$
בארץ

"חוק עוקף יונה יהב" אושר לקריאה שנייה ושלישית

על פי הצעת החוק, הממשלה תהיה רשאית להכריז על מפעל כבעל חשיבות לאומית ולקחת מהרשות המקומית את הסמכות להעניק לו רישיון עסק. ההצבעה במליאה תעוכב עד להסכמות בקואליציה

שחר אילן 18:3221.02.18

ועדת הפנים של הכנסת אישרה לקריאה שניה ושלישית את חוק חיפה כימיקלים, שיאפשר לממשלה לשלול מרשות מקומיות את הסמכות להעניק רישיון עסק למפעל בעל חשיבות לאומית ולהעניק את הרישיון בעצמו.

 

 

 

בשל התנגדות סיעת כולנו וביחוד חבר הסיעה אכרם חסון הוסכם שהצעת החוק תעוכב ולא תעלה להצבעה במליאה עד שיושגו הסכמות בקואליציה. עם זאת, לאור הלחצים הכבדים לקידום החוק והעובדה שהוא כבר אושר לקריאה שניה ושלישית, לא ברור כמה זמן תצליח כולנו לעכב אותו.

 

מדובר בעצם חוק עוקף יונה יהב, שנולד בשל סירובו של ראש עיריית חיפה להעניק רישיון עסק למפעל חיפה כימיקלים. כתוצאה מכך מושבתת פעילות המפעל עד לסיום החקיקה. עם זאת, מרגע שייווצר ההליך החדש ניתן יהיה להעביר למסלול שייצור גם מפעלים נוספים שגורמים נזקים גדולים לסביבה ולבריאות התושבים, דוגמת בתי הזיקוק. במקור זה היה פרק בחוק ההסדרים. השבוע הוא הופרד מחוק ההסדרים כדי לאפשר לחסון להצביע נגדו ולכן הוא יגיע להצבעה בנפרד.

 

ח"כ אכרם חסון (כולנו). מתנגד ח"כ אכרם חסון (כולנו). מתנגד צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

על פי הצעת החוק, הממשלה תהיה רשאית להכריז על מפעל כבעל חשיבות לאומית ולקחת מהרשות המקומית את הסמכות להעניק לו רישיון עסק. הצעת החוק קובעת מנגנון לקבלת ההחלטה. ועדה שתכלול את מנכ"לי משרד ראש הממשלה, משרד הפנים ומשרד האוצר, תעביר המלצה לממשלה לאחר שתתייעץ עם מנכ"לי משרדים נוספים רלבנטיים (דוגמת משרד הבריאות), אם תחליט הממשלה להכיר המפעל כבעל חשיבות לאומית, יעניק לו משרד הפנים את רישיון העסק במקום הרשות המקומית והוא שיבדוק אם המפעל עומד בתנאי הרישיון.

 

"אינטרס ציבורי חשוב"

 

במהלך הדיונים הסכים יו"ר ועד הפנים ח"כ יואב קיש להכניס בחוק מספר שינויים שהופכים את הליך נטילת הסמכויות למורכב יותר. נקבע שהכרזה על מפעל כבעל חשיבות לאומית תחייב פרסום תזכיר להערות הציבור במשך 21 יום. כן יתווספו לוועדה מנכ"לי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הכלכלה. שני השינויים האלה מקשים על אישור מפעל כבעל חשיבות לאומית.

 

שינוי שלישי עובד בכיוון ההפוך. הוא קובע את השיקולים שתשקול הוועדה שאחד מהם הוא "אינטרס ציבורי חשוב", מה שמרחיב מאוד את שיקול הדעת של הועדה. סביר שזה הנימוק בו ישתמשו כדי לקחת מחיפה את הסמכות בעניין מפעל האמוניה.

 

הדיונים הסוערים בחוק נמשכו לאורך כל היום. ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הוצא מהוועדה לאחר שהציע לקרוא לחוק המקודם שם תיק 6000. לדבריו, "זה חוק להעדפת האינטרסים של בעלי ההון על פני מאות אלפי האזרחים במפרץ חיפה". ח"כ לאה פדידה מהמחנה הציוני אמרה ש"זה נראה כמו תיק החקירה הבא".

 

ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שיתערב בהליך החקיקה. זאת "בטענה להליך חקיקה פסול וחשד עמוק כי קידום החוק כפי שמתבצע נובע מאינטרסים זרים, המובלים ע״י מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר". לדבריה, "יש בסיס לכאורה לפרשיית שחיתות נוספת".

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (מהבית היהודי) אמר: "מדובר בחוק נכון. יש מפעלים שצריכים להיות על החוף ואתה לא יכול לתת לחיפה לשבת על השיבר של החוף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x