוח הזמנים שקבע בג"ץ, החוק חייב לעבור בכנס הקיץ, עד סוף יולי. בכנס החורף התברר שלא רק שאין נוסח חוק שיכול להיות מקובל גם על בג"ץ וגם על המפלגות החרדיות; אין נוסח חוק שיכול להיות מקובל גם גם על ישראל ביתנו וכולנו וגם על החרדים. עכשיו מחכים להמלצות צוות של משרד הביטחון שמכין נוסח חוק חדש. כשאלה יוגשו, יתחדש המשבר.

 

יו"ר הקואליציה ח"כ דודי אמסלם מהליכוד מביע חשש מפיזור מהיר של הכנסת. מנגד, יו"ר כולנו ח"כ רועי פולקמן שומר על אופטימיות, וסבור שהקואליציה יכולה לצלוח את המשברים. "אני לא חושב שהסיכוי שיהיו בחירות גבוה", הוא אומר ל"כלכליסט".

 

מהלכים נכבדים

 

החדשות הרעות הן שהליכה לבחירות תבלום כמה חוקים כלכליים משמעותיים, והם עלולים להפוך לנזק היקפי של המשבר הקואליציוני. החדשות הטובות הן שאחרי שתקציב 2019 וחוק ההסדרים הנלווה לו עברו, אין הרבה מהלכים כלכליים בקנה. ובכל זאת, מהלך חשוב שנידון בוועדת הפנים הוא הרפורמה ברישוי עסקים, שתגביל את משך הזמן שבו רשויות מקומיות יכולות לעכב בקשה לרישוי עסק. יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד אומר ש"בגלל אי־הוודאות, אני רוצה לגמור את זה כמה שיותר מהר".

 

במצב דומה נמצא יו"ר ועדת העבודה אלי אלאלוף מכולנו, שהוועדה שלו השקיעה לא מעט שעות בחוק שמסדיר לראשונה את זכויות נכי צה"ל. "לא הייתי רוצה שכל העבודה תרד לטמיון", אומר אלאלוף. בנוסף, "כלכליסט" חשף בשבוע שעבר ששר העבודה והרווחה חיים כץ פתח במהלך חשוב לקיצוץ מספר חברי מועצת ביטוח לאומי בשני שלישים. אבל עד שההחלטה תגיע לכנסת, יעברו כמה שבועות וגם זה מירוץ נגד הזמן.

 

גם הרפורמה בחברת החשמל - חוק כלכלי חשוב, שלא לומר היסטורי - אמורה להגיע לכנסת בכנס הקיץ, ככל שיושגו הסכמות בין הצדדים בשבועיים הקרובים. לוח הזמנים יקשה מאוד להעביר את החוק לפני חודש יולי, ולכן היא מצויה בסיכון גדול במיוחד.

 

ואי אפשר לחתום בלי להזכיר את ועדת החקירה לאשראי הטייקונים: עשרה חודשים עברו מאז הקמתה, והיא תתחיל לעבוד באמת רק בחודש הבא. המציאות הפוליטית מעלה את השאלה כמה ישיבות היא בכלל תספיק לקיים. מתברר שאין דרך תקנונית להבטיח שהוועדה תוקם מחדש בכנסת הבאה, כך שאין ספק - גם בבנקים מתפללים לבחירות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x