$
בארץ

לאחר מחלוקות ועיכוב של 4 חודשים: חוק העלאת קצבאות הנכים אושר בקריאה ראשונה

הצעת החוק קובעת כי כי סך כל הגדלת הקצבאות לנכים תגיע לסכום של 4.241 מיליארד שקל ב-2021, אך מפרטת רק את שתי הפעימות הראשונות. יו''ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן: "בטוח שמיקסמנו את היכולת, אבל מצטער על כך שגובה שכר הנכים ההתחלתי נקבע על 3,500 במקום 4,300 שקל בחודש. אפעל לתקן את הדבר בפעימות הבאות"

שחר אילן ואדריאן פילוט 16:5031.01.18

הצעת חוק העלאת קצבאות הנכים אושרה היום (ד') בקריאה ראשונה. ההצעה הוגשה לכנסת לאחר ארבעה חודשים של מחלוקות בקואליציה. מחר (ה') תתכנס ישיבת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת לישיבה מרתונית, בתקווה לאשר את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית. מחלוקות רבות עדין צפויות בנושא קצבאות לקשישים ומועד תחילת ההצמדה לשכר מינימום, כאשר הכוונה היא להביא את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית במליאה ביום שני הקרוב.

 

ההצעה אושרה בקואליציה ובאופוזיציה ברוב שאף אפשר למקם אותה בתחילת סדר היום של המליאה. עם זאת, יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ יואל חסון ויו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון, הבהירו שהיחס לחוק בהצבעה על הקריאה השנייה והשלישית יהיה תלוי בתוכן ההצעה ואם לא יוכנסו בה שינויים ישנה אפשרות למאבק נגדה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש באופן חריג להצטרף לדיון ולהשיב למבקרים על הפגיעה הקשה שגרמו הגזרות שלו ב-2003 לקצבאות הנכים. לדבריו "העלאת הקצבות היא תיקון עולם חשוב. יש פה צדק חברתי קלאסי כפי שמכירים מספרי הנביאים – לעזור לאנשים שאינם יכולים לעזור לעצמם". לדבריו, "עשרות שנים ציבור בעלי הנכויות חיכה לתוספת משמעותית כזו. הנכים בראש סדר העדיפויות".

 

נתניהו טען שלולא התוכנית הכלכלית של 2003 היה צורך לשלם עוד 40 מיליארד שקל לריביות ולא היה כסף למטרות אחרות. לדבריו, "היכולת להעניק את הפרות החברתיים תלויה בצמיחה הכלכלית שתלויה ביזמות בשוק חופשי". אמר.

 

שר הרווחה חיים כץ מהליכוד שקידם את המתווה הנוכחי אמר ש"המסע הזה לא נגמר. המסע יסתיים כשהנכים יקבלו שכר מינימום. לא עושים את זה במכה אחת. עושים בסבלנות ובחכמה. גם ראש הממשלה אמר לי שהמטרה בסוף שהנכים יקבלו שכר מינימום". הוא התחייב שכל ההסכם שנחתם עם הנכים בספטמבר יעוגן בחוק.

  

הפגנת הנכים (ארכיון) הפגנת הנכים (ארכיון) צילום: יאיר שגיא

 

 

שתי פעימות מפורטות ועוד שתים באוויר

 

הצעת החוק אמורה להיות מבוססת על ההסכם בין הממשלה לנכים שהושג בספטמבר 2017, אך בפועל התרחקה ממנו מרחק לא מבוטל. ההסכם קובע שהנכים יקבלו תופסת של 4.2 מיליארד שקל בארבע פעימות מ-2018 עד 2021.

 

כפי שדרשו הנכים ההצעה קובעת מפורשות כי סך כל הגדלת הקצבאות לנכים יגיעו לסכום של 4.241 מיליארד שקל, אבל היא קובעת בפירוט רק את שתי הפעימות הראשונות של העלאת הקצבאות שיתרחשו בשנת 2018.

 

במסגרת הפעימה הראשונה שתוחל בינואר השנה יקבלו 250 אלף נכים הזכאים לקצבת הנכות הכללית תוספת של 340 שקל לחודש. התוספת תשולם כנראה רק בחודש מרץ אבל תינתן רטרואקטיבית מינואר. כתוצאה מכך הקצבה תעלה מ-2,342 שקל ל-2,682 שקל. קצבת השירותים המיוחדים לה זכאים נכים קשים תגדל בפעימה הראשונה ב-200 שקל.

 

הפעימה השנייה תהיה בראשית יולי. קצבת הנכות הכללית תגדל בפעימה השנייה בעוד 161 שקל כך שתגיע ל-2,843 שקלים. כלומר כלל הנכים יקבלו בשתי הפעימות הראשונות תוספת של 501 שקל והנכים הקשים תוספת של 701 שקל.

 

העלות הכוללת של שתי הפעימות היא 2.141 מיליארד שקל, מה שמשאיר רק שני מיליארד שקל לשתי הפעימות הבאות. אלה לא יספיקו להעלאת הקצבאות לרמה של 3,800-4,500 שקל כפי שסוכם במקור. שר האוצר ושר הרווחה יקימו ועדה ציבורית שתמליץ על אופן חלוקת שני המיליארד של הפעימה השלישית והרביעית שאינן מוסדרות בחוק. יו"ר הועדה יהיה מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר ובין חבריה יהיו נציגים של ארגוני הנכים, האוצר ומשרד הרווחה.

 

הקשישים יקבלו רק חצי העלאה

 

נושא שנוי מאוד במחלוקת הוא העובדה שנכים שכבר עברו את גיל קצבת זקנה יקבלו רק חצי מההעלאה, כלומר תוספת של 251 שקל לאחר הפעימה השנייה. ספק אם הדבר יעמוד במבחן בג"ץ. כן יועברו 50 מיליון שקל להגדלת קצבת הילדים הנכים ו-50 מיליון שקל להגדלת דמי הניידות לעיוורים.

