$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הרפורמה למאבק בשחיתות בשלטון המקומי - בסכנה

הערכות: ח"כ יואב קיש מתכוון לסכל את הרפורמה או להכניס בה שינויים; קיש: "אני לא מוכן שמישהו ישמיץ את כל חברי מועצות הערים כאילו הם גנבים והפקידים קדושים"

אדריאן פילוט 22:4904.03.18

אחרי המאבק שהוביל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שהצליח להביא להשארתה של הצעת חוק "טוהר המידות בשלטון המקומי" בחוק ההסדרים, ההצעה, האמורה להביא להפחתת היקף השחיתות ברשויות המקומיות, נמצאת בסכנה, כך נודע ל"כלכליסט".

 

גורמים המעורים בפרטים מסרו ל"כלכליסט" כי בימים האחרונים התקבלו איתותים חזקים שלפיהם יו''ר ועדת הפנים של הכנסת, יואב קיש (ליכוד), מתכוון לסכל את הרפורמה או להכניס בה שינויים מהותיים אשר ייצרו מראית עין של רפורמה.

 

הצעת החוק מבוססת על מסקנות ועדת זילבר, בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דנה זילבר. היא אמורה להפחית את השחיתות בשלטון המקומי ולהכניס שינויים מהותיים בהרכב ובסמכות ועדת המכרזים - הערוץ, לפי זילבר שדרכו חודרת השחיתות אל המערכת הפוליטית.

 

לפי ההצעה המקורית, ועדת המכרזים בשלטון המקומי - הגוף שמחליט עם מי להתקשר והאם ההתקשרות פטורה ממכרז - תורכב אך ורק מהדרג המקצועי (מנכ''ל וגזבר) ומשומרי הסף (יועץ משפטי), בדומה לשלטון המרכזי, ולא מהדרג הנבחר (פוליטיקאים) כפי שמתרחש כיום. כמו כן, ההצעה קובעת כי החלטות של ועדות מכרזים יהיו מחייבות - כמו בשלטון המרכזי - ולא ימשיכו להיות במעמד של "המלצה".

 

קיש אמר הערב ל"כלכליסט" כי הוא פתוח לשמוע את ההצעה ו"לא מקובע לשום כיוון", אך שם הצעת החוק מרגיז אותו. לדבריו, "אני לא מוכן שמישהו ישמיץ את כל חברי מועצות הערים. קוראים להצעה 'טוהר מידות' כאילו הם (הפוליטיקאים בשלטון המקומי, א"פ) גנבים והפקידים קדושים".

 

יואב קיש יואב קיש צילום: יואב דודקביץ

 

החשש כעת הוא שבעקבות לחצים פוליטיים, יוכנסו שינויים מהותיים בהצעה, שיתנו תחושה שאכן יש רפורמה, אך למעשה היא תהיה ריקה מתוכן. אחד השינויים הנשקלים עתה הוא כי הוועדה תהיה מעורבת, ותכלול הן נבחרי ציבורי והן פקידים. שינוי כזה מעלה חשש כי הפקידים ישמשו חותמת גומי לאישור מכרזים לא כשרים או לפטור התקשרויות ממכרז כאשר הוא נחוץ. "הנזק יהיה גדול מהתועלת, כי יחשבו שיש פיקוח ובקרה, בשעה שהפקידים בוועדות ישמשו עלי תאנה להחלטות פסולות", אמר גורם שמכיר היטב את דוח זילבר ואת הצעת האוצר.

 

עוד ויתור שקיש מוכן לעשות, לפי הערכות, הוא להותיר את החלטת הוועדות בגדר "המלצה", כך שראש הרשות יוכל, הלכה למעשה, להתעלם ממנה. "זה המצב הכי גרוע: כי אם זה מה שיהיה, אז לא עשינו כלום, אך הציבור יחשוב שאכן יש רפורמה", הסביר אותו גורם.

 

לפני כמה שבועות חשף "כלכליסט" כי יו''ר סיעת "כולנו", רועי פולקמן, ניסה להרחיב את ההצעה, לכלול בה את כל המסקנות האופרטיביות של ועדת זילבר, ולאחד אותה עם זו שמופיעה בחוק ההסדרים - ניסיון שלא צלח.

 

עד לפני כמה ימים, החוק היה אמור להיות מחוץ לחוק ההסדרים, אך הלחץ של היועמ''ש מנדלבליט, יחד עם יו''ר הכנסת, יולי אדלשטיין, ושר האוצר משה כחלון, הכריע את הכף. יו''ר הקואליציה, דוד אמסלם, תמך בהסרת ההצעה מחוק ההסדרים, והסביר ל"כלכליסט" כי היא תוכל לעבור בחקיקה רגילה. ואולם העובדות מצביעות על תמונה שונה לחלוטין: דוח זילבר אושר לפני שנתיים, ואחרי סחבת וחילופי אשמות בין משרד הפנים, השלטון המקומי והאוצר, יישומו נתקע לגמרי, עד שמשרד האוצר החליט להרים את הכפפה ולהפוך אותו לאחת מההצעות בחוק ההסדרים.

 

סוגיית השחיתות השלטונית - שהיא נושא לאומי - נהפכה לנושא לניגוח פוליטי-מפלגתי, בעיקר על רקע חקירותיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לראייה, פולקמן התקשה למצוא חברי כנסת מהמחנה שלו, שיחתום על החוק במהלך קידומו בכנסת. לבסוף, רק חברי "כולנו" הסכימו לחתום. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x