$
בארץ

משרד רה"מ: הושג הסכם בנושא הנכים

ההסכם מאפשר העברת הצעת החוק לוועדת שרים לחקיקה, שצפויה לאשרו מחר. מסתמן שיכלול עיגון בחוק של כל הסכום בסך 4.2 מיליארד שקל עליו הוסכם עם הנכים והצמדה לשכר הממוצע במשק מ-2021; עדיין לא ברור מהו הפתרון לגבי המקור התקציבי להתחייבויות; חלק מארגוני הנכים הגיבו בספקנות להודעה

שחר אילן 20:4329.01.18

הושג הסכם בנושא הנכים שמאפשר העברת הצעת החוק לוועדת שרים לחקיקה, כך הודיע הערב (ב') משרד ראש הממשלה. זאת לאחר שיחת ועידה שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו ממוסקבה עם שר האוצר משה כחלון, שר הרווחה חיים כץ, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. חלק מארגוני הנכים הגיבו בספקנות לדיווח.

 

על פי ההסכם, חוק קצבאות הנכים יחכלול עיגון של כל הסכום בסך 4.2  מיליארד השקלים עליו הוסכם עם הנכים. כמו כן, הוא יכלול את הצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק משנת 2021. עדיין לא ברור איזה פתרון נמצא לגבי המקור התקציבי להתחייבויות ארוכות הטווח לנכים. כבר מחר צפויה ועדת השרים לחקיקה לאשר את הצעת החוק.

 

היום כבר בוצע צעד בכיוון יישום הסכם הנכים כאשר משרד האוצר העביר לאישור ועדת הכספים את התאמות התקציב לשנת 2018. בהתאמות כלול סכום של 1.25 מיליארד שקל ליישום הסכם הנכים בשנת 2018.

 

הפגנת הנכים (ארכיון) הפגנת הנכים (ארכיון) צילום: יאיר שגיא

 

על פי ההסכם שהושג בין הנכים לממשלה בספטמבר בתיווך ההסתדרות, צפויים הנכים לקבל תוספת של 4.2 מיליארד שקל לקצבאות בארבע פעימות. בשבועות האחרונים הסכימו נתניהו וכץ כי שתי הפעימות הראשונות בהיקף של 2.15 מיליארד יתבצעו כבר במהלך 2018. המחלוקות שעיכבו בימים האחרונים את אישור חוק הקצבאות ולגביהן הושגו ההסכמות היום עסקו בשני נושאים: התחייבות בחוק שעד 2021 יגיע סכום עיגון הקצבאות ל-4.2 מיליארד והצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק לאחר הפעימה הרביעית.

 

ההתחייבות בחוק שעד 2021 יגיע סכום עיגון הקצבאות ל-4.2 מיליארד נובעת מחוסר האמון של הנכים בכוונת הממשלה לעמוד בהתחייבות וכן החשש מהפרת ההסכם לאחר הבחירות הבאות. האוצר התנגד לעיגון הסכום בחוק בטענה שהנומרטור אינו מאפשר לו להתחייב על סכומים לטווח כזה ללא הצבעה על מקור תקציבי. לא ברור מה הפתרון שנמצא למקור תקציבי.

 

באוצר התנגדו להצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק לאחר הפעימה הרביעית. לחלופין הציעו להצמיד רק את התוספת. הנכים דורשים הצמדה לשכר הממוצע במשק כבר מעכשיו וסביר שהוויכוח בנושא זה יימשך בדיוני אישור החוק בכנסת.

 

על פי החוק, צפויים הנכים הקשישים לקבל רק חצי מההעלאה שיקבלו נכים לפני גיל פרישה. גם נושא זה צפוי לעורר מחלוקת בשעת הדיונים בכנסת.

 

"כבר היו 'רגעים היסטוריים'"

 

יו"ר מטה מאבק הנכים נעמי מורביה הגיבה בספקנות ואמרה בתגובה ש"מאחר שכבר היו כל כך הרבה 'רגעים היסטוריים' כאלה במהלך השנה האחרונה, מטה מאבק הנכים מעדיף להמתין עם פתיחת בקבוקי השמפניה עד שהחוק יעבור את ועדת השרים לחקיקה וקריאה ראשונה". מורביה אמרה עוד ש"לא נשקוט ולא ננוח עד שהעוול ההיסטורי של קצבאות העולב יהפוך לקצבאות בנות קיימא בגובה שכר המינימום הנהוג במשק; שהדיסריגרד (הסכום שיכולים נכים עובדים להשתכר בלי שינכו חלק מקצבתם) יועלה לגובה שכר המינימום; שהנכים העוברים עם קצבת הנכות לקצבת זקנה יקבלו את המגיע להם; שהקצבאות יוצמדו לשכר הממוצע במשק החל מינואר 2018; ושהפעימות הנוספות ישולמו עד 2020 לכל המאוחר". בפועל סביר שרוב הדרישות שמפרטת מורביה לא יתקבלו במסגרת החוק הנוכחי.

 

יו"ר ארגון "נכה לא חצי בן" אדם אלכס פרידמן היה ספקן פחות ואמר ש"מדובר בפרק נוסף ממהלך חברתי כלכלי היסטורי שישנה את פני החברה הישראלית. אנו מקווים להעברת החוק בימים הקרובים". עם זאת פרידמן הבהיר ש"הצעת החוק עדיין דורשת תיקונים, הבהרות ותוספות. העיקר הוא שעקרונות ההסכם ובעיקרם ההצמדה לשכר הממוצע במשק יעוגנו בחקיקה, לרבות הקצבאות הנגזרות כגון קצבת שירותים וילד נכה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x