$
בארץ

בסוף אין בצורת? רשות המים: ביומיים האחרונים "חלה תפנית"

לאחר היומיים הגשומים שחוותה ישראל, הודיעה אתמול הרשות כי בעקבות כך הכמויות כבר עומדות על 93% מממוצע המשקעים העונתי; אולם החקלאים לא יפוצו על הנזקים שנגרמו להם עד כה בשל הבצורת

ליאור גוטמן 15:1527.01.18

רצף הגשמים שפקד את מדינת ישראל בשבוע האחרון הוביל את רשות המים לצאת אתמול (ו') בהכרזה מפתיעה, לפיה ייתכן שהשנה לא תוכרז בסופו של דבר כשנת בצורת. לפי רשות המים, "מרבית הגשמים של יום חמישי לא הועילו ממש למקורות המים", אולם למחרת מסרה כי "חלה תפנית, והגשמים של היממה האחרונה כן ירדו במקומות הנכונים ומטיבים עם משק המים".

 

 

 

עד כמה המצב השתפר? ברשות טוענים שבשתי היממות האחרונות ירדו כמויות משקעים גבוהות ביותר, כאשר שיאי הגשם נרשמו בגליל המערבי, בכרמל, בחוף הצפוני ובאזור מנשה, מראש הנקרה וחניתה בצפון (140-130 מ"מ) ועד עין החורש (120 מ"מ). "באזורים אלה יסתיים ינואר כולו כגשום משמעותית מהממוצע הרב שנתי לחודש זה (כ-150% ביחס לממוצע, ואף יותר מזה בכרמל והגליל המערבי). במעלה אגן ההיקוות של הכנרת (גולן וגליל עליון) ירדו כ-100 מ"מ וגם באזור זה עברו כמיות המשקעים בינואר את הממוצע לחודש זה".

 

 

 צילום: בלומברג

 

השורה התחתונה: ברשות מחדדים שהחוסרים עדיין עצומים (בשל רצף ארבע השנים השחונות וששת החודשים האחרונים עד תחילת ינואר), אולם "בשקלול ארצי מסתכמות כמויות המשקעים מתחילת העונה ועד כה בכ-93% ביחס לממוצע העונתי, וכ-50%-55% ביחס לכמות השנתית הכוללת" - מה שמוביל למסקנה ש"גורל החורף הנוכחי תלוי בעיקר בגשמי חודש פברואר".

 

ולכן, במידה שהגשמים בחודש הבא יהיו קרובים לממוצע השנתי משק הימים יינצל בדקה ה90, ומבלי שאף פוליטיקאי יוכל לקחת על הדבר קרדיט, פרט אולי לאלה שהמליצו לקיים תפילות לבואו של הגשם. מי שעלול להינזק מאי הכרזה על שנת בצורת הוא ציבור החקלאים שגם סבל מקיצוץ מכסות מים וגם עלול להישאר ללא פיצוי בעבור שנת משקעים נמוכה.

 

עדיין חסרים שני מתקני התפלה

 

כל ההכרזות נראות כהמשך למסע ההכרזות שרשות המים ומשרד האנרגיה מנהלים בשבועות האחרונים, זאת לאחר שהתברר שאחרי ארבע שנות בצורת מישהו נזכר לבדוק מהן התוכניות לעתיד. רק לפני שבועיים אישר שר האנרגיה יובל שטייניץ תוכנית חירום למשק שתועיל - אולי - רק בשנת 2020. זו כוללת הקמה של זוג מתקני התפלה צפוניים, אחד מהם כבר אושר עקרונית ברשות המים מבלי לציין את מיקומו הסופי, עלותו ומשך ההקמה שלו.

 

 

 

יצוין שלפי רשות המים "מפלס הכנרת עלה מאז שלשום ועד עתה ב-5.5 ס״מ ועומד על רום של 214.10- מטר. "עקב הזרימות החזקות בנהר הירדן המפלס צפוי להוסיף ולעלות", כך מציינים שם אולם בשורה התחתונה "נכון להיום הוא עדיין נמצא 1.1 מטרים מתחת לקו האדום התחתון וחסרים לכנרת מלאה 5.30 מטרים".

 

חלק מתוכנית החירום כלל הזרמת מים לכנרת על חשבון עלייה בתעריף המים הארצי, אולם בשלב זה התוכנית טרם התקדמה בצורה אופרטיבית

בטל שלח
    לכל התגובות
    x