 

הצעת החוק קובעת כי קצבת הנכות תוצמד  לשכר הממוצע במשק החל משנת 2022. כן יוצמדו לשכר הממוצע במשק גם קצבאות הקשורות לקצבת הנכות דוגמת קצבת ילד נכה וקצבת שירותים מיוחדים (שר"מ), זאת בניגוד לשאר קצבאות המוסד לביטוח לאומי המוצמדת למדד המחירים לצרכן. עם זאת, החלת ההצמדה רק בעוד שלוש  שנים תאפשר לאוצר בתקופה לנסות ולשנות את החוק במקרה של משבר כלכלי וצורך בקיצוצים.

 

ניסנקורן: "מצטער שהדיסגארד נקבע על 3,500 שקל ולא 4,300. אפעל לתקן זאת"

 

"קשה לדעת מה תהיה קצבת הנכות ב-2021. זה יתברר רק בעוד שנתיים בפעימות הבאות. אני בטוח שמיקסמנו את היכולת. אני מצטער שהדיסרגארד (גובה השכר שממנו מתחילה הממשלה לנכות מהקצבה - א.פ) נקבע על 3,500 שקל ולא על 4,300 שקל, אך אפעל לתקן את העיוות הזה בפעימות הבאות. זה יאפשר לנכים עובדים הכנסה נטו כוללת של כ-11 אלף שקל", כך אמר היום יו''ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן.

 

בכך אישר ניסנקורן את פרסום "כלכליסט" מאתמול לפיו המתווה הנוכחי שקודם על ידי הרווחה חיים כץ ואושר אתמול (ד') בוועדת שרים לענייני חקיקה, אינו מתוקצב בכללותו. לפי תחשיב האוצר, עלות התקציבית של יישום המלא של מתווה הנוכחי נאמדת בכ-6 מיליארד שקל - כ-50% גבוה יותר מהתקצוב.

 

 

ניסנקורן. "המתווה לא סגור" ניסנקורן. "המתווה לא סגור" צילום: יובל חן

 

 

המכשולים הרבים בדרך לאישור החוק

 

לאור ההסכמה בקואליציה אין סיבה לכאורה שהצעת החוק לא תאושר סופית בכנסת כמתוכנן ביום שני. אלא שההיסטוריה עתירת העיכובים של החוק הזה מלמדת שעוד צפויים מכשולים רבים. המכשול הראשון הוא לקיים את ישיבת ועדת העבודה והרווחה מחר עד סופה. זאת, גם אם אותם ארגוני נכים המתנגדים להסכם ודורשים הצמדת הקצבאות לשכר מינימום יתפרעו כמו בישיבות קודמות.

 

מעבר לכך עדיין קיימים שורת חילוקי דעות קשים בין הממשלה לארגוני הנכים המתונים ולאופוזיציה. ואלה הנושאים העיקריים שבמחלוקת: קצבאות הנכים הקשישים יועלו רק בחצי מההעלאה הכללית. ההסבר היחיד שניתן להסדר השערורייתי וכנראה גם בלתי חוקתי הזה הוא שלא הביאו את הקשישים בחשבון כשחישבו את עלות ההסכם עם הנכים. יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף מכולנו, לא מתכוון לבצע שינויים בחוק. הוא אומר בתגובה ש"ההצעה הממשלתית היא הישג אדיר ובשביל לערער עליה יש בית משפט".

 

הצעת החוק קובעת שהקצבאות יוצמדו לשכר הממוצע במשק רק מ-2022. גילאון והנכים דורשים הצמדה מידית. "ההצמדה היא נשמת אפו של החוק", אומר גילאון.

 

גילאון מתנגד בחריפות גם לאמירה בחוק שאת שתי הפעימות האחרונות של העלאת הקצבאות תקבע ועדה ודורש לקבוע בחוק מה הן יכללו. "ועדה זה בית קברות", אמר. הבעיה היא שקביעת תוכן הפעימות תבליט שלא נשאר מספיק כסף להעלאות הקצבאות בסכום שסוכם. לכן סביר שהקואליציה תעדיף להשאיר אותן עמומות.

 

 

ח"כ אילן גילאון ממרצ. "ועדה זה בית קברות" ח"כ אילן גילאון ממרצ. "ועדה זה בית קברות" צילום: צביקה טישלר

 

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג ביקר היבטים של המתווה ואמר ש"הפרישה של פעימות העלאת הקצבאות רחבה מדי. קיים פחד שהפעימות הבאות לא יגיע". כן דרש העלאה משמעותית של הדיסריגארד, הסכום שעד אליו יכולים הנכים להשתכר בלי שינכו מקצבתם. לדבריו, "הדיסריגארד זה אסון. זה כלא. זה מעגל מכושף בלתי נסבל. זה מייצר גטאות של עוני. אני מאוד מקווה שמייצרים דיסריגארד כזה שיאפשר גם משכורת וגם קצבה".

 

יוזם הצעת החוק, ח"כ אילן גילאון ממרצ, אמר ש"לאור ההתנהלות הלא ישרה של הממשלה לאורך כל הדרך, אני אאמין שזה קורה רק שהכסף יהיה בחשבונות הבנק של הזכאים, אני מקווה שהחוק אכן יצא לפועל ורק אז אוכל לברך על המוגמר". ח"כ דב חנין תקף את נתניהו שאחראי לשחיקה המטורפת של קצבאות הנכים. האדם שפגע בנכים מספר לנו שהוא התשובה. נתניהו הוא לא הפתרון. הוא תמיד הבעיה". 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x