$
בארץ

לקראת אישור התקציב: 600 מיליון לקצבאות זקנה, תיבחן התוספת לביטחון

שר האוצר משה כחלון ושר הביטחון אביגדור ליברמן קבעו כי יוקם צוות מקצועי בראשות המל"ל שיבחן את דרישות מערכת הביטחון לתוספת של מיליארדי שקלים. הצוות יציג את המלצותיו אחרי פסח. עוד סוכם כי תיושם תוספת הוותק לקצבאות הזקנה

עמרי מילמן 12:5411.01.18

הממשלה התכנסה הבוקר (ה') לדיון על תקציב המדינה ואישורו, לאחר שבוע של דיונים מרתוניים בין פקידי האוצר למשרדים השונים. בפתח ישיבת הממשלה אמר שר האוצר משה כחלון "אני יודע שיש עוד מספר שרים שעדיין לא סיכמנו איתם. אני מניח שנפתור איתם את המחלוקות כי בסך הכל התקציב מאוזן, הוגן, יש התייעלות. כל גוף צריך להתייעל ולכן יש התייעלות במשרדים מסוימים, צריך לקבל את זה. גם חברה, גם מדינה וגם משק בית צריך להתייעל וזה מה שעשינו פה. אני מבקש את תמיכת השרים, יש לנו לוחות זמנים מאד מצומצמים".

עוד הוסיף כי "למרות שזה תקציב ל-2019 זה מאפשר לשרים לעבוד, הניצול של 2017 הוא מדהים שלא היה בשנים הקודמות, השרים לא חששו להתחייב בגלל שעשינו תקציב דו שנתי, כאן אנחנו כמעט 100% ניצול, אין לנו עניין שכספים יחזרו יש לנו עניין שהם ישרתו את הציבור. לכן תקציב 2019 נותן לנו לגלוש באופן אחראי ובטוח משנת 2018 לשנת 2019, זה המשכיות של תקציב דו שנתי. אתמול ישבתי עם ראש הממשלה ועם יו"ר הכנסת, נעשה הכל לצמצם לוחות זמנים ולאשר את התקציב בקריאה שנייה ושלישית עד סוף המושב לטובת המשק".

 

במקביל סיכמו הבוקר כחלון ושר הביטחון אביגדור ליברמן על הקמת צוות מקצועי משותף, בראשות ראש המל"ל מאיר בן שבת, שיבחן את דרישת מערכת הביטחון לתוספת תקציב, על רקע המצב הביטחוני באזור. הצוות יביא את המלצותיו לדיון בקבינט מיד אחרי פסח. זאת לאור דרישתו של ליברמן לתוספת של מיליארדי שקלים, בניגוד להסכם שנחתם ב-2015 בין כחלון לשר הביטחון הקודם בוגי יעלון שליברמן אימץ עם כניסתו לתפקיד. לפי השרים, הצוות יביא את המלצתו להכרעת הקבינט המדיני בטחוני. שני השרים רואים חשיבות עליונה בהמשך יישום התוכנית הרב שנתית להתייעלות צה"ל, שכוללת קיצוצים בכח אדם ואיחוד מערכים שונים (תר"ש גדעון), על פי התכנון, ובעמידה בכל ההחלטות והסיכומים בין המשרדים.
שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: יואב דודקביץ

 

עוד סיכמו השניים על יישום המתווה להעלאת תוספת הוותק לקצבת זקנה שעליו סוכם עם כניסתה של ישראל ביתנו לממשלה, לפיו יוגדלו הקצבאות בכ-600 מיליון שקל כבר בשנת 2018. ההסכם יוחל רטרואקטיבית החל מחודש ינואר עם אישור תקציב המדינה לשנת 2019 שצפוי להעשות בחודש מרץ. בנוסף, בשנת 2019 יוקצו עוד כ- 300 מיליון שקל, כך שסך התוספת תעמוד על כ-1.4 מיליארד שקל. עולים חדשים ונשים שעד היום לא קיבלו את מלוא תוספת הותק מקצבת הזקנה שלהם יקבלו תוספת של עד 50% לקצבאות הזקנה שלהם בחודש.

 

מלבד המחלוקת על תקציב הביטחון שנפתרה לפי שעה יידרש היום כחלון להתמודד עם ההתנגדויות רבות של השרים בניהם התנגדותה של שרת התרבות והספורט מירי רגב להצעה לנתק את תקציב הספורט מההימורים של הטוטו ולתקציב אותו ישירות מתקציב המדינה, כאשר הכנסות הטוטו יגיעו בעצמן למדינה. זאת כאשר באוצר מסבירים כי המהלך יבטיח יציבו לגופים הממומנים כאשר מסתמנת מגמה של ירידה בהכנסות הטוטו בשנים הקרובות, כאשר מנגד התקציב שמקצים לכך באוצר (מעל 600 מיליון שקל) גבוה יותר מההכנסות הצפויות.

