$
בארץ

בנק ישראל מגיב ראשונה לטעות של הלמ"ס: ההשפעה על האינפלציה זניחה

למרות הטעות של הלמ"ס בחישוב עליית מחירי השכירות, בבנק ישראל טוענים כי זו לא הייתה משפיעה על המדיניות המוניטרית של הבנק ולא הייתה גוררת העלאת ריבית

רחלי בינדמן 14:3430.01.18

בנק ישראל מגיב לראשונה לטעות של הלמ"ס בחישוב מחירי השכירות בישראל בשנים האחרונות. "בנק ישראל עומד בקשר רציף עם גורמי המקצוע בלמ"ס. בדיקות ראשוניות שנערכו בבנק ישראל מראות שהשפעת ההבדל במדידה על האינפלציה במדד המחירים לצרכן קטנה, ובודאי שלא הייתה מביאה לשינוי במדיניות המוניטרית".

 

מדד המחירים לצרכן משפיע כידוע על המדיניות המוניטרית של בנק ישראל ועל בסיסו מחליטה הוועדה המוניטרית של הבנק אם יש או אין אינפלציה (יוקר מחירים) בישראל.

  

 צילום: שאטרסטוק

 

ברגע שיש אינפלציה גבוהה, בבנק ישראל משתמשים בכלי הריבית כדי למתן אותה, כאשר העלאת ריבית אמורה לעודד חיסכון על חשבון צריכה ובכך למתן ביקושים שאמורים לייקר את מחירי המוצרים והשירותים. לכאורה, אם מדובר בטעות מהותית במדידה, האינפלציה בפועל גבוהה מזו שבאה לידי ביטוי במדדי המחירים שפורסמו בשנים האחרונות, דבר שיכול היה להשפיע על המדיניות המוניטרית ועל סביבת הריבית. לגובה הריבית השפעה מהותית על גובה המחירים בישראל ובכלל זה - מחירי דיור, ניירות ערך, גובה הפיקדונות בבנקים, עלות המשכנתאות, עלות המימון של עסקים וכן הלאה.

 

בבנק ישראל מנסים להרגיע את הרוחות ולטעון כי השפעת הטעות של הלמ"ס זניחה. עם זאת, משום מה בלמ"ס טוענים כי הטעות רלוונטית רק לסעיף מחירי השכירות במדד המהווה 5.7%. במדד יש סעיף נוסף של שירותי דיור בבעלות שמהווה כ-18% ממנו וגם הוא נבדק על בסיס ממוצע מחירי שכירות ובלמ"ס טרם הסבירו מדוע הטעות לא רלוונטית גם לסעיף זה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x