$
בארץ

אריק פינטו: "הכנסת צריכה לחקור גם את הגופים המוסדיים"

מנכ"ל בנק הפועלים סבור כי "הקלות הבלתי נסבלת של כניסה לפשיטת רגל מגדילה את סיכון האשראי. החל מהשנה הקרובה נהיה יותר קפדניים בהליכי החיתום שלנו"

רעות שפיגלמן 08:1927.03.18
מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו מסכם את 2017 בלי להתייחס לחקירה בארה"ב, מצהיר שהדלת לאשראי צרכני פתוחה, לא יודע לומר מה יקרה עם החברה־הבת ישראכרט וחושב שיש לחקור גם את הגופים המוסדיים בכל הקשור לאשראי ללווים גדולים.

 

 

 

בבנקים טוענים כי הגופים המוסדיים מעניקים מימון זול למגזר העסקי וכך הם מתחרים בכם. אתה חושש מהתחרות הזו?

"אני שותף לאמירות שגורסות שהמוסדיים לוקחים על עצמם סיכון רב מדי. יש הצעות מימון שאנחנו כבנק בכלל לא מסתכלים לעברן מהסיבה הזו. בשנה שחלפה הבנק צמצם חשיפה למספר לווים שקיבלו מימון ממונף. תיק האשראי לעסקים גדולים של הבנק מסתכם ב־65.5 מיליארד שקל, ומהווה כמעט רבע מתיק האשראי הכולל של הבנק. התיק רשם ירידה של 4% בשנה שחלפה וירידה של 14% בשנה שלפני כן.

 

"לדעתי, ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת האשראי לטייקונים צריכה לבחון לעומק את סוגיית האשראי המוסדי. 70% מהאשראי העסקי מגיעים מהם, ולכן ראוי שהוועדה תבחן לעומק אותם כמו את הבנקים".

 

לדברי פינטו, "החטיבה העסקית היא הרווחית ביותר בבנק. בשנה שחלפה חווינו כמה אירועים חיצוניים שהשפיעו עלינו כמו למשל לווים גדולים שנקלעו לחובות. הירידות שראינו בתיק האשראי העסקי שלנו בשנתיים הקודמות היו כתוצאה מטיוב תיק האשראי של הבנק בסקטור הזה. בשנתיים האחרונות שיפרנו את הרכב התיק העסקי שלנו, צמצמנו את האשראי הממונף שניתן לרכישת אמצעי שליטה, ואנחנו בהחלט מתכוונים לחזור למגרש הזה החל מהשנה הקרובה".

 

מדוע אתם מגדילים את תיק האשראי הצרכני בשעה שהמתחרים שלכם מזהירים מפני התחום הזה?

"המשק הישראלי במצב טוב ואני מאמין בו. יש תעסוקה מלאה, נרשמה בו צמיחה של 3.5% והפרמטרים הם טובים. עם זאת, הקלות הבלתי נסבלת של כניסה לפשיטת רגל מגדילה את סיכון האשראי. אנחנו מתכוונים החל מהשנה הקרובה להיות יותר קפדניים בהליכי החיתום שלנו ולרסן את המדיניות שלנו. ייתכן שמשק בית שקיבל הלוואה בשנה שחלפה ויבקש שוב הלוואה עם אותם פרמטרים - יסורב".

 

 

אריק פינטו, מנכ"ל בנק הפועל אריק פינטו, מנכ"ל בנק הפועל צילום: אוראל כהן מיכאל קרמר

 

מה מתכנן הבנק ביחס למכירת ישראכרט שבבעלותו, המהווה זרוע אשראי צרכני חשובה עבורו?

"כרגע לא קיבלנו החלטה. שכרנו את סיטי כבנק השקעות, אך עוד לא החלטנו. בקרוב צפוי להתקיים דיון בבנק לגבי צורכי ההון שלנו, ולאחר מכן נהיה יותר חכמים. המפקחת על הבנקים חדוה בר נתנה אור ירוק עקרוני לבנקים לבצע מהלכי רכישה חוזרת של מניות, ואנחנו גם רוצים לפנות לפיקוח ולקבל אישור לזה".

 

בהקשר לרכישה חוזרת, לאומי קיבל לכך אישור מפורש ויחל לעשות זאת מ־1 באפריל השנה. לאומי קיבל אישור רכישת מניות בהיקף של עד 700 מיליון שקל למשך 12 חודשים.

 

לדברי פינטו בהקשר זה, "ככל שנבצע מהלך של רכישה חוזרת, הדבר יתמוך בצמצום אחת החלופות האפשריות למכירתה של ישראכרט. אז יעמדו שתי אפשרויות - או מכירה לצד ג' או מכירה לציבור בבורסה. או שילוב כמובן".

 

כוונתו של פינטו היא שככל שהבנק יקבל אישור לבצע רכישה חוזרת של מניות, מהלך שמקטין את ההון העצמי של הבנק, הרי שהחלופה של חלוקת מניות ישראכרט לבעלי המניות תהיה הרבה פחות רלבנטית, משום שגם חלוקה כזו מקטינה את ההון העצמי.

 

מנכ"לית לאומי אמרה עם פרסום הדו"ח השנתי של הבנק כי התחרות שלה היא כבר לא רק מול בנקים מקומיים, אלא גם מול גופים בינלאומיים כמו אמזון. מול מי התחרות שלכם?

"התחרות שלנו היא מול הבנקים, המוסדיים, חברות פינטק וחברות טכנולוגיה. התחרות יכולה להגיע בהחלט גם מחברות כמו אמזון, וגם מחברות כמו שופרסל ואל על או כל חברה אחרת שתיכנס לתחומים של אשראי או תחומים בנקאיים אחרים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x