$
בארץ

ועדת הפנים חיסלה את הרפורמה להפחתת השחיתות בשלטון המקומי

הוועדה בראשות יואב קיש החליטה לפצל את הרפורמה מחוק ההסדרים. לפי ההצעה המקורית, ועדת המכרזים בשלטון המקומי - הגוף שמחליט עם מי להתקשר - תורכב אך ורק מהדרג המקצועי ולא מפוליטיקאים; קיש: "לקרוא לכל חברי מועצות הרשויות המקומיות בארץ מושחתים - מהלך בוטה"

אדריאן פילוט 17:1806.03.18

יו''ר ועדת הפנים, יואב קיש, "חיסל" את הרפורמה להפחתת השחיתות בשלטון המקומי. בין המתנגדים: בני בגין, רועי פולקמן (כולנו), ומיכאל מלכיאלי (ש''ס).

 

 

 

אחרי המאבק שהוביל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שהצליח להביא להשארתה של הצעת חוק "טוהר המידות בשלטון המקומי" בחוק ההסדרים, ההצעה האמורה להביא להפחתת היקף השחיתות ברשויות המקומיות, "חוסלה" סופית על יו''ר ועדת הפנים, יואב קיש.

 

ועדת הפנים של הכנסת, בראשות קיש, החליטה לפני זמן קצר, לפצל את הרפורמה מחוק ההסדרים, כוונה שנחשפה לפני יומיים באתר "כלכליסט".

 

הצעת החוק מבוססת על מסקנות ועדת זילבר, בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דנה זילבר. היא אמורה להפחית את השחיתות בשלטון המקומי ולהכניס שינויים מהותיים בהרכב ובסמכות ועדת המכרזים - הערוץ, לפי זילבר שדרכו חודרת השחיתות אל המערכת הפוליטית.

 

יו"ר ועדת הפנים יואב קיש. לחצים פוליטיים אדירים מטעמם של כמה ראשי רשויות וחברי מרכז הליכוד יו"ר ועדת הפנים יואב קיש. לחצים פוליטיים אדירים מטעמם של כמה ראשי רשויות וחברי מרכז הליכוד צילום: אלעד זמיר

 

רק שלושה חברי כנסת הצביעו בעד הרפורמה: בני בגין, רועי פולקמן (כולנו) אשר ניסה להרחיב אותה ולהכניס את כל מסקנותי השל ועדת זילבר, וגם ח''כ מיכאל מלכיאלי (ש''ס) זאת בהוראה מפורשת של שר הפנים אריה דרעי, אשר גם נרתם לרפורמה.

 

הטיעונים של קיש

 

לפי ההצעה המקורית, ועדת המכרזים בשלטון המקומי - הגוף שמחליט עם מי להתקשר והאם ההתקשרות פטורה ממכרז - תורכב אך ורק מהדרג המקצועי (מנכ''ל וגזבר) ומשומרי הסף (יועץ משפטי), בדומה לשלטון המרכזי, ולא מהדרג הנבחר (פוליטיקאים) כפי שמתרחש כיום. כמו כן, ההצעה קובעת כי החלטות של ועדות מכרזים יהיו מחייבות - כמו בשלטון המרכזי - ולא ימשיכו להיות במעמד של "המלצה".

 

ההיגיון שעומד מאחורי ההצעה הוא כי פקידים פחות נתונים ללחצים פוליטיים לעומת נבחרי ציבור כאשר אין מדובר בהחלטה על "מדיניות" אלא על זהות הספק של מוצר או שירות, החלטה בעלת אופי טכני שחייבת להיות מבוססת על שיקולים מקצועיים גרידא. לפיכך, ההצעה מבקשת להפוך את ועדת המכרזים לגופים מקצועיים.

 

במהלך הדיון הסוער, חזר קיש על תירוציו שהשמיע בפני "כלכליסט" לפני מספר ימים וטען כי שם הצעת החוק הוא זה שמפריע לו, שכן הוא משמיץ פוליטיקאים. "אני לא מוכן שמישהו ישמיץ את כל חברי מועצות הערים. קוראים להצעה 'טוהר מידות' כאילו הם (הפוליטיקאים בשלטון המקומי, א"פ) גנבים והפקידים קדושים". אמר קיש.

 

יו''ר השלטון המקומי, חיים ביבס, אחד ממובילי היישום של הרפורמה, הורחק מהדיון ומסר ל"כלכליסט": "השלטון המקומי קיים דיונים עם משרד הפנים ומשרד המשפטים במשך למעלה משנתיים שתכליתם חיזוק השלטון המקומי. לצערנו, גם בפגישה האישית שקדמה לישיבת ועדת הפנים היום וגם בדיון עצמו, התנהג יו"ר הוועדה החדש, יואב קיש בלחץ ,היסטריה, צעקות וגידופים שאינם מתאימים ליו"ר ועדה מכובדת שכזו. נושא הדיון לא הוצג כהוויתו לרבות הבנת הסעיף הרלוונטי בחוק ולכן תמוהה בעינינו התנהגותו של קיש למנוע את הצגת עמדת השלטון המקומי, התנהגות שככל הנראה מונעת מלחצים ואינטרסים זרים".