 

עוד התנגדות חריפה היא מצידו של שר הפנים אריה דרעי שמתנגד לכוונת האוצר לפטור את נתב"ג מתשלום ארנונה בשביל לקחת את הרווחים הצבורים של רשות שדות התעופה (בהיקף של 1.2 מיליארד שקל) לתקציב המדינה.

 

ירדו מהכוונת - סבסוד הארוחות לשוטרים

סבסוד הארוחות לשוטרים לא ייפגע כך סיכמו נציגי האוצר ונציגי המשטרה. במסגרת התקציב ביקשו באוצר להחיל על השוטרים שהיום נהנים מסבסוד מלא של ארוחות את ההסכם שנחתם עם יתר עובדי המדינה בשנה שעברה המעניק להם סבסוד של כ-16 שקלים לארוחה (עד אז לא קיבלו שום מימון), במסגרת ההצעה טענו באוצר כי תנאי העבודה של השוטרים לא שונים משל יתר עובדי המדינה, אולם השוטרים התעקשו על כך שאין עוד שום ארגון בארץ שחגים, מועדים וחופשות הם התקופות העמוסות בו כפליים ובכך משלמים השוטרים מחירים אישיים ומשפחתיים ללא אח ורע לשום מועסק אחר על ידי המדינה. המהלך היה אמור לפנות 50 מיליון שקל מתקציב המדינה, שכעת נדרשים באוצר למצוא להם מקור תקציבי אחר.

 

לא יוגבלו החזרי המע"מ לתיירים

החזרי המע"מ לתיירים לא יוגבלו. כך עולה מסיכום בין האוצר לשר התיירות יריב לוין. במסגרת התקציב, ביקשו באגף התקציבים לקבוע כי תיירים יוכלו לקבל החזר מע"מ רק על 60% מהמס ששילמו בארץ, בעוד שעד היום היו זכאים להחזר מלא. שר התיירות יריב לווין התעקש על כך שהמהלך ייפגע בתיירות שהולכת ומתחזקת בארץ, במיוחד לאור השיאים שנשברו השנה כאשר התיירות הכניסה 20 מיליארד שקל למשק (4 מיליארד שקל יותר משנה שעברה) וטען כי מהלך כזה יפגע בתיירות, כאשר כל שקל שמגיע לשיווק של ישראל מכניס כ-20 שקל אחר כך.

 

כאמור, המהלך שהיה אמור להגדיל את הכנסות במדינה ב-40 מיליון שקל ירד בסופו של דבר מהפר.

 

בפתח הדיון אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו "לאחר התייעצויות איתי ועם השרים, שר האוצר מביא היום את הצעת התקציב ואת חוק ההסדרים לממשלה. זהו תקציב טוב, מצוין, זהו חוק הסדרים טוב, מצוין. הוא רזה, הוא שרירי, והוא לא מעמיס יותר מדי, הוא מכוון למדיניות שלנו, שני הדברים גם יחד. הממשלה תדון ותאשר את התקציב ואת חוק ההסדרים, אחר כך נמשיך את הדיונים בין קריאה ראשונה לקריאה שנייה ושלישית. "

 

עוד הוסיף "זו המדיניות העקבית שלנו לאורך השנים - להניח את התשתית שתיתן לפירמות להבטיח את היכולת להצמיח את הכלכלה, ובזכות כך לממן את צרכי המדינה, וכך אנחנו בעצם ממשיכים את תנועת המנוע שנותנת לנו את היכולת להעלות את צרכי הביטחון והחברה. ככל שנמשיך לדאוג לצמיחת הכלכלה כך יהיו לנו יותר הכנסות שנוכל להקדיש לצרכים אלה. אני חייב להגיד שישראל באופן עקבי משיגה את היעדים האלה, כמו גם הפחתת חוב-תוצר, שזה המספר הראשון שכולם מסתכלים עליו. אנחנו יורדים השנה, ונחצה את ה-60%. הדבר העיקרי: אין מדיניות חברתית בלי מדיניות כלכלית, אין מדיניות ביטחונית בלי מדיניות כלכלית. בלי מדיניות כלכלית לא ניתן לענות על צרכי החברה והביטחון. הממשלה הזאת באה לעבוד, והיא תמשיך לעבוד היטב ביחד עד סוף הקדנציה שלה – בנובמבר 2019".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x