$
בארץ

האוצר מציג: משלחות לחו"ל, צבא יועצים ומסעות פרסום

ההוצאות המנופחות על שליחת בכירי האוצר לחו"ל הן גילוי אחד בדו"ח ההתקשרויות שפרסם המשרד לרבעון האחרון של 2017. עוד נחשף: המשרד מפתח תלות בחברות ייעוץ חיצוניות, וקמפיין נטו משפחה עלה למשלם המסים 1.9 מיליון שקל

עמרי מילמן 08:3719.02.18

הוצאות משרד האוצר על טיסות לחו"ל לעובדים הגיעו ברבעון האחרון של 2017 ללא פחות מ־733 אלף שקל, אף שהנחיצות של חלק מהטיסות מוטלת בספק. הנתון הזה, שמופיע בדו"ח ההתקשרויות האחרון של המשרד, הוא לא היחיד שמראה כי פקידי האוצר, שמרבים לדבר על חיסכון, לא מקפידים תמיד לחסוך אצלם בבית. נתונים נוספים בדו"ח, שמציג את התקשרויות המשרד עם ספקים חיצוניים ברבעון האחרון, מלמדים על תשלומים במיליוני שקלים לשורה של משרדי ייעוץ ופרסום.

 

 

הסכום הגבוה ששולם על טיסות לחו"ל מעורר תהיות לנוכח הביקורת הקשה שנמתחה על אחת הנסיעות האלה, שפרטיה נחשפו ב"כלכליסט". בחודש אוקטובר שיגר המשרד לוושינגטון משלחת בכירים ובה נציגים ממטה הדיור, ממשרד הבינוי והשיכון ומרשות מקרקעי ישראל. המשלחת נסעה ללא לוח זמנים מסודר או הצדקה מקצועית, והשתתפו בה בין היתר יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי וסגניתו מירי כהן; הסגן הבכיר לחשב הכללי במשרד האוצר ויקטור וייס; מנכ"ל החברה הממשלתית דירה להשכיר עוזי לוי; וסגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן והשלטון המקומי אריאל יוצר. בקרב פקידי הממשלה זכתה המשלחת לכינוי "המסיבה בוושינגטון".

 

 

מלבד טיסות מימן האוצר לעובדיו גם ריצות: 7,300 שקל הוציאו במשרד על השתתפות עובדים במרתון תל אביב, ו־6,500 שקל על השתתפותם במרתון ירושלים. המשרד גם רכש ציוד ספורט בכ־13 אלף שקל, וכן מימן לגמלאי המשרד נופשון בצפון ב־76 אלף שקל.

 

אחד מסעיפי ההוצאה הבולטים של המשרד נוגע לשירותי ייעוץ חיצוניים. בין השאר שולמו 2.7 מיליון שקל לחברת פרייס ווטרהאוס קופרס של קסלמן וקסלמן; 1.3 מיליון שקל לחברת גיזה; 1.2 מיליון שקל לבריטמן אלמגור זהר (דלויט); ומיליון שקל לזיו האפט (בי.די.או). 85 אלף שקל שולמו למשרד ליאון אורליצקי, שמשה ליאון, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, היה שותף בו עד פברואר אשתקד. מטרת ההתקשרות לא פורטה בדו"ח.

 

משה ליאון משה ליאון צילום: אוראל כהן

 

 

משרד האוצר אף קנה שירותי ייעוץ בנושאים שנמצאים כעת על סדר היום של המשרד. לדוגמה, 201 אלף שקל שולמו למשרד נשיץ ברנדס אמיר עבור ייעוץ משפטי לליווי הפרטת תעש.

 

פרופ' דן אריאלי קיבל ממשרד האוצר 585 אלף שקל כחלק מהתקשרות בהיקף של 4.7 מיליון שקל עבור מחקרים בתחום הכלכלה ההתנהגותית. לפי המכרז, בכל שנה יאושרו עד 10 פרויקטים כאלה. בוועדת פטור ממכרז שהתקיימה בסוף השנה שעברה הומלץ להרחיב את ההתקשרות עם החברה בעוד 4.9 מיליון שקל עד יולי 2019, בשל "ההיכרות העמוקה של החברה עם הפרויקטים שאגף תקציבים מעוניין לקדם".

 

 

פרופ' דן אריאלי פרופ' דן אריאלי צילום: תומי הרפז

 

 

האוצר שכר מומחים גם עבור ייעוץ פנימי. למשל, עבור ייעוץ ארגוני לדוברות האוצר שילם המשרד 12,500 שקל. עבור ייעוץ בנושא משאבי אנוש שילם אגף תקציבים 2,500 שקל. עובדי המשרד קיבלו באותו רבעון גם קורסים מקצועיים שונים, כמו למשל קורס אנגלית פיננסית, בעלות של 17 אלף שקל, וכן סדנאות והרצאות בנושא התנהלות נכונה בעבודה מול גורמי חוץ ב־4,000 שקל וסדנת משא ומתן לאגף חשכ"ל.

 

הוצאה כבדה נוספת ברבעון האחרון הוקדשה לקמפיינים פרסומיים: 653 אלף שקל. סכום זה אינו כולל הוצאות פרסום עבור מכרזים או קול קורא שהמשרד נדרש לפרסם מתוקף תפקידו, אלא רק פרסום ישיר שנועד לשרת את המשרד ומהלכיו ‑ לרבות הקמפיין הספק־פוליטי של שר האוצר תחת הסיסמה "נטו". כך, למשל, הוציא האוצר 1.9 מיליון שקל מכספי המדינה על קמפיין יוקר המחיה, שלא כלל שום קריאה לפעולה, אלא בעיקר פיאר את עבודת המשרד והשר.

 

עבור קמפיין הוזלת המזון לפסח, שהושק במטרה לעודד אנשים להשוות מחירים, שילם משרד האוצר 56,500 שקל. ניתוח שעשתה לשכת הפרסום הממשלתית ב־2016 לקמפיין דומה העלה שלמרות החשיפה הגבוהה שהקמפיין השיג, הוא לא זכה לאהדה ציבורית רבה. בניתוח נמצא שהקמפיין נתפס כאהוד יותר בקרב דתיים נשואים ובעלי הכנסה ממוצעת ומעלה. על קמפיין אחר, שעסק ברפורמת קרנות ברירת המחדל בפנסיה, שילם האוצר 2.8 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x