 

ל"כלכליסט" נודע כי מה שעומד מאחורי ההחלטה של קיש הם לחצים פוליטיים אדירים מטעמם של כמה ראשי רשויות וחברי מרכז הליכוד שביקשו להמשיך "לשלוט על השאלטר" של המכרזים של הרשויות - אחד ממוקדי הכוח של נבחרי הרשויות.

 

גורמים אשר נכחו בדיון מסרו כי קיש אף הציע "שינוי" להצעה: אחרי בחינת ועדת מכרזים מורכבת מפקידים מקצועיים, יש להקים ועדה נוספת, מורכבת רק מנבחרי ציבור- קרי, פוליטיקאיים - שיחליטו סופית. גורמים שעיצבו את ההמלצות הסבירו כי אין צורך להוסיף בירוקרטיה כדי שבסוף ההכרעה עדיין תיפול על ידי פוליטיקאיים.

 

עד לפני כמה שבועות, החוק היה אמור להיות מחוץ לחוק ההסדרים, אך הלחץ של מנדלבליט, יחד עם יו''ר הכנסת יולי אדלשטיין, ושר האוצר משה כחלון, הכריע את הכף. יו''ר הקואליציה דוד אמסלם, תמך בהסרת ההצעה מחוק ההסדרים, והסביר ל"כלכליסט" כי היא תוכל לעבור בחקיקה רגילה. ואולם העובדות מצביעות על תמונה שונה לחלוטין: דו"ח זילבר אושר לפני שנתיים, ואחרי סחבת וחילופי אשמות בין משרד הפנים, השלטון המקומי והאוצר, יישומו נתקע לגמרי, עד שפקידי אגף התקציבים באוצר החליט להרים את הכפפה ולהפוך אותו לאחת מההצעות בחוק ההסדרים.

 

סוגיית השחיתות השלטונית - שהיא נושא לאומי - נהפכה לנושא לניגוח פוליטי-מפלגתי, בעיקר על רקע חקירותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, החשוד במעורבות בכמה פרשיות שחיתות חמורות.

 

עוד ציין קיש כי:"לצערי ראינו שגם בפרקליטות ובתי המשפט עושים טעויות. גם הדרגים המקצועיים, גם שופטים. אף אחד לא צריך להיות חסין מביקורת ראויה, אבל לקרוא לזה חוק טוהר המידות זה עוול לאנשים בשליחות ציבורית. לקרוא לצוות הזה ולחוק 'חוק טוהר המידות' זה שקר. פוגעים באלפי אנשים שאין סיבה לפגוע בהם. הכינוי לא ראוי".

 

"אני מצר על כך שחברי הוועדה מתעלמים מהמציאות, נכנעים ללחצים מפלגתיים ובוחרים לפצל הצעה זו מחוק ההסדרים", מסר ח"כ רועי פולקמן שתמך בחוק. לדבריו, "מדובר בחוק חשוב לשמירה על טוהר המידות ברשויות המקומיות. צריך להודות על האמת - יש בעיה של מנהל תקין ברשויות המקומיות. הרפורמה בהרכב וועדת המכרזים הייתה יכולה לייצר איזונים ובלמים ולהגן על נבחרי הציבור מלחצים פסולים באופן שיאפשר להם להתרכז בהתוויית המדיניות".

 

קיש מסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי ודינה זילבר המשנה ליועמ"ש רצו לתקן ויצאו מקלקלים. במהלך בוטה תחת חסות חוק ההסדרים קוראים לכל חברי מועצות הרשויות המקומיות בארץ מושחתים ומייצרים פתח לשחיתות ראשי ערים. ועדת מכרזים כיום מורכבת מחברי מועצה נבחרים אופוזיציה וקואליציה והיא שקופה לציבור ובה גם יושבים גם הגורמים המקצועיים. הצעת זילבר למנות לוועדה כזו רק את המינויים האישיים של ראש העיר כלומר חשב, מנכ"ל ויועץ משפטי של העירייה היא מתן כוח אדיר ופתח לשחיתות ממש. הרי למה ראש השלטון המקומי ביבס כל כך נלחם על זה? מבחינתו שלא יהיו בכלל חברי מועצת עיר ובטח לא מהאופוזיציה. הוא יעשה הכל, ישלוט בהכל, יעביר מה שבא לו. מי שנלחם בשחיתות לא יכול לתת לזה לקרות. ברמה האישית אני נאבק בעניין הזה מול אחד האנשים החזקים בליכוד חיים ביבס, אז לומר שיש לי אינטרס פוליטי 'לתקוע' את השינוי הזה, זה שקר מוחלט והפוך לחלוטין מהאמת והמציאות. לא בכדי כמעט כל חברי הכנסת - אופוזיציה וקואליציה כאחד ובעיקר ודווקא אלו שבעברם כיהנו בשלטון המקומי - מתנגדים נחרצות לשינוי הזה ומבינים את השחיתות שזה עלול להוביל אליה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x