$
בארץ

הספרייה הלאומית: חוק זכויות דיגיטליות יגרום פגיעה קשה בחופש הביטוי

בשל כך, מבקשת הספריה הלאומית להעניק לספריות ומוזיאונים חסינות רחבה מתביעות זכויות יוצרים. הצעת החוק מרחיבה את גבולות האחריות לפרסומים המפרים זכויות ברשת וכן לפרסומים המקשרים לאתרים ודפים שעושים זאת

שחר אילן 15:5115.02.18
הספרייה הלאומית טוענת כי הצעת חוק יוצרים דיגיטליות בה דנה ועדת הכלכלה של הכנסת "תגרום לפגיעה קשה בחופש הביטוי וחופש המידע בישראל". עוד התריעה הספרייה שהחוק עלול לאפשר תביעות סרק נגד ספריות, ארכיונים ומוזיאונים (מוסדות הנגשה) ומבקשת לפטור אותם מתשלום פיצויים ברוב המקרים. כן היא דורשת שהחוק ישונה כך שמוסדות הנגשה יוכלו להציג לציבור באינטרנט יצירות שאין שום גורם מסחרי שמפיץ. מנהל תחום זכויות יוצרים בספריה הלאומית עו"ד נועם סולן ומנהלת הרשאות וזכויות יוצרים בספריה ד"ר רבקה שויקי בספריה כתבו את הדברים ליו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני.

 

 

 

ועדת הכלכלה החלה בינואר לדון בהצעת חוק זכויות יוצרים דיגיטליות. ההצעה כוללת ארבעה תיקונים משמעותיים: מתן אפשרות לבית המשפט לחסום אתרים ודפי אינטרנט המפרים זכויות יוצרים; מתן אפשרות לבית משפט להורות על זיהוי משתמשי רשת הפוגעים בזכויות היוצרים, כדי שניתן יהיה לתבוע אותם; העלאת רף הענישה הפלילית למפרי החוק למאסר של עד 3 שנים במקום מאסר של עד שנה כיום; והחלת החוק לא רק על מי שהעלה את התוכן הלא חוקי אלא גם נגד מי שמקשר אליו למטרות מסחריות.

 

יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל צילום: עמית שאבי

 

 

הצעת החוק מרחיבה את גבולות האחריות לפרסומים המפרים זכויות יוצרים ברשת וכן לפרסומים המקשרים לאתרים ודפים שמפרים זכויות יוצרים. על רקע זה מביעים סולן ושויקי חשש מפני תביעות סרק שיוגשו נגד ספריות, ארכיונים ומוזיאונים. הם מציעים שמוסדות הנגשה יקבלו פטור מלא מתביעות ללא הוכחת נזק. בנוסף,‏ הם מבקשים שתביעות זכויות יוצרים (המבוססות על הוכחת נזק) נגד מוסדות הנגשה יוגבלו רק למקרים שבהם בעל זכויות היוצרים פנה למוסד וזה לא הסיר את היצירה.

 

אנשי הספרייה הלאומית כותבים שכבר היום "יצירות‏ רבות‏ באוספיהם‏ של‏ ספריות, ‏ארכיונים ‏ומוזיאונים כפופות‏ לזכויות ‏יוצרים ‏ולכן‏ נמנעת ‏העמדתן‏ לרשות‏ הציבור ‏על ‏ידי ‏המוסדות".‏ לדבריהם כאשר ‏מדובר ‏ביצירות ‏שאינן ‏מופצות עוד ‏על ‏ידי ‏בעלי ‏הזכויות, (בין היתר משום שאין בהן ערך מסחרי), ‏התוצאה ‏היא ‏‏שנשללת ‏לחלוטין ‏הגישה ‏ליצירה‏ באינטרנט. "מדובר בכשל שוק", טוענים סולן ושויקי, המוגדר בספרות המקצועות תחת המונח של "יצירות לא סחירות". לטענתם, כבר היום "נמנעת בפועל מהציבור בישראל גישה מקוונת לחלק ניכר מחומרי המורשת התרבותית הישראלית והיהודית שנוצרה במאה העשרים".

 

"הצעת החוק", הם כותבים, "מעניקה הגנה גורפת לכל יצירה". זאת, בלי להתייחס לשאלה האם לגורמים מסחריים יש עניין להציע אותה לציבור הרחב או שהתוצאה תהיה שהיצירה לא תוצג כלל. לטענת סולן ושוויקי, "ההגנה על זכות היוצרים מוצדקת כאשר בצידה קיים אינטרס מסחרי של בעל זכות היוצרים. הצעת‏ החוק‏ בנוסחה ‏הנוכחי ‏תגרום‏ להחרפת‏ כשל‏ השוק‏ המתואר ולפגיעה‏ בהנגשה ‏של ‏חומרי ‏מורשת‏ ותרבות".

 

הספרייה הלאומית טוענת ש"יש לכלול בהצעת החוק פתרון שיאפשר לספריות, ארכיונים ומוזיאונים, הפועלים ללא מטרות רווח, למלא את ייעודם ולהעמיד ‏לרשות ‏הציבור ‏יצירות ללא ערך מסחרי ‏שאינן ‏זמינות‏ לציבור ‏ואזלו ‏מן‏ השוק". בעל זכויות היוצרים יוכל להורות למוסד להסיר את היצירה אם יעמיד אותה לרשות הציבור בעצמו".

 

לטענתם הדבר יתרום גם לבעלי הזכויות. זאת‏, "במקרים‏ רבים ‏בהם‏ יורשי ‏יוצרים‏ מעוניינים ‏בהנגשה‏ של‏ יצירות‏ משפחתם ‏מתוך ‏שיקולי ‏הוקרה ‏והנצחה, ‏ומקרים‏ אחרים‏ בהם‏ היורשים ‏כלל‏ אינם ‏יודעים ‏על ‏כך‏ שהמוריש ‏יצר‏ את‏ היצירה ‏או‏ שעדיין ‏שרד ‏עותק ‏מיצירתו". הם מזהירים שהימנעות מהנגשת היצירות בשל התחולה הגורפת של חוק זכויות יוצרים תגרום להשכחתן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x