$
בארץ

"חוק מילצ'ן" - החוק שסיבך את נתניהו

לפי המשטרה, ראש הממשלה ביקש מיאיר לפיד שכיהן כשר האוצר להאריך את החוק ל-20 שנה, לכאורה במטרה להטיב עם מקורבו, ארנון מילצ'ן. מה קובע החוק?

עמרי מילמן 12:5014.02.18

חוק מילצ'ן שקפץ לכותרות בעקבות ההמלצות להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו חדש לפקידי האוצר, רשות המסים ומשרד המשפטים שמנסים להלחם בו בכל שנה מחדש. לפי המשטרה, נתניהו ביקש מיאיר לפיד שכיהן כשר האוצר להאריך את החוק ל-20 שנה, לכאורה במטרה להטיב עם מקורבו מילצ'ן.

 

 

 

 

אותו סעיף בפקודת מס הכנסה קובע כי עולה חדש יהיה פטור מתשלום מס הכנסה למשך 10 שנים ואף פטור מתשלום מס על הכנסות מחו"ל לחלוטין, זאת בעוד שיתר התושבים הישראלים נדרשים לשלם על ההכנסות שלהם מחו"ל - כמו למשל רווחי הון. אותם עולים גם פטורים בד"כ ממס במדינה ממנה ירדו, שכן ברוב מדינות העולם מיסוי נקבע על סמך תושבות. החוק גם מעניק פטור מדיווח על אותן הכנסות, אותם פטורים נדיבים שניתנו במסגרת חגיגות ה-60 למדינה.

 

בנימין נתניהו וארנון מילצ'ן (ארכיון) בנימין נתניהו וארנון מילצ'ן (ארכיון) צילום: גטי אימג'ס

 

 

הפטור מהכנסות מהווה אפליה ברורה בין תושבי ישראל הוותיקים לבין עולים חדשים, ואילו הפטור מדיווח מהווה היום צל כבד על כל הכלכלה הישראלית בכל הנוגע לשקיפות המערכת הפיננסית והיכולת שלה להלחם בהון השחור והלבנות ההון הבינלאומיות. ישראל ידועה בעולם כמקלט מס ליהודים בדיוק בגללו. בינתיים רק מעירים לה על עצם הפטור, בעתיד זה יכול לגלוש לפסים חמורים יותר של סנקציות.

 

כבר שנים מנסים במשרד האוצר לבטל את הפטור הבעייתי מדיווח לאור לחצים בינלאומיים אולם בכל פעם מחדש הצעת החוק שעולה במסגרת חוק ההסדרים נופלת עוד בשלב הממשלה לאחר שפוליטיקאים שנחלצים לסייע לאותם עולים עשירים הודפים אותו בשלבים המוקדים של דיוני התקציב.

 

למעשה החוק הבעייתי שאושר בדיוק לפני 10 שנים, מחייב את רשות המסים להתחיל לפעול בימים אלו. למעשה, אותם עולים ראשונים שנהנו מהחוק נדרשים בימים אלו להגיש דוחות מס הכנסה עבור ההכנסות שלהם מחו"ל מ-2017. איך זה הגיוני? מאחר ולמרות שהחוק נחקק ב-2008 בעקבות לחץ של לשכת רואי החשבון ועורך הדין פיני רובין סוכם כי ייכנס רטרו אקטיבית כבר ב-2007 בטענה שהציבור כבר הסתמך על האפשרות לפטור הזו- למרות שבפועל חקיקה רטרואקטיבית היא דבר חריג ביותר בעולם המס. ואין באמת שום טיעון הגיוני לחקיקה שאמורה לתמרץ עלייה, עבור מי שכבר עלה לארץ.

 

באותו החוק נקבע כי לשר האוצר תהיה הסמכות להאריך את הפטור ממס ומדיווח למי שתורם תרומה משמעותית למשק. אולם התקנות שיסדירו כיצד החוק יחוקק מעולם לא תוקנו. בתקציב האחרון האוצר אפילו לא ניסה לבטל את אותו פטור מדיווח בעייתי, למרות הבעייתיות שבו, לאחר שידע כי הדבר לא יעבור בכל מקרה. אולם ניסה לבטל את האפשרות להאריך את הפטור. כלומר, אפילו האפשרות הזו ירדה מהפרק כבר בשלבים המוקדמים של חוק ההסדרים.

 

עו"ד עמיחי פרי, שותף בכיר באלתר ושות' המתמחה בתחום המסים אומר כי "הגבול בין שקיפות למציצנות, הוא דק ביותר. אותם עולים חוששים להיקלע למחלוקות מול רשות המיסים. גם באנגליה, ניתן פטור מדיווח ביחס להכנסות מחוץ לאנגליה, למי שמגיע לאנגליה, וזאת במשך 17 השנים הראשונות לאחר הגעתו . בימים אלה מסתיימות למעשה עשר השנים הראשונות בהם חל תיקון החוק ואנו נתקלים בפניות רבות של עולים או תושבים חוזרים, שהגיעו בשנת 2007/2008, ומכלכלים צעדיהם לעתיד, לאור סיום הפטור ממס והפטור מדיווח. חלקם בוחן אפשרויות למעבר למדינות אחרות, בהן משטר המס יותר אטרקטיבי, וחלקם החליט להישאר בישראל ומתכנן את צעדיו לאור סיום הפטור, כאשר חלק מהפטור ממס (באופן יחסי), נשאר גם לאחר תום 10 השנים הראשונות, ובתכנון נכון ניתן להמשיך ולשמר את הפטור באופן חלקי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x