$
בארץ

נחתם ההסכם הקיבוצי שמחסל את תוכנית ההתייעלות של קק"ל

במקום ההתייעלות, יתווספו 20 משרות בכירות בעלות של כ-10 מיליון שקל; ההסכם הופך את הפיטורים לבלתי אפשריים, יועסקו עד 115 עובדים ששכרם צמוד לשכר מנכ"ל ומשרות אמון. בכיר בארגון: אין הסכם קיבוצי אחר המגביל כל כך את ההנהלה

שחר אילן 18:3722.01.18
יו"ר קרן קיימת לישראל דני עטר יו"ר ועד העובדים הקרן ישראל גולדשטיין חתמו הערב על ההסכם הקיבוצי מעורר המחלוקת, שיחול עד 2020 ומחסל למעשה את תוכנית ההתייעלות של הקרן. במסגרת תוכנית זו היו אמורים לסגור את מנהל פיתוח הקרקע מהאגפים המרכזיים בקרן ולפטר 300 עובדים. ההסכם הנוכחי לא רק שהופך את ההתייעלות לבלתי אפשרית, הוא מוסיף 20 משרות בכירות שעלותן מוערכת ב-10 מיליון שקל.

 

ביקורת חריפה נמתחת גם על העובדה שלגבי נושאים שונים בחוזה נקבע שיוחלטו על ידי פרופ' ירון זליכה כבורר, אותו מעסיקה קק"ל בעלות של 30 אלף שקל לחודש. "הדבר הכי זול בקק"ל זה הכסף", אמר בעניין זה בעבר בכיר בארגון. בכיר אחר טען שאין שום הסכם קיבוצי בישראל חוץ אולי מזה של חברת החשמל שמעניק כל כך הרבה זכויות לוועד ומגביל כל כך את ההנהלה.

 

לפני כארבעה חודשים חשף "כלכליסט" את טיוטת ההסכם הקיבוצי והביקורת הקשה נגדו בקק"ל. החשיפה ואחר כך המשבר סביב העברת הכסף מקק"ל למדינה עיכבו את המשא ומתן. הנהגת קק"ל בראשות היו"ר דני עטר התייחסה לטיוטת הסכם כאל סוד בטחוני. הוא חולק לחברים באמצעות שליח כשהוא ממוספר כך שאם תהיה הדלפה ידעו את זהות המדליף.

 

חתימת הסכם הקיבוצי בין הנהלת קק"ל לוועד העובדים חתימת הסכם הקיבוצי בין הנהלת קק"ל לוועד העובדים צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל- רפי בן חקון

 

אכן בהסכם יש לא מעט סעיפים בעייתיים שלהנהלה היה נוח להסתירם. במסגרת הניסיונות לשקם את קק"ל, פנתה ההנהלה הנוכחית ב-2016 לחברת מטריקס שהציעה רפורמה ארגונית והתייעלות. שתי ההמלצות העיקריות היו לפטר כ-300 מתוך 920 עובדים וכן פירוק אחד הגופים המרכזיים של הקרן, מנהל פיקוח הקרקע והטמעתו במחוזות הארגון. בדצמבר 2016 החליט הדירקטוריון על קבלת מסקנות מטריקס, כולל הפיטורים של שליש העובדים.

 

ההסכם הקיבוצי החדש אינו כולל כל התייחסות להתייעלות. הוא קובע הליך כל כך מסורבל לפיטורים במסגרת ארגון מחדש, שהופך אותם בעצם לכמעט בלתי אפשריים. במקביל לביטול ההתייעלות, קובע ההסכם שבקק"ל יועסקו עד 115 עובדים בחוזים אישיים, כלומר עובדים ששכרם צמוד לשכר מנכ"ל ומשרות אמון. היום יש בקק"ל 95 עובדים כאלה כך שמדובר בתוספת של עשרים עובדים, חלקם מינויים פוליטיים. כל זאת, בעלות עצומה של עשרה מיליון שקל, כ-500 אלף שקל לעובד לשנה.

 

ההסכם מעניק לכ-250 עובדים 20-60 שעות נוספות גלובליות. זהו פתרון מוזר מאוד לשורת פרשיות בקק"ל של דיווחים כוזבים על שעות נוספות. כיוון שלא יהיה צורך לדווח, לא יהיו יותר דיווחים כוזבים. השעות הנוספות יינתנו גם בימי חופשה ומחלה. היבט הזוי אפילו עוד יותר: חלק מעובדי השטח ידווחו על הגעתם לעבודה באמצעות שיחת טלפון ללא איכון. "זה סקנדל. הם יוכלו לדווח מהמיטה", אומר בכיר בקרן.

 

מסיבה שאינה ברורה מעסיקה קק"ל את פרופסור ירון זליכה כבורר בין ההנהלה לוועד בעלות של 30 אלף שקל לחודש. ההסכם בקיבוצי החדש, שהושג בתיווך זליכה, ממנה אותו לבורר בחלק מהמחלוקות בקרן וקובע עוד שורת סוגיות שיופנו לבורר. כך, טוענים בקק"ל, בעצם מובטח המשך העסקתו של זליכה בתפקיד לאורך זמן.

 

הישג חברתי חשוב של הוועד הוא שגמלאי קק"ל יקבלו שכר מינימום של עד 6,000 שקל. זאת, בעוד חלק מהגמלאים מקבלים היום 3,500 שקל בלבד.

 

יו"ר קק״ל, דניאל עטר , אמר לאחר אישור ההסכם ש"המהלך הזה הוא חלק מתפיסת עולם שלמה שאני מאמין בה הדוגלת במחויבות חברתית ובדאגה לזכויות עובדים. כפי שקק״ל מקדמת פרויקטים חברתיים במישור הלאומי — כך אנו פועלים גם בתוך הארגון בכדי לסייע ולחזק את העובדים שזקוקים לכך, ולהבטיח את עתידם גם לאחר פרישתם לגמלאות".

 

יו"ר ועד העובדים, ישראל גולדשטיין אמר ש"זהו הסכם קיבוצי חברתי פורץ דרך, שכולל בתוכו סוגיות מהותיות כמו פנסיות מינימום וטיפול בעובדים החלשים. כולי תקווה שהוא יעשה שינוי במקומות עבודה נוספים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x