$
בארץ

אם לא חצית את גיל 55, מצבך בשוק התעסוקה טוב

דו"ח של שירות התעסוקה מצביע על שיפור דרמטי בקרב מובטלים כרוניים ונשים ערביות צעירות, אבל מדגיש שעדיין קיים קושי ממשי למצוא עבודה, עם הגיל. לכן, על השירות להיערך ליום שבו יבוצע גל פיטורים נוסף נוסח ענקית הגנריקה הישראלית טבע

אדריאן פילוט 08:1529.01.18

1.

"הירידה החדה במספר דורשי העבודה בשנים האחרונות מעידה על איתנותו של שוק העבודה, וכן על היכולת של שירות התעסוקה להתאים את עצמו לצורכי שוק העבודה הישראלי". זו המסקנה העיקרית שעולה מדו"ח התעסוקה ל־2017 שחיברו כלכלני שירות התעסוקה ושפורסם אתמול.

 

לפי הדו"ח התייצבו בלשכות התעסוקה בשנה החולפת 166 אלף איש בחודש בממוצע — ירידה של 7.5% בהשוואה לחודש ממוצע ב־2016 — ובסך הכל הגיעו ללשכות 406 אלף איש במהלך השנה. עיקר הירידה הושג באמצעות ירידה במספר התובעים קצבת הבטחת הכנסה, שמהווים כשליש מהמטופלים על ידי השירות. מספר התובעים האלו עמד בחודש ממוצע ב־2017 על 77.7 אלף בחודש, צניחה של 14.6% בהשוואה לממוצע החודשי ב־2016. עם מקבלי קצבה זו, שאינה מוגבלת בזמן מרגע קבלתה, נמנים על פי רוב האוכלוסיות החלשות שמתקשות להשיג עבודה בשל מחסומים כמו שפה והשכלה. הירידה בתביעות להבטחת הכנסה בקרב מובטלים כרוניים (שאינם עובדים במשך תשעה חודשים ומעלה) — הקבוצה הקשה ביותר להשמה — היתה דרמטית יותר ועמדה על 16%. מספר התביעות מצד קבוצה זו עמד על 50.4 אלף בחודש ממוצע.

 

בכל הנוגע לדורשי דמי אבטלה, המהווים כ־62% מהמטופלים על ידי השירות, לא נרשם שינוי מהותי. עם מקבלי קצבה זו, שמוגבלת לשלושה חודשים עד חצי שנה, נמנים על פי רוב האוכלוסיות החזקות.

 

המסקנה העולה מכך שיש שיפור במצבם של המובטלים הכרוניים בעוד המובטלים הזמניים דורכים במקום, והשיפור נובע בעיקר מהאפקטיביות של שירות התעסוקה ולא מכוחות השוק.

 

 

יריד תעסוקה למבוגרים (ארכיון) יריד תעסוקה למבוגרים (ארכיון) צילום: הילה ספאק

 

2.

 צניחה דרמטית במספר התביעות להבטחת הכנסה נרשמה בקרב נשים ערביות צעירות בגילאי 18—34. מספר התביעות בקרב קבוצה זו צנח ב־31%, בעוד בקרב כלל הנשים מספר התביעות ירד רק ב־16% ובקרב כלל האוכלוסייה ב־15%. נוכח העובדה ששיעור התעסוקה בקרב קבוצה זו עומד על כ־33% בשנים האחרונות לעומת 64% בממוצע הארצי, הירידה הופכת דרמטית עוד יותר.

 

כיצד קרה ששליש מהנשים הערביות הצעירות לא נזקקות עוד לקצבת הבטחת הכנסה? או שהן מצאו עבודה או שהן הפסיקו לעבוד ב"שחור" והחלו לדווח. כך או כך, מדובר בהתפתחות חיובית. אך מדוע הדבר לא התרחש בקרב כל הנשים הערביות? התשובה לכך נעוצה בהשכלה ובעלייה בשיעור מקבלות תעודת הבגרות בקרב אוכלוסייה זו.

 

 

 

3.

בסוף חודש מרץ יעזוב מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש את תפקידו. עזיבתו הצפויה מציבה סימן שאלה באשר לכיוון שאליו יצעד השירות.

 

פרט לשכלול התוכניות שיביאו את האוכלוסיות הקלאסיות שמטופלות בשירות התעסוקה — החרדים, הערבים והמובטלים הכרוניים — לקחת חלק בשוק העבודה, על שירות התעסוקה לשים דגש על בני ה־55 ומעלה שמתקשים למצוא עבודה לאחר שנפלטו ממקום עבודתם. לפי הדו"ח, בני 55—64 היוו 10% ממספר המובטלים שהשירות מצא להם תעסוקה, בעוד בני ה־18—44 היוו כ־70%. כלומר, ככל שהגיל עולה, הקושי למצוא עבודה גובר.

 

 

מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש. יעזוב בסוף חודש מרץ מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש. יעזוב בסוף חודש מרץ צילום: אוראל כהן

 

בני ה־55 ומעלה אינם אוכלוסייה זניחה, ודאי לא בעולם שבו תוחלת החיים עולה ושהמחשבה על העלאה נוספת של גיל הפרישה אינה מופרכת. רבים ממפוטרי ענקית הגנריקה טבע נמנים עם קבוצה זו. הפיטורים בטבע המחישו שוב את האמרה הידועה "לא לעולם חוסן", גם לא בקרב חברות ענק. וכשחברות ענק קורסות או מצטמצמות באופן משמעותי, גלי ההדף פוגעים במשק כולו, ובראש ובראשונה במפוטרים המבוגרים שעלולים להתקשות במציאת עבודה, חרף היותם משכילים ומנוסים.

 

לכן, אסור לשירות התעסוקה לנוח על זרי הדפנה. אם השירות רוצה להישאר אפקטיבי, עליו להתכונן לאסונות "טבע" נוספים שבוודאי יבואו